Diyarbakır’ın ‘evet’ cephesinde TÜSİAD’ın yedek üyesi de var

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakır’ın ‘evet’ cephesinde TÜSİAD’ın yedek üyesi de var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2010 00:00

Diyarbakır’daki iş dünyasını temsil eden 14 sivil toplum örgütü, referandumda “evet” oyu vereceğini açıkladı. 14 sivil toplum örgütü arasında DOGÜNSİFED’in de yer aldığı dikkat çekti. Çünkü, derneğin başkanlığını, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Bitaraf olan bertaraf olur” diye yüklendiği TÜSİAD’ın yedek yönetim kurulu üyeleri arasındaki Tarkan Kadooğlu yürütüyor.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR’da biraraya gelen 14 sivil toplum örgütü, referandumda aldıkları ortak kararla ‘evet’ diyeceklerini açıklarken, bunların arasında Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu’nun da (DOGÜNSİFED) yer alması dikkat çekti. DOGÜNSİFED’in Başkanlığı’nı yapan Tarkan Kadooğlu’nun, rengini belli etmediği için Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından eleştirilen Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nde (TÜSİAD) yönetim kurulunun yedek üyelerinden biri olması bu dikkatin nedeni oldu.
Diyarbakır Cezaevi’ni hatırladım
Diyarbakır’daki açıklama üzerine konuştuğumuz Tarkan Kadooğlu, 12 Eylül’deki Anayasa oylamasında neden “evet” diyeceğini ve neden bunu duyurma gereği duyduğunu anlatırken, “Bu bölgenin 12’yee ilişkin olan hassasiyetlerini düşününce, geçmişte Diyarbakır Cezaevi’nde yaşanan işkenceleri hatırlayınca bu referandumda ‘evet’ oyu kullanmaya ve bu konuda diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket etmeye karar verdim” dedi. Oylanacak maddeleri yeterli bulmadığını ve bu nedenle ‘yetmez ama evet’ diyenler cephesinde yer aldığını anlatan Kadooğlu, “TÜSİAD’ın daha kapsamlı bir anayasa lazım” görüşlerini de destek verdi.
İsteyen üyem ‘hayır’ diyecek
BDP tarafından alınmış boykot kararına karşılık Diyarbakır iş dünyasının ‘evet’ yönünde bir açıklama yapmış olmasını, “DOGÜNSİFED ve diğer 13 kuruluş siyasi parti değil sivil toplum örgütü” diye değerlendiren Kadooğlu, şöyle konuştu: “DOGÜNSİFED bünyesinde 21 dernek barındıran bir federasyon. DOGÜNSİFED olarak diğer sivil toplum örgütleriyle ortak açıklama yapmış olmamız, tüm üyelerimizin evet diyeceği anlamına gelmez, benim federasyonuma üye 1500 kişinin ortak iradesi ‘evet’tir anlamına gelmez. İsteyen ‘evet’, isteyen ‘hayır’ diyecektir.”
Kimse açıklamak zorunda değil
İstanbul Ticaret Odası (İTO), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Konya Ticaret Odası ve son olarak da Diyarbakırlı 14 sivil toplum kuruluşunun ‘evet’ açıklaması yapmasının gözleri diğer işadamı örgütlerine çevirdiği ve
bunların başında da TÜSİAD’ın geldiği değerlendirmelerine karşılık Kadooğlu, “Kimse evet ya da hayır diye bir açıklama yapmak zorunda değil. Birileri söyledi diye birileri de oyunun rengini açıklamak zorunda değil. Bu ülkede milyonlarca sessiz insan var, isteyen evet der, isteyen hayır, isteyen de tarafsız kalır” dedi.
Restleşmeler zarar verir
Başbakan Tayyip Erdoğan ile TÜSİAD arasında yaşananlar için “Bu tür restleşmeler sıkıntı getirir” diyen Kadooğlu, Başbakan’ın “Bitaraf olan bertaraf olur” sözünü ise şöyle değerlendirdi: “TÜSİAD, bir siyasi parti değil. Böyle bir konuda kendi iradesini göstermek, ille de ‘evet’ diyen taraf olması gerekmiyor. Eğer ticari anlamda bir olay varsa ve bu konuda TÜSİAD görüş belirtmiyorsa, onu eleştirebilirsiniz. Ama referandumda rengini belli etmedi diye eleştirmek haksızlık olur.”

Haberin Devamı

BDP’nin ‘boykot’unu takmayıp ‘evet’ bildirisi yayınladılar

Haberin Devamı

DİYARBAKIR’da biraraya gelen 14 sivil toplum örgütü referandumda ‘evet’ diyeceğini açıklarken, “Biz, ileriye doğru atılacak adımları desteklemek için halk oylamasında ‘evet’ oyu kullanacağız” açıklaması yaptı. Ortak kararı açıklayan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, BDP’nin boykot kararına karşılık, “Biz sivil toplum kuruluşları olarak bir siyasi parti gibi düşünemeyiz. Biz bu kararımızla da hiçbir partinin destekçisi veya karşıtı değiliz” dedi. Referandumda ‘3 madde için evet’ diyeceklerini belirten Ersarioğlu, bunu şöyle açıkladı: “Değişiklik teklifindeki maddelerin içeriği, mevcut anayasadaki maddelere nazaran daha demokratik bir öze sahip. Bu anayasa değişikliği, çok sayıda ağır suçun faili olan 12 eylül cuntacılarını koruyan hukuki kalkanı ortadan kaldırıyor. Darbecileri de ‘dokunulabilir’ yapan bu değişikliği, geçmişle gerçek bir yüzleşme yapılabilmesi için gerekli zemini sağlamasından dolayı takdir ediyoruz. Biz, ileriye doğru atılacak adımları desteklemek için halk oylamasında ‘evet’ oyu kullanacağız.”
Kimler var
Kararı açıklayan Diyarbakırlı diğer sivil toplum örgütleri ise şunlar: Diyarbakır Ticaret Borsası (DTO), Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (DESOB), Diyarbakır Ziraat Odası, Diyarbakır Eczacılar Odası, Diyarbakır Mali Müşavirler Odası, Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED), Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD), Diyarbakır İşadamları Derneği (DİSİAD), Diyarbakır Genç İşadamları Derneği (DİGİAD), Diyarbakır MÜSİAD, Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD), Doğu Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİAD), Ortadoğu San. Genç İşadamları Derneği (OSGİAD).”
Canan ALTINTAŞ/DİYARBAKIR,(DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!