Mel Lodge, travma kaynaklı kişilik bozukluğu hastalığına sahip bir balerin. Bu nedenle, vücudunu günde en 20 kez ele geçiren 50 farklı kimlikle yaşamak zorunda… Oldukça nadir bir hastalık gibi görülen ‘Dissosiyatif kimlik bozukluğu’ sanılanın aksine oldukça yaygın bir rahatsızlık. Peki son yıllarda hızla artan hastalığı ne tetikliyor? İşte Mel Lodge'un yaşadıkları ve dissosiyatif kimlik bozukluğunun tüm bilinmeyenleri…
#SağlıkŞizofreni kelimesi çoğunlukla ‘şiddet içeren, korku veren, ağır hastalık’ gibi terimleri akla getiriyor. Peki hastalığın isminin insanlarda bu düşünceleri uyandıran bir kelime olması şizofreni teşhisi konan kişileri nasıl etkiliyor?
#SağlıkGeçen yıl Cannes’da kazandığı Altın Palmiye’nin hakkını sonuna kadar veren, Japonya’yı temsil ettiği Oscar yarışında en azından adaylığından şüphe duymadığımız ARAKÇILAR, haftanın en iyisi. M. Night Shyamalan’ın “Ölümsüz” ve “Parçalanmış” filmlerini sevdiyseniz de “Glass” tam size göre.
#SinemaMarco ve Anne, komşularının evine akşam yemeğine davet edilir. Komşu Cynthia, altı aylık bebeklerini getirmemelerini rica eder. Bakıcı gelemez, çift ellerinde bebek telsiziyle komşuya yemeğe gider ve macera başlar. Suç romanları yazarı Kanadalı Shari Lapena ile kitabı ‘Yan Evin Sırrı’nı konuştuk.
#KitapsanatJournal of Psychotherapy and Psychosomatics'te yayımlanan ve dünya tıp literatüründe “vampirizm” olarak belirti gösteren ilk vaka olarak geçen bir Türk gencinin yaşadığı “dissosiyatif kişilik bozukluğu” rahatsızlığını konu edinen makaleyi yazan Türk hekimlerden psikiyatrist Direnç Sakarya, hastanın kan içme davranışının, bir bağımlılık olmadığını, yaşadığı ruhsal bozukluğun bir sonucu olduğunu bildirdi.
Çoğul kişilik hastası N.A.’nın (50) hayatı, tedavisini yapan ve aynı zamanda yanında çalıştığı Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin’in kaleme aldığı kitap yüzünden alt üst oldu. Keskin, N.A’nın terapilerde anlattığı en özel hasta sırlarını roman yapmıştı. N.A’nın avukatı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu, başsavcılık kamu davası açtı.
Oyuncu Zeynep Koçak, bir süredir mücadele ettiği derealizasyon hastalığı ile ilgili ilk kez konuştu. Hayranları tarafından derealizasyon nedir araştırmaları hız kazandı. Psikolojik bir hastalık olan derealizasyon belirtileri çocukluktan başlayabiliyor. Peki, derealizasyon nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, derealizasyon belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler
#DerealizasyonKanal D’nin merak ve heyecanla beklenen yeni dizisi “Bir Derdim Var” bu akşam başlıyor. Başrollerini Birce Akalay ve Mert Fırat’ın paylaştığı dizi, ergenlik dönemindeki gençler ve ailelerinin hassas dünyasını ekrana taşıyacak. Projede rol alan oyuncularla “Bir Derdim Var”ı konuştuk.
#Bir Derdim VarUlusal Akıl Hastalıkları İttifakına (NAMI) göre, yaklaşık dört yetişkinden üçü hayatlarında bir dissosiyatif dönem geçirdi, ancak sadece yaklaşık %2'si DPDR kriterlerini karşılıyor. Peki, Derealizasyon nedir, belirtileri nelerdir, tanısı ve tedavisi nasıl yapılmalıdır ayrıntıları ile derledik.
#Derealizasyon