Diyetler genellikle yasaklarla hatta kimi zaman da bu yasakları içeren kaçamaklarla dolu serüvenler olarak görülür. Oysa ki sizin için en doğru olan diyette yasak olmaz, sadece kontrol olur. Eğer çikolatayı çok seviyorsanız ve onsuz bir hayat düşünemiyorsanız elbette diyetinize ekleyebilirsiniz. Hatta yediğiniz çikolatanın vücudunuz için faydaları bile olabilir.
#Bitter ÇikolataKalp sağlığından kemiklere, kasların düzgün çalışmasından uyku düzenimize vücudumuz için çok önemli bir mineral… Bu mineralin farklı çeşitleri televizyon programlarından sosyal medyaya her yerde karşımıza çıkıyor. Ancak hangi türünü ne zaman ne için kullanacağımız ve fazla kullanımında çıkabilecek sorunlar kafamızı karıştırabiliyor. Magnezyumun hangi formlarıyla nelere yaradığını, yan etkilerini, ne süreyle ve nasıl kullanılması gerektiğini nörolog Prof. Dr. Derya Uludüz’e sorduk.
#SağlıkBu sorunun cevabı mantıken 'evet' olsa da gerçekte aynı değil. Bilim insanları, lif bakımından zengin bir diyetin, işlenmiş gıdalardan oluşan bir diyete kıyasla kalori alımını etkili bir şekilde azalttığını söylüyor. Yani yediklerimizin kalori değerleri aynı olsa da vücudumuza etkisi aynı değil. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#Kilo200 kalorilik bir sebze yemeği ile 200 kalorilik bir abur cuburun enerji değeri aynı mı? Bu sorunun cevabı mantıken 'evet' olsa da gerçekte aynı değil. Bilim insanları, lif bakımından zengin bir diyetin, işlenmiş gıdalardan oluşan bir diyete kıyasla kalori alımını etkili bir şekilde azalttığını söylüyor. Yani yediklerimizin kalori değerleri aynı olsa da vücudumuza etkisi aynı değil. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#SağlıkDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. Biz de böylesi önemli bir adım atılmışken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni'nin kapısını çaldık, endometriozis hakkında merak edilen her şeyin cevabını aldık
#EndometriozisDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. İşte detaylar ve bu hastalık hakkında merak edilen her şey...
#EndometriozisKahve ülkemizde en sık tüketilen içeceklerden birisidir. Kahve çeşitlerinden olan dibek kahvesi de pek çok vatandaş tarafından tercih edilmektedir. Türk Kahvesine göre içimi daha kolay olan dibek kahvesinin kilo vermeye yardımcı olduğu da bilinmektedir. Peki dibek kahvesi kilo aldırır mı? Diyette şekersiz bir fincan dibek kahvesi içmek kilo yapar mı? Sizlere dibek kahvesi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#Sağlıklı YaşamDiyette dondurma yenir mi sorusu, yaz aylarına girilmesiyle birlikte Dondurma, genç, çocuk ve yaşlı demeden herkesin çok severek tükettiği, serinletici özelliklerinin yanı sıra oldukça besleyici bir besin maddesidir. Aynı zamanda da yaz mevsimlerinin de vazgeçilmezidir. Özellikle de diyetteyken gelen tatlı krizlerini en kolay önleyebilen yiyecekler arasında yer alır. Peki, diyette dondurma yenir mi? İşte, konuyla ilgili tüm detaylar
#Diyette DondurmaDondurma, genç, çocuk ve yaşlı demeden herkesin çok severek tükettiği, serinletici özelliklerinin yanı sıra oldukça besleyici bir besin maddesidir. Aynı zamanda da yaz mevsimlerinin de vazgeçilmezidir. Özellikle de diyetteyken gelen tatlı krizlerini en kolay önleyebilen yiyecekler arasında yer alır. Diyette dondurma yenir mi tüm detayları ile sizler için derledik.
#DiyetKanserden ölümlerin yüzde 90'ı metastaz sonucu gerçekleşiyor. Yeni araştırmalar, palm yağında bulunan bir yağ asidinin kanser genomunu etkilediğini ve hastalığın insanlarda yayılma olasılığını artırdığını keşfetti. Severek yediğimiz birçok gıdada bulunan palm yağı kanserin yayılımını etkiliyor mu? Prof. Dr. Kerem Okutur sorularımızı yanıtladı...
#Palm YağıBöbrek taş hastalığı oldukça yaygın izlenen bir sağlık sorunudur ve görülme sıklığı son 30 yılda dramatik bir şekilde artmaktadır. Yaşamı boyunca bir kişinin böbrek taş hastalığına yakalanma oranı 1980’li yıllarda %3 olarak bildirilirken, 90’lı yıllarda bu oran %5, günümüzde ise %10 olarak bildirilmektedir. Bu artıştan özellikle sedanter yaşam tarzı ve değişen beslenme alışkanlıkları sorumlu tutulmaktadır.
#Böbrek TaşıÇölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.Çölyak hastaları, buğday, arpa, çavdar, yulaflı gıdalar tüketmedikleri gibi ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelidirler. Mutlaka gluten içermeyen gıdalar tüketmeliler.
#Çölay Hastalığı Nedir?Vücudumuz çoğunlukla sudan oluşur. Su; kan, organlar, kas ve hatta kemiklerimizde bulunur. Bedenimizin suya ihtiyacı vardır. Ancak; bazen vücudumuz olması gerekenden fazla su tutabilir. Bu duruma ödem deriz. Bu durum vücutta şişkinlik şeklinde kendini gösterir. Birçok nedeni olabilir.
#Ödem Neden OlurÇölyak hastalığı dönem dönem internette aranan konular arasındaki yerini almaya devam ediyor. Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#Çölyak HastalığıRamazanda uzun süre tok kalabilmek için lif ağırlıklı karbonhidratları tercih etmek gerekiyor. Oruç tutarken çabuk acıkmayı önlemek için karbonhidrat tüketiminde çok dikkatli olmak gerektiğinin altını çizen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk,bu süreçte ne kadar karbonhidrat tüketmemiz gerektiğini anlattı.
#KarbonhidratKarbonhidrat, vücudumuz için temel enerji kaynağı olan ve doğada en bol bulunan organik maddedir. Yağ ve proteinle birlikte beslenmemizin büyük bölümünü oluşturan 3 makro besinden biri olan karbonhidrat karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan organik bileşenlerin genel ismidir.
#KarbonhidratTatilde çocukların beslenme disiplinini kaybettiğini belirten Çocuk Gastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu, "Bu dönemde AVM ve marketlerle birlikte çocukların kötü beslenme alışkanlıkları daha da artıyor. Sıkça tüketilen hazır gıdalar, çocukların besin alerjisi şikayetlerine neden oluyor" dedi.
#ÇocukSarımsaktan greyfurta, ıspanaktan muza, sütten yoğurda… Her biri şifa kaynağı olan besinler bazı ilaç türleriyle bir araya geldiğinde etkileşime girerek tam tersine olumsuz sonuçlara da yol açabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, ilaçlarla birlikte tüketilmemesi gereken besinleri açıkladı.
#İlaç