Mevsim değişikliklerinde hastalıklara karşı bağışıklığımızı güçlü tutmamız oldukça önemli. Bu nedenle beslenmemize dikkat ederek meyve ve sebzelerinden gücünden yararlanmamız gerekir. Bunlardan biri de limondan daha fazla C vitamine sahip olan kuşburnu... Peki kuşburnunun faydaları nelerdir, çayı nasıl yapılır? İşte kuşburnunun faydaları
#Kuşburnu FaydalarıYüksek C vitamini içeren, rengiyle kendine hayran bırakan kuşburnu, çayı ile de gönüllere taht kuruyor. Çiçekleri tıbbi ilaç olarak kullanılırken, yemişleri ise özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesi için bitkisel çaylar başta olmak üzere marmelat ve reçel yapımında kullanılıyor. Peki kuşburnu çayının faydaları neler? Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili ile Diyetisyen Burcu Akgün açıkladı…
#Kuşburnu ÇayıDiz eklemi vücudumuzun en hareketleri eklemlerinden biridir. İnsanlar hareket etmek üzerine yaratılmıştır ve diz de hareketi sağlayan en önemli yapılardan birisidir. Dizi yaralanmalara karşı koruyan eklem içi ve eklem dışı birçok yapı vardır. Bu yapılar dizde stabilizasyonu sağlar. Eklem dışındaki yapılar kaslar ve tendonlardır. Tendonlar eklemi birçok yönden sarar ve stabilize ederler. Dizin stabilizasyonu enerji tasarrufu için çok önemlidir. Eklem içi yapılar ise menisküsler, ligamentler(iç ve yan bağlar), kıkırdak yapı gibi yapılardır.
#Dizde Kireçlenmeİlerleyen yaşlarda kireçlenme ile birlikte menisküs dejenarasyonu sık görülmekle birlikte genç hasta gruplarında travma ile de oluşabileceğini ifade eden Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Levent Küçükçankaya, menisküs yırtığı ve tedavisi ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#MenisküsKaplıcaya gitmek tarihin en eski şifa geleneklerinden. Belirli iklimsel özellikleri olan bölgelerde, yerin altından çıkan şifalı suların, aynı bölgede yer alan özel yapılı çamur ve gazların tedavi amaçlı kullanımı; ülkemizde ve dünyada insanlığın kullandığı en eski iyileşme yöntemlerinden biri. Ancak kaplıcaların, termal suların herkese ve her hastalığa uygun olduğunu düşünmek doğru değil. Gitmeden önce termal tesisin nitelikleri ve hijyeni konusunda mutlaka bilgi edinin.
#KaplıcaDIŞKAPI Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Ortopedi ve Travmatoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Murat Bozkurt, başlangıçta ağrı, merdiven inip çıkma ve oturup kalkmada ağrılarla başlayan dizdeki kireçlenmelerin tedavisinde geç kalınmaması uyarısında bulundu. Bozkurt, dizdeki kireçlenmelerin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
Diz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriBamya bitkisinden elde edilen bamya tohumu, içerisinde C, B ve K vitaminleri, potasyum ve kalsiyum minerallerini bulundurur. Ayrıca zayıflamayı da destekleyen bamya tohumu faydalarıyla da şaşırtıyor. Son zamanlarda da bamya tohumunun faydaları neler, bamya tokumu nasıl tüketilir, bamya tohumu zayıflatır mı gibi sorular da merak edilmeye başladı. İşte bamya tohumunun faydaları ve tüketimi...
#Bamya TohumuUzman Fizyoterapist Onur Körtelli, kireçlenme tedavisinde dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı. Fazla kilonun, eklemlerde kireçlenmeye yol açabileceğini belirten Körtelli, tedavi sürecindeki egzersizlerin de mutlaka fizyoterapist kontrolünde olması gerektiğini söyledi.
#KireçlenmeBamya tohumu, bamya bitkisinden elde edilir. C, B ve K vitaminleri, potasyum ve kalsiyum mineralleri bakımından oldukça zengin. Ayrıca kilo verme sürecinde de önemli destekleyici. Peki bamya tohumunun faydaları neler, nasıl kullanılır? Herhangi bir yan etkisi var mıdır? İşte bamya tohumuyla ilgili merak edilenler...
