Diz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriKireçlenme (osteoartrit) eklemlerin en sık görülen kronik rahatsızlığıdır. Kireçlenme her yaşta gözleniyor olmakla birlikte 60 yaş üstü kişilerde daha sık rastlanmaktadır. Peki diz kireçlenmesi nedir? Diz kireçlenmesi belirtileri nelerdir? Kimlerde görülür? Nasıl tanı konulur? İşte diz kireçlenmesi nedenleri ve tedavisi...
#Diz Kireçlenmesi BelirtileriTürk pop müziğinin Süperstar'ı Ajda Pekkan’ın (75), kireçlenmeye bağlı su toplayan dizlerinden ameliyat olmasıyla birlikte, diz kireçlenmesi sorunu yeniden gündeme geldi. Aslında pek çok kişinin yaşadığı bir hastalık olan diz kireçlenmesi nedir, belirtileri nelerdir? İşte diz kireçlenmesi ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#Diz Kireçlenmesi BelirtileriDizde oluşan ağrılarla başlayan (merdiven inerken, çıkarken ya da oturup ayağa kalkarken) diz kireçlenmelerinde tedaviye geç kalınmaması adına erken teşhis önemlidir. Peki ama diz kireçlenmesi nedir ve neden olur? Nasıl belirti verir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır anlatıyor.
#Diz KireçlenmesiSon zamanlarda neredeyse tüm tıbbi uygulamalarda “PRP tedavisi” yaşantımıza girmiş durumda. Artık öyle bir hale geldi ki, hastalar direkt PRP işlemini istiyor. Peki bu kadar yaygın olan bu tedavinin ne işe yaradığını ve özellikle ortopedide hangi hastalıklarda kullanıldığını biliyor muyuz?
#PRPDiz ağrısı eklemlerde en sık karşılaşılan ağrılardan biridiri. Dizlerimiz gün içinde en yoğun kullandığımız eklemlerimizden biridir.. Bu sebeple dizde meydana gelen kronik ağrılar önemsenmelidir. Bu ağrılar merdiven inip çıkarken, menisküs veya romatizma nedeniyle meydana gelebilir. Diz ağrısına iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle de evde çözüm üretilebilir. Peki diz ağrısı nasıl geçer? Evde diz ağrısına ne iyi gelir? Diz kapağı ağrısı nasıl geçer? Diz ve bacak ağrısına ne iyi gelir? İşte diz ağrısı nedenleri ve diz ağrısına iyi gelen öneriler...
#Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?Kireçlenmenin dünya ve Türkiye’de en sık görülen eklem hastalığı olduğunu belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Doç. Dr. Sena Tolu, "Pandemi döneminde aktivite azlığı hızlı kilo artışı ve kas gücünde azalmaya neden oldu. Eklemlere binen yük arttı, bu da önceden problemli olan eklemlerde şikayetlerin artmasına ya da yeni eklem problemlerinin oluşmasına sebebiyet verdi" dedi.
#Doç. Dr. Sena ToluUzman Fizyoterapist Onur Körtelli, kireçlenme tedavisinde dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı. Fazla kilonun, eklemlerde kireçlenmeye yol açabileceğini belirten Körtelli, tedavi sürecindeki egzersizlerin de mutlaka fizyoterapist kontrolünde olması gerektiğini söyledi.
#KireçlenmeHalk arasında eklem kireçlenmesi olarak bilinen osteoartrit, erişkin popülasyonda yaşamı sınırlayıcı çok ciddi bir sorun. Eklem kireçlenmesinin, günlük yaşam sınırlamasının yüzde 24’ünün nedeni olarak kabul edildiğini belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Akı, “Kadınlarda biraz daha fazla görülen bu hastalık, özellikle yük altında kalan eklemlerde daha sık görülüyor ve yaşla birlikte de artıyor" dedi, eklem kireçlenmesi hakkında merak edilenleri anlattı.
