Ağız sağlığımız da genel sağlığımızın bir parçası. Eğer ağzımızda kötü bir koku varsa, bir türlü iyileşmeyen yaralar çıkıyorsa, dişeti kanamaları yaşıyorsak, sık sık fırçalamamıza rağmen dişlerimiz kolay çürüyorsa gastrointestinal rahatsızlıklar, diyabet ve hatta kanser gibi hastalıklar söz konusu olabilir.
#Hazan Aköz IşıkAğız ve diş sağlığının bozulması sonucunda meydana gelen diş kayıpları, konuşma ve kelimeleri telaffuz etmede zorluk yaşattığı gibi sindirim sisteminde sorunlara da neden oluyor. Ama hepsi bu değil. Uzmanlara göre dişte oluşan problemler başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere akciğer hastalıkları, diyabet hatta son araştırmalara göre Alzheimer’ın oluşmasında etkili. Peki dişlerin bu hastalıklarla ilgisi ne? Ağız hijyeni bu sorunların önüne geçmede ne kadar etkili? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkKonuşmaya başladığınızda insanların sizden uzaklaştığını fark ettiniz mi? Ağız kokusuna neden olan problemler sadece sosyal hayatınızı etkilemekle kalmaz diş kayıpları ve beraberinde çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bu nedenle geç kalınmadan tedavi edilmesi gerekir.
#Ağız KokusuKORONAVİRÜS salgını sürecinde ertelenen diş tedavilerinin bir an önce yapılması gerektiğine dikkat çeken Diş Hekimi Önder Bayraktar, “Pandemi döneminde acil müdahalelerinizi lütfen ertelemeyin, çünkü ilerde ciddi diş kayıpları yaşarsınız ve bağışıklık sisteminiz de bu durumdan olumsuz etkilenir” dedi.
#Diş Hekimi Önder BayraktarDoç. Dr. Bülent Yaşar, “Kötü ağız hijyeni, diş ve diş eti hastalıkları mide ve sindirim sistemi kanserlerinin oluşumunda kilit rol oynar. Ağız içi florasının bozulması damar sertliği, romatizmal hastalıklar, kronik böbrek yetmezliği, KOAH gibi birçok sistemik hastalığı da tetikler” dedi.
#Mide KanseriDoç. Dr. Bülent Yaşar, “Kötü ağız hijyeni, diş ve diş eti hastalıkları mide ve sindirim sistemi kanserlerinin oluşumunda kilit rol oynar. Ağız içi florasının bozulması damar sertliği, romatizmal hastalıklar, kronik böbrek yetmezliği, KOAH gibi birçok sistemik hastalığı da tetikler” dedi.
#Doç. Dr. Bülent YaşarBoğaz kuruluğu, kişiye kuru ve gıdıklayıcı bir his vermekte, dönemsel olarak da öksürük krizlerine girilmesine neden olmaktadır. Basit bir problem olarak görülse de boğaz kuruluğu kişinin hayat kalitesini düşürmektedir. Peki, kronik olarak görülen boğaz kuruluğuna ne iyi gelir? Yutkunma zorluğu neden olur? İşte, bu soruların ve daha fazlasının cevapları.
#Boğaz Kuruluğu Neden OlurHatay'da Mustafa Bulat isimli bir hastanın dişini çektirdikten sonra gözünü kaybettiği iddia edilmişti. Hatay Valiliği bu iddialar üzerine açıklama yaptı. Valilik bazı internet sitelerinde yer alan "Diş çektirdi, gözünü kaybetti" şeklindeki haber ve iddianın gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Valilikten yapılan açıklamada hastanın ağız ve çevresinde tespit edilen kötü huylu kanser nedeniyle gözünü kaybettiği bildirildi.
#HatayDİŞLERİN damaktaki dağılım bozukluğunu gidermek ve estetik görünüm yanında sağlıklı bir ağız yapısına sahip olmak için uygulanan bir tedavi yöntemi olan ortodonti, 9-14 yaşlarında başlasa da pek çok ebeveyn çocuğu sayesinde bu ertelediği hizmeti almaya karar verebiliyor.
#İzmit Körfez GeçişiBademcik ve geniz eti hastalıkları sebebi ile sık kullanılan antibiyotiklerin özellikle bağırsak sistemini etkileyerek vücut savunma sistemine zararlı etkileri olduğu bilinmektedir. Peki, geniz eti ve bademcik hastalıkları olanlar ne yapmalı? Ameliyat hangi durumlarda gereklidir? Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli? Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Murat Salihoğlu, merak edilen bu soruları sizler için yanıtladı.
#BademcikHamilelik süreci kadınlar için özel bir dönemdir. Hormonların çok aktif olduğu ve duygusallığın en üst seviyede yaşandığı bu dönemde beslenme de oldukça önemlidir. Peki, hamilelik boyunca neyi ne kadar yemeli, nasıl tüketmelisiniz? İşte tüm bu soruların cevabını Dr. Fevzi Özgönül cevaplıyor…
#Hamilelikte Beslenme Listesi