Son zamanlarda popüler hale gelen distopya kelimesi pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Her ne kadar Ütopya ile karıştırılırsa dahi farklı bir anlamı bulunmaktadır. Bu kelimenin anlamını öğrenmek isteyenler internetten araştırma gerçekleştirmektedir. Peki distopya ne demek? Distopya nedir? Distopya TDK kelime anlamı hakkında bilinmesi gerekenler.
#Distopya Ne Demek?Son dönemlerin popüler terimlerinden olan distopyanın ne anlama geldiği vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Distopya kelimesinin anlamını merak eden vatandaşlar konu hakkında bilgi edinmek için internette araştırma yapıyor. Peki, Distopya nedir ve ne demek?
#Distopya Nedir?2019, Leonardo da Vinci’nin 500’üncü ölüm yıldönümüydü. Bu vesileyle Paris’teki dünyaca ünlü Louvre’da kendisini anmak amacıyla bir sergi düzenlendi. ‘Louvre Müzesi’nde Bir Gece: Leonardo da Vinci’ adlı belgesel, işte bu sergiyle birlikte Rönesans’ın ikonik isminin sanatsal serüvenini tüm unsurlarıyla ele alan muhteşem bir yapım. Filmi, serginin küratörlerinin aktardığı bilgiler eşliğinde izliyoruz.
#Leonardo Da VinciOkullar kapandı, pandemi kısıtlamaları kalktı, normalleşme dönemi geldi çattı... Yaz tatilinin, plaj keyfinin zamanı asıl şimdi başlıyor. Peki dalgalar usul usul ayaklarınızı serinletirken ya da yeşillikler arasında dinlenirken, gözlerinizin ucundan hangi maceralar, hikâyeler, şiirler, anılar, söyleşiler akacak? Hürriyet Kitap Sanat yazarlarına sizin için sorduk, 10 yazarımız 10 kategoriden kitap önerileri yaptı. ‘Mutfak ekibi’ olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Şimdiden iyi tatiller!
#Tatil KitaplarıÜtopyalar birçok felsefeci ve düşünce mimarları tarafından oluşan yapılar olmaktadır. Bu ütopyalar oluşturulur iken bireyler yıllarca düşünebilmektedir. Bu nedenle pek çok kişi tarafından Ütopya nedir ve nasıl oluşur? Ütopya örnekleri hakkında bilgi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ütopya Nedir Ve Nasıl Oluşur?Zımba gibi bir kadın. Tıkır tıkır yazıyor. Anlatıyor. Müdanası yok. İnandığı yolda kararlı bir şekilde yürüyor. İpek Gökdel, Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi mezunu. İngiltere’de iletişim eğitimi alırken, Saatchi & Saatchi Londra’da çalışmaya başladı. Uzun yıllar reklamcılık yaptıktan sonra yapım şirketini kurdu. Pek çok televizyon projesini hayata geçirdi. Ve sonra, en sevdiği şeyin, hikâye anlatmak olduğunu keşfedip, yazmaya başladı. İlk romanı, ilk Türk Netflix dizisi ‘Hakan: Muhafız’a ilham oldu. Şimdi de ‘Tövbe’yle karşımızda. Bu romanında, kadınların karşı karşıya kaldığı şiddete, tecavüze, enseste dikkat çekiyor. Ve olay, kırsalda değil, İstanbul’da geçiyor! Gökdel’le hayat, kadınlar ve maruz kaldıkları felaketler üzerine konuştuk...
#YazarO, büyük usta Zülfü Livaneli... Şarkıları, filmleri ve kitaplarıyla milyonlarca insanın hayatında önemli yer tutan biri. Hep daha iyi bir dünya ve Türkiye hayalini savunan, demokrasi ve insan haklarından yana tavır alan, ezilenlerin yanında olan bir aydın. Yıllarca şarkılarını dinledik, filmlerini izledik, 34 dile çevrilen romanlarını okuduk, heyecanlandık. Büyük usta, bugünle ve geçmişle hesaplaşan, dünün yardımıyla bugünü anlatan bir kitap yayımladı. Zafer Köse sordu, o yanıtladı ve ortaya bir nehir söyleşi çıktı: ‘Livaneli’nin Penceresinden’. Bugünün Türkiye’sinden anlattıkları hepimize iyi gelecek. Okuyun, pişman olmazsınız.
#YazarVe Nejat işler, 14 Mayıs’ta raflara çıkacak olan ikinci kitabı ‘Ben Hep Senin Yanındaydım’la huzurlarımızda... İşler’le üç yıl sonra kaleme aldığı ikinci kitabını, yazıp çizmeye olan düşkünlüğünü, sinemaya ilişkin projelerini, futbol tutkusunu, asbaşkanlığını üstlendiği Gümüşlükspor’un yeni sezona dair umutlarını, seslendirmesini yaptığı ‘Fener Ol’ kampanyası üzerinden Fenerbahçe taraftarlığını ve Sarı-Lacivertli takımın bu sezon düştüğü durumu konuştuk...
#Fener OlMerakla beklenen kitaplar listelerinin gediklilerinden ‘Dünyanın Sonundayız’, nihayet Türkçede. Üç kitaplık seriyi bu eseriyle başlatan Lidia Yuknavitch ile kitabın çevirmeni Tülin Er konuştu: “Sevgililerimizi, eşlerimizi, çocuklarımızı sevdiğimizi söylediğimiz kadar içten biçimde gezegeni de seversek neler olabilir? Kendimize anlattığımız hikâyeler her şeydir.”
#RomanBarack Obama da onu okuyor, Mark Zuckerberg de. Türkiye’den lise öğrencisi için de süperstar, Çinli bir muhasebeci için de… İsrailli yazar Yuval Noah Harari kendi halinde bir askeri tarih uzmanı iken ‘Sapiens’ isimli kitabıyla dünyayı sarstı. O kitapta insanın o destansı bazen de kirli macerasını anlatıyordu. İkinci kitabı Homo Deus’ta bilmediğimiz sularda. Bize geleceğimizden pencereler açıyor Harari. Yazarla, İnsani Gelişme Vakfı’nın (İNGEV) davetlisi olarak geldiği İstanbul’da konuştuk.
#Yuval Noah HarariOna ‘hayal gücünün yazarı’ diyorlar. Yeni öykü kitabı ‘Güneş Hırsızları’yla da bu tanımı hak ettiğini bir kez daha kanıtlıyor. Fantastik öyküler bunlar. Bir yandan her biri ayrı telden çalan bir yandan da ille de ayakları yere basan. Doğu Yücel’le kitabını ve babası, bir dönemin efsane tiyatrocusu Erkan Yücel’i konuştuk.
#Doğu Yücel“Her şey bir işaretle başlar. Dinle Bisnov, Uzak yıllardan geldim. Göğün kızıl şarap rengine bürünüp karanlık bulutlarla kaplandığı acı azap zamanını, tarihin bitim noktasından başladığı, adalarla karaların yer değiştirdiği o günü ve sonrasını görenim. Ben, diğer biliciler ve duyucular. Sen hepimizi tanıyorsun yalnızca hatırlamak için zamana ihtiyacın var. Ruhunun hafızasını keşfet.”