#OsteoartritUzun yıllardır uyguladığımız enjeksiyon teknikleri Pandemi döneminde çok daha sıklıkla tercih edilen tedavi yaklaşımı haline geldi. Kısa sürede etkinlik sağlaması tercih sebebidir. Peki enjeksiyonlar nelerdir ve hangi hastalıkların tedavisinde uygulanmaktadır?
#Fizik Tedavide EnjeksiyonlarNöral terapi; ağrı şikayetiyle başvuran hastalarda, otonom sinir sistemi bozuklukları olanlarda tedavi için etkili ve güçlü bir yöntemdir. Tedavide iyileşme mekanizmasını harekete geçiren bir enjeksiyon uygulanır. 19. yüzyılın başlarında yöntem oluşmaya başlamış ve gelişmiştir.
#Nörol TerapiAğrı bandı, yani orijinal adıyla ‘’kinesio’’bant pamuk ve naylondan oluşan özel bir karışım banttır. Cildin elastik yapısını taklit etmek gibi bir özelliği vardır. Bu sayede vücut hareketlerini de kısıtlamaz. Ağrı bandı yapıştırıldıktan sonra su geçirmez özelliği, egzersiz sırasında hatta duş alırken bile çıkmaz. Ağrı bandı, vücutta yaklaşık olarak 5 gün dayanabilecek yapıya sahiptir.
#Ağrı Bandının FaydalarıKuru iğneleme tedavisi, tetik noktasının tedavisi için çok ince bir iğnenin deriden itildiği bir tedavidir. Tamamlayıcı tedavi olan kuru iğne tedavisi tetik noktayla ilişkili olan ve geniş bir alana yayılan ağrıya sebep veren gergin kas bantlarının gevşemesi için kullanılır. Bazen bu tetik noktalar günlük işleri yapmayı zorlaştırır çünkü alana her dokunulduğunda ağrı olur ve ağrı vücudun yakın bölgelerine yayılır.
#Kuru İğnelemeDiz ekleminde kireçlenme, önce merdiven inip çıkmayla başlayan, hareketle belirginleşen ağrı giderek istirahat halinde de gelişiyor. Ağrıya zamanla diz çevresinde şişlik, takılma ve kilitlenme gibi sorunlar da eşlik ediyor. Tüm bunların sonucunda hastayı her gün ağrı kesici ilaç kullanmaya zorlayan, ilerleyen zamanda sosyal yaşamdan koparabilecek kadar şiddetli hareket kısıtlılığı yaratabilen bir hastalıktır.
#KireçlenmeSon yıllarda işlevi bozulan veya azalan organ sistemlerini onarmaya yönelik yeni bir tıp alanı olan ‘Rejeneratif tıp’ günümüzde tıbbın bütün dallarında büyük umutlar vadetmekle beraber, özellikle belirli ortopedik hastalıklarda etkin olarak kullanılmaktadır.
#ANKARAOrtalama yaşam süresinin uzamasıyla birlikte eklemlerde kireçlenme görülme ihtimali de artıyor. 65 yaş üzeri bireylerin yüzde 80’ inden fazlasında eklemlerde kireçlenme görülüyor. Erkeklere oranla kadınlarda kireçlenmenin daha sık görüldüğünü ifade eden Ortopedi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Levent Arslan eklemlerde kireçlenme ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#Diz KireçlenmesiKök hücreler bazı önemli hastalıkların tedavisini sağladığı gibi gençleşmemize de olanak sağlıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar, vücutta kök hücreden en zengin dokunun aslında göbek çevresi cilt altı yağ dokusu olduğunu gösteriyor. Bu yağ dokusunu aslında vücudun kendi kendini onarıp, tamir etmesini, gençleşmesini sağlayan bir gençlik pınarı olarak görebilmek mümkün.
#Göbek Çevresi ÇevresiKireçlenme tedavisinde bir devrim yaratan kök hücre tedavisi hakkında bilgi veren Dr. Yüksel Büküşoğlu, kendi yağ dokumuzdan elde edilip, zenginleştirilen kök hücrelerin sorunlu bölgeye enjekte edilerek, o dokuda gençleşme ve onarım sağladığını belirtti.
#Göbek Çevresindeki Yağlar