Diyarbakır Bağlar’da 2013’ten bu yana kurulan Kadın Semt Pazarı iyi iş yapınca, erkek pazarcılar ve kadın pazarcılar arasında gerginlik çıktı. Kadınlara iş olanağı sağlayan pazarın yaşaması için çalışan Diyarbakır İş Kadınları Derneği kadınların seslerini duyurmak için Terazi adında belgesel çekti.
#GazetehaberiDiyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Reyhan Aktar: "Diyarbakır'da bir Tekstil Organize İhtisas Bölgesi kuruluyor. 8-10 bin kişinin burada istihdam edilmesi bekleniyor. Bu potansiyeli dolduracak olanlar da büyük oranda kadınlar olacak. Bu çerçevede DİKAD olarak bir Meslek Eğitim Atölyesi kuracağız, protokolünü imzaladık" açıklamasında bulundu.
#Destek34 yaşındaki Reyhan Aktar, Diyarbakır’ın yeme içme sektörünün kadın patronlarından, aynı zamanda Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) Başkanı. Her gün 10 bin kişiye yemek hizmeti veren bir yemek fabrikası olan Reyhan Aktar, “İnşaat sektöründe şantiyede çalıştım. Sonra kendi işime yöneldim. Diyarbakır’ın en büyük yemek fabrikasını kurdum” diyor.
#Reyhan Aktarİş dünyası örgütlerinin yönetimindeki kadın sayısının azlığı tartışma konusu olurken, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) bu fotoğrafı tersine çevirdi. Kısa süre önce TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanlığı’na gelen Orhan Turan göreve gelir gelmez kadın temsil oranının arttırılması için atağa geçti ve ilk kez TÜRKONFED yönetimine 9 kadın girdi.
#TÜRKONFEDSEÇİM ÇALIŞMALARI ÇERÇEVESİNDE SAHAYA İNEN CHP’NİN DİYARBAKIR KADIN MİLLETVEKİLİ ADAYLARI NURDAN ERDİŞ VE ASLI AÇIKGÖZ, DİYARBAKIR İŞ KADINLARI DERNEĞİ’Nİ (DİKAD) ZİYARET ETTİ. ERDİŞ, HERKESİN CHP’DEN UMUTLU OLDUĞUNU BELİRTEREK, İNSANLARIN ÖLMEMESİ VE BARIŞIN OLMASI İÇİN ÇABA GÖSTERDİKLERİNİ VE GÖSTERECEKLERİNİ KAYDETTİ.
- TÖRKAD Başkanı Alkış: "Daha önce de benzer olaylar yaşanmıştı. Ancak Özgecan herkesin bam teline dokundu, bardağı taşıran son damla oldu. Özgecan inşallah başka hayatların kurtarılmasına vesile olur" - DÜKSAM Müdürü Mete: "Bu cinayette faillerin en ağır cezayı alması gerektiğini düşünüyoruz. Toplumsal duyarlılığın bu kadar üst noktada olması çözüm konusunda ümidimizi artırıyor" - DİKAD Başkanı Aktar: "Özgecan olayı gibi hassas bir konu magazin boyutuna ulaşmadan yasal boşlukların doldurulmasından yanayız. Bu tür cinayetlerde cezanın indirimine neden olacak bir gerekçe de olmamalı, toplum artık kendi içinde de bir gerekçelendirmeye gitmemelidir"
- Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki iş dünyasında başarılı işlere imza atan kadınlar, yarattıkları istihdam alanıyla da kadınların çalışma hayatında daha fazla yer bulmasını sağlıyor - Güneydoğu'nun kadın patronları, kimi küçük bir atölyeyle, kimi kahvehane, kimi ayrılıkla biten bir evliliğin ardından kendi ayaklarının üzerinde durabilmek için küçük bir işletmeyle iş yaşamına atılarak, çevresindekilere örnek oluyor
Diyarbakır’daki iş dünyasını temsil eden 14 sivil toplum örgütü, referandumda “evet” oyu vereceğini açıkladı. 14 sivil toplum örgütü arasında DOGÜNSİFED’in de yer aldığı dikkat çekti. Çünkü, derneğin başkanlığını, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Bitaraf olan bertaraf olur” diye yüklendiği TÜSİAD’ın yedek yönetim kurulu üyeleri arasındaki Tarkan Kadooğlu yürütüyor.
15 iş kadını örgütünü bir araya getiren AGİFED, Diyarbakır Emniyeti Dernekler Müdürlüğü'ne verilen kuruluş dilekçesi ile resmen tüzel kişilik kazandı. AGİFED Geçici Yönetim Kurulu Başkanlığına ise Diyarbakır İş Kadınları Derneği Başkanı Nilüfer Baran getirildi. Baran, AGİFED’in resmen tüzel kişilik kazanmasının ardından amaçlarını açıkladı.
Diyarbakır İş Kadınları Derneği Başkanı Nilüfer Baran, Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde Ağrı'da düzenlediği mitingde "Bağımsızlara oy vermeyin. Oyunuzu israf etmeyin" şeklindeki sözlerini eleştirerek, "Bölge halkının iradesinin Meclis'e yansıması, demokrasinin işleyişi açısından büyük önem taşıyor. Ama Meclis'e kim girerse girsin, verdikleri vaatler takip edilecektir. Bizim iş dünyası olarak önceliğimiz iş ve aştır" dedi.
Son günlerde ‘cezasızlık politikası’ tartışılıyor. “Toplumda faillerin cezasız kaldığına dair bir algı mı oluştu, yoksa bu gerçek bir olgu mu” diye kadın hakları savunucularına ve avukatlara sorduk: “Ortada somut bir gerçek var. İşlenen suçlara karşı kanunlarda düzenlenen ceza miktarıyla infaz miktarının (yatarı) farklı oluşu, yani ‘yatarı’nın daha düşük oluşu, cezasızlığın infaz düzenlemelerinden kaynaklandığını gösteriyor.” Peki, neyi değiştirmeli, nasıl önlemler almalı?
#Kadına Şiddet