Fanconi sendromu son günlerde ülkemizde de sıklıkla görülen bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Genetik faktörlerin etkili olduğu fanconi sendromu altında yatan nedenler arasında beslenme sorunu ve ağır metal emilimi de gözlemlenebiliyor. Peki, Fanconi sendromu nedir, neden olur? İşte, fanconi sendromu nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#Fanconi SendromuBilim insanları koronavirüs enfeksiyonu ve diş eti hastalıkları arasındaki bağlantıyı araştırıyor. Kanadalı ve İspanyol bilim insanlarının yer aldığı bir çalışma, orta ve ileri şiddetli diş eti hastalığı olan kişilerde koronavirüs komplikasyonlarının ciddiyetinde artış olduğunu ortaya koydu. Araştırmayla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim Yıldız, "Koronavirüse yakalanan kişilerde bu duruma paralel olarak diş eti hastalığı da görülmüş. Diş etindeki kanama, renk değişimi ve şişlikler dikkate alınıp hekime başvurulmalı" uyarısında bulundu.
#İstanbulKanada ve İspanyol bilim insanlarının yer aldığı çalışma, orta ve ileri şiddetli diş eti hastalığı olan kişilerin koronavirüs komplikasyonlarının ciddiyetinde artış olduğunu gösterdi. Araştırmayı değerlendiren Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim Yıldız, "Koronavirüse yakalanan kişilerde bu duruma paralel olarak diş eti hastalığı da görülmüş. Diş etindeki kanama, renk değişimi ve şişlikler dikkate alınıp hekime başvurulmalı" dedi.
#Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim YıldızBilim insanları koronavirüs enfeksiyonu ve diş eti hastalıkları arasındaki bağlantıyı araştırıyor. Kanadalı ve İspanyol bilim insanlarının yer aldığı bir çalışma, orta ve ileri şiddetli diş eti hastalığı olan kişilerde koronavirüs komplikasyonlarının ciddiyetinde artış olduğunu ortaya koydu. Araştırmayla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim Yıldız, "Koronavirüse yakalanan kişilerde bu duruma paralel olarak diş eti hastalığı da görülmüş. Diş etindeki kanama, renk değişimi ve şişlikler dikkate alınıp hekime başvurulmalı" uyarısında bulundu.
#İstanbulTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün vücuda ilk olarak ağız ve iletilen bulaştığı bilinmektedir. Virüsün yayılma hızı ve hasar verme oranını azaltmak için ağız hijyeni ve sağlığına geri dönüş, sonuç için girişini sürmek için bir bariyer gerektirir. Diş Hekimi Ömer Kadıoğlu pandemi döneminde ağız ve diş sağlığının korunması hakkında bilgiler verdi.
#Diş SağlığıDiş etleri, her dişi etrafı çevreleyen ve dişin görünen kısmında yer alan dişi saran pembe veya açık kırmızı renkli bir dokudur. Diş etleri kan damarları açısından zengindir ve diş köklerini korur. Diş etleri çene kemiğine yapışık olarak konumlanır. Peki diş eti çekilmesi nedir, tedavisi nasıldır?
#Diş Eti Çekilmesi NedirPolen alerjisi olanlarda gelişen iltihap, sinüzite de davetiye çıkarıyor. Polenler nedeniyle bahar aylarında sıkça rastlanan çıkan sinüzit, kronik hale gelmediği sürece kolayca tedavi edilebiliyor. Ancak, kronik sinüzitte tedavisinin cerrahi müdahaleye kadar gidebildiğini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Ertaş, sinüzitten korunmanın 6 püf noktasını anlattı.
#SinüzitBahar ayları bazılarının hevesle beklediği bir zaman dilimi olmayabiliyor. Özellikle de alerjisi olanlar bahar döneminde gün boyu ellerinde mendil, gözleri akar vaziyette dolaşanlar için… Zira, havadaki polenler, alerjik bünyeyi etkiliyor. Ama alerjik kişilerin riskleri bunlarla da sınırlı değil. Polen alerjisi olanlarda gelişen iltihap, sinüzite de davetiye çıkarıyor.
#Alerjik BünyeSİVAS'ta okul servisinden inerken arkadaşının dirseğini yanlışlıkla yüzüne çarpması sonucu ön iki dişi yerinden çıkan ve gittiği hastanede dişleri yeniden takılan Tuğçe Özdivrik (12) eski sağlığına kavuştu. Operasyonu yapan diş hekimi Ersin Kuş, toplumun dişin yeniden yerine takılabildiği konusunda bilinçsiz olduğunu belirterek, yerinden çıkan dişin erken müdahale ile takılabildiğini söyledi.
