Birleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk Yazar“Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, yapay zeka ve robotik gibi alanlar hayatımızın her alanında etkili olmaya başladı. Bu değişim ve gelişimle birlikte, geleceğin bireylerini yetiştirmek için eğitim sistemimizin de değişmesi ve adapte olması gerekiyor. Bu noktada, çocuklar için felsefe eğitiminin önemi ve değeri giderek artar.”
#Bayburt ÜniversitesiEğer dikkatli bir korunma planı yapabilir ve bilimsel verilere dayanarak uzun süreli bir program ısrarla izlenebilirse, başta “diyabet, hipertansiyon, kalp ve beyin damar hastalıkları ile obezite” olmak üzere kronik hastalıkların neredeyse tamamı önlenebilir sağlık sorunlarıdır.
#Kronik HastalıklarDiyarbakır’da yaşayan 36 yaşındaki Dr. İslam Deviren’in, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde 26 diploması bulunuyor. 3 ayrı lisans bölümünde daha eğitimini sürdüren, öğretmenlik mesleğini icra eden ve yazarlık yapan Dr. Deviren, “Her bölüm dünyaya farklı bakmamı sağladı ve disiplinlerarası bir bakış açısı kazandırdı” dedi.
#Dr. İslam DevirenYapay zekâ alanındaki gelişmeler eğitimden bilime, finanstan yazılıma, tıptan turizme tüm alan ve sektörleri kökünden değiştirip dönüştürmeye çoktan başladı. Open AI şirketinin geçtiğimiz günlerde GPT-4o isimli en gelişmiş büyük dil modelini kullanıma sunması ile birlikte özellikle dillerin ve buna bağlı olarak dil öğrenimi ve çevirinin geleceği eğitimde en tartışmalı konulardan biri olarak önümüzde duruyor
#Konuk YazarDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), genç üniversiteler sıralamasını yayınladı. Koç ve Sabancı üniversiteleri listede ilk 100’de yer aldı. Türkiye’den 21 üniversitenin ilk 500 de yer bulduğu listenin başında geçen yıl da olduğu gibi Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi var.
#Times Higher EducationVision Art Platform, “Venüs Saat Yönünde Döner | Venus Rotates Clockwise” ismini taşıyan yeni sergisiyle E S Kibele Yarman’ın kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. 20 Şubat 2024, Salı günü saat 18.00’de açılışı gerçekleşecek olan sergi, 23 Mart 2024’e kadar Vision Art Platform, Akaretler No:35’te ziyaret edilebilir.
#Vision Art PlatformHilal Sezginsoy’un deforme bedenler çizerek çirkinin güzelliğini anlattığı ‘Ötekiler’ isimli gerilla sokak sergisi, 24 Aralık 2023 tarihine kadar Kalopsia Art Gallery’nin web sitesinde yer alan Shine Disiplinlerarası Online Karma Sergisi’nde sanatseverlerle buluşuyor
#Hilal SezginsoyProf. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Gemlik Körfezi ile Mudanya arasındaki 5.1'lik depremin ardın çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kutoğlu yaptıkları çalışmaları doğruladığını belirterek, "10-15 sene öncesinde Bursa bölgesindeki faylanmalara dikkat çekmiştik. Tektonik olarak Türkiye, çok aktif bir bölgenin içerisinde kalmakta. Bu nedenle bildiğimizin çok ötesinde, çok daha fazla faylar söz konusu" dedi.
#DepremAlmanya’da kumar bağımlılığı araştırmasının sonuçları açıklandı. Federal hükümetin Bağımlılık ve Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi tarafından açıklanan rapora göre, Almanya’da 4.6 milyon yetişkin, kumar bağımlısı ya da bunun ilk belirtilerini gösteriyor.
#Almanya'Kendine Has Sunar: Semtine Has' etkinliğinin yeni rotası Kadıköy olacak. Küratörlüğünü HOOD Base’in yaptığı 'Semtine Has', Kadıköy’ü yeniden keşfetmek, kültür, sanat, müzik dolu keyifli bir rotayla hayata karışmak isteyenleri, 13 - 21 Ekim tarihleri arasında Semtine Has etkinliğine davet ediyor. 9 günlük yoğun bir program sunacak etkinlikte Kalben, Ozbi, Ege Çubukçu, Barış Demirel, Kamufle gibi isimler sahneye çıkacak.
#Semtine HasSanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği Contemporary İstanbul’un 18. edisyonu, 26 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında Tersane İstanbul’da yapılacak. Etkinlikte 22 farklı ülkeden 21’i fuara ilk kez katılacak 67 çağdaş sanat galerisinin temsil ettiği sanatçıların en yeni eserleri bir arada olacak.
#18. Contemporary İstanbul'Küçük Tıp Kanunu', İbn Sina’nın hastalıkları kategorize ettiği, rahatsızlıkların seyrinin kişiye özel olduğunu belirttiği, temizliğin önemini vurguladığı, yaptığı fizyolojik araştırmaları kayda geçirdiği, anatomi incelemelerini ve geliştirdiği tıbbi tanımları ve terimleri kâğıda döktüğü bir metin. Bu anlamda tıp tarihinin ve felsefenin kesiştiği noktada duran, zamanını aşan bir hastalıklar ve tedaviler kataloğu. Ayrıntı Yayınları Bilim serisinden çıkan 'Küçük Tıp Kanunu’nu yayına hazırlayan Prof. Dr. H. Kadircan Keskinboğa, metnin içeriğine dair düştüğü notla İbn Sina’nın, zamanının ne kadar ilerisinde olduğunu ortaya koyuyor.
#Küçük Tıp KanunuKundura Hafıza Arşiv ve Araştırma’da 2023-2024 sezonu atölyeler ve sergi turlarıyla başlıyor. Beykoz Kundura’nın 1800'lere uzanan tarihi ve zengin sosyal yaşamının hafızasını tutmak ve zenginleştirip yaşatmak amacıyla çalışmalar yürüten derneğin Öğrenme Programı, çocuk ve yetişkin atölyelerine hazırlanırken, Fabrika emektarlarının eşliğinde yapılacak sergi turları da tarih meraklılarını bekliyor.
#Beykoz KunduraHer yıl olduğu gibi Türkiye'den ve dünyadan alternatif işleri İstanbul’un farklı sanat mekanlarında seyirciyle buluşturan uluslararası performans sanatları festivali İstanbul Fringe Festival'in beşincisi, Paribu’nun desteğiyle 16-23 Eylül tarihleri arasında seyirciyle buluşacak. Festival, gösterilerin yanı sıra atölyelere, panellere ve partilere de ev sahipliği yapacak.
# İstanbul Fringe Festival11-13 Ağustos tarihleri arasında dördüncü kez düzenlenecek Bergama Tiyatro Festivali, programında 'neşeli' oyunlara, işinin ehli isimlerden özel atölyelere, bu sene ilk kez düzenlenecek buluşmalara, konser ve kültürel yürüyüşlere yer veriyor.
#Bergama Tiyatro Festivali