#Bamya TohumuUzun yıllardır uyguladığımız enjeksiyon teknikleri Pandemi döneminde çok daha sıklıkla tercih edilen tedavi yaklaşımı haline geldi. Kısa sürede etkinlik sağlaması tercih sebebidir. Peki enjeksiyonlar nelerdir ve hangi hastalıkların tedavisinde uygulanmaktadır?
#Fizik Tedavide EnjeksiyonlarD vitamini eksikliğinin, kemiklerin zayıflamasını tetikleyeceğine dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Meriç, bu durumun yetişkinlerde osteomalazi (kemik yumuşaması) çocuklarda ise raşitizme neden olduğunu hatırlattı. Doç. Dr. Meriç, “Eklem ağrılarınızın nedeni D vitamini eksikliği olabilir” dedi.
#D VitaminiD vitamini eksikliğinin, kemiklerin zayıflamasını tetikleyeceğine dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Meriç, bu durumun yetişkinlerde osteomalazi (kemik yumuşaması) çocuklarda ise raşitizme neden olduğunu hatırlattı. Doç. Dr. Meriç, “Eklem ağrılarınızın nedeni D vitamini eksikliği olabilir” dedi.
#Doç. Dr. Gökhan MeriçMenisküs, diz eklemindeki kıkırdak dokudan oluşan bir yapıdır. Menisküsün bulunduğu yer kaval ve uyluk kemiği birleşimidir. Yukarı doğru bakan hilal şeklindedir. Dizde bir tanesi iç bir tanesi dış olmak üzere 2 adet bulunur. Bu durum kemiklerin hareketi ile sürtünerek aşınmasını engeller. Şok emici ve dize binen yükü azaltıcı etki oluşturur.
#MenüsküsDiz, insan vücudunda en aktif olarak kullanılan eklemlerden biri olduğundan, diz ağrısı çok sık görülen bir şikâyettir. Diz ağrıları birçok şekilde görülebilir, yanma şeklinde olan diz ağrısı çeşitli sorunların bir göstergesi olabilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu yanıcı diz ağrısı hakkında bilgiler verdi.
#Yanıcı Diz AğrısıEklemlerde yer alan kıkırdaklar zaman içerisinde aşınmakta ve kireçlenme belirtileri göstermektedir. Yaşam kalitesine olumsuz etki eden kireçlenme, ilerleyen yaşlarda daha fazla kendisini hissettirmektedir. Eklem iltihabı hastalığı olarak tanımlanan kireçlenme, parmak ve bilek eklemlerinde daha fazla görülmektedir. 65 yaş üstü yetişkinlerde kireçlenme son derece yaygın olup nesilden nesle aktarılan bir hastalıktır. Peki, kireçlenme neden olur? Kireçlenmeye ne iyi gelir? Kireçlenme tedavisi nasıl yapılır,
#Kireçlenme Neden OlurSporcu hastalığı olarak bilinen menisküs yırtılması aslında her yaşta ve herkeste görülebiliyor. Menisküs dokusuna kısaca dizin beyni diyebiliriz. Menisküs dokusu oldukça önemli bir doku olup dize binen yükler üzerinde şok emici etkisi vardır. Peki menisküs yırtığı nedir? Menisküsün belirtileri nelerdir?
#MenisküsDiz ağrısı, günlük hayatta en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Bu ağrılar dikkate alınmalı ve neden meydana geldiği araştırılmalıdır. Peki, diz ağrısının kaynağı nedir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yasemin Soytürk Özseren, diz ağrısı ile ilgili merak edilenleri açıkladı.
#SağlıkBamya tohumu, özellikle son dönemlerde alternatif tıp ve sağlıklı yaşam meraklılarının ilgisi ile oldukça popüler hale geldi. Eğer hala bamya tohumu ile tanışmadıysanız acele edin! En az sebzesi kadar faydalı olan bamya tohumlarının 10 muhteşem faydasını açıklıyoruz.
#Bamya Tohumu