Şeker hastalığı olarak da bilinen tip 2 diyabet, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından sunulan verilere göre dünya genelinde 20 ile 79 yaş aralığında olan her 11 kişiden biri diyabet hastası ve bu sayının 2045 yılında 10’da 1’e yükselmesi bekleniyor. Bu hastalık, kişinin organlarını ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Hastalığın gelişmesinde ise insülin salgısının bozulması ve insüline vücudun direnç göstermesi önemli rol oynuyor. Üstelik diyabet belirtileri çoğu vakada gözlemlenemiyor ve teşhis raslantısal olarak konuluyor.
#Sponsorlu İçerikHalk dilinde şeker hastalığı olarak bilinen diyabetik hastaların ramazan ayında oruç tuttuklarında iftar ile sahur arasında belirli aralıklarla ara öğün yapması gerekiyor. İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Attila Önmez, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Ramazanda BeslenmeVücudumuzun yaklaşık yüzde 60-65’i sudan oluşuyor. Vücuttaki su dengesini ayarlayan en önemli organ olan böbreklerimiz ise vücudun yabancı ve zararlı maddelerden arındırılmasında görev alıyorlar. Uzun süren susuz kalmanın ürolojik sorunlara ve böbrek hastalıklarına yol açabildiğini söyleyen Üroloji Uzmanı Dr. Cem Şah, bireylerde dengesiz sıvı tüketimi sonucunda oluşabilecek sorunlara karşı uyarı ve önerilerde bulundu.
#DiyalizRamazan ayında midesinde problem olmayanlar için uzun süre aç ve susuz kalmak, sağlık açısından risk taşımıyor. Ancak bu sene yurdun büyük bölümünde de yaz sıcaklarına denk gelen ramazanda oruç tutarken, yeme içme dengesine dikkat etmek gerekiyor.
#RamazanOruç tutmak, kan şekeri dengesini ciddi oranda etkileyebiliyor. Bu nedenle şeker hastası olan vatandaşlar, oruç tutmalarının bir sakıncası olup olmadığını merak ediyor. Peki, uzmanlar bu konuda neler söylüyor? Şeker hastası oruç tutabilir mi? Diyabet hastalarının dikkat etmesi gerekenler neler? İşte, detaylar!
#Şeker Hastaları Oruç Tutabilir MiGeleneksel tıbbın o ünlü ‘Hastalık yok, hasta vardır’ deyiminin en geçerli olduğu sağlık sorunlarından biri hipoglisemidir... Aslında, ‘Herkesin hipoglisemisi, hipoglisemik seviyesi ve hipoglisemi ile ilişkili sorunları, şikâyetleri o kişiye özgüdür’. Peki hipoglisemi hastası mıyız? Bunu nasıl anlarız? Tedavisi ne? Buyrun...