#Dişin Yerine TakılmasıDiş Hekimi Pertev Kökdemir, “Bakteriler, mama yedirmeden önce aynı kaşık ile mamanın tadılması sonucu bebeğe bulaşır” uyarısında bulundu; anne-baba olmak isteyen aileleri diş sağlıklarına dikkat etmeleri ve diş kontrollerini ihmal etmemeleri gerektiği konusuna dikkat çekti.
#Bebek SağlığıBazılarımız Türk toplumunun ne kadar temiz olduğundan söz eder ve bunu Müslümanlık öğretisine bağlar. Toplumumuzun suyla temizlik alışkanlıklarını başka ülkelerinkiyle kıyaslayıp temiz bir toplum olduğumuzdan söz ederler. Aynı Türk halkına ait genel tuvaletlere girmek zorunda kaldığınızda ise karşılaştığınız manzarayı yaşam boyu anımsamak istemezsiniz.
Çalışma yaşamında kadınların erkeklerle aynı koşulları paylaşmaları günümüz kadınının anne olma planını daha ilerilere atmasına neden oluyor. İlerleyen yaşla birlikte anne adayının kafasında ister istemez soru işaretleri oluşuyor. Bunlardan ilki daha genç yaşlara göre kıyaslandığında aynı kolaylıkla gebe kalınıp kalınamayacağı. Daha sonraki kaygıları; gebeliğin sağlıklı şekilde sürüp sürmeyeceği, doğum sırasında çıkabilecek güçlükler. Kuşkusuz en büyük endişe ilerleyen anne yaşının bebeğinin sağlığını ne yönde etkileyeceği.
Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi tıp biliminde de hastalıkların tanı ve tedavisini gittikçe kolaylaştırıyor. Kısa denebilecek bir geçmişte insanların iç organlarını muayene sırasında dokunarak hissetmek dışında görebilme olanağımız yokken artık ilerleyen inceleme yöntemleri ile hastalıkların çok erken evrede tanınması mümkün oluyor.
Koku alma duyumuzun önemini ancak nezle olduğumuzda burun tıkanıklığı yaşadığımızda anlarız. Yediğimiz yemeğin tadını alamamaktan, güzel bir parfümü koklayamamaktan şikayetçi oluruz. Oysa kokuları alabilmek bizi farkında olmadan tehlikelerden koruyor. Burnumuz sadece güzel ya da kötü kokulara karşı değil aynı zamanda tehlikelere karşı da bizi uyarır.
Bitkinlik, güçsüzlük ve kişinin kendisini tükenmiş hissetmesi durumudur. Sanki yaptığınız her şey eskisiyle kıyaslandığında daha yorucuymuş gibi gelir. Yerinizden kalkmak istemezsiniz. Parmağınızı bile kıpırdatacak haliniz yoktur. Bütün bu yakınmaların kanınızdaki kırmızı hücrelerin sayısıyla ilişkili olabileceği hiç aklınıza geldi mi?
Çocuğumuz seslendiğimizde birkaç defa tekrarlatıyor ve derslerde başarısında azalmalar olup televizyonun sesini çok açıyor yada yakından izliyorsa işitmesinde bir azalma olup olmadığı yönünde uyanık olmakta yarar var! Özellikle televizyonu yakından izleyen çocuklar öncelikle göz hekimlerine başvuruyor. Televizyonu yakından izlemenin ana nedeni olabilecek işitme azlıkları gözden kaçabilir. Sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren, genellikle burun tıkanıklığı sorunu yaşayan ya da uyku sırasında ağzı açık uyuyan belki de horlayan çocuklarda orta kulakta sıvı toplanması son derece sık karşılaşılan bir durumdur.
Panik atak, insanı yanıltan fizik bulgularla kendisini gösteren özünde ruhsal bir bozukluktur. Bu hastalarda kalbe ait yakınmalar ön planda olduğundan sıklıkla ilk başvurdukları doktor kalp doktorlarıdır. Hastalığın özünde genetik yatkınlık olduğu düşünülmektedir. Başlangıç yaşı genellikle ergenliğin sonu ile 30 yaş arasındadır. Her yüz kişiden onunda hastalığın bulguları görülmekle birlikte toplumumuzda yüz kişiden dördünün panik atak tedavisi gerektirecek düzeyde hastalığı olduğu düşünülmektedir. Panik atak hastalığına kadınlarda daha sık rastlanmaktadır.
Birçoğumuz sık sık tekrarlayan ağız yaralarından ve dudağımızda çıkan uçuklardan yakınır dururuz. Özellikle aft adını verdiğimiz ve neredeyse yemek yemeye engel olacak kadar acı verebilen ağız içi ülserleri bazılarımızın sürekli derdidir. Ancak bu kadar yaygın hastalıklar olmasına karşın ne uçuk konusunda ne de aftlar konusunda birçoğumuz yeterli bilgiye sahip değiliz. Örneğin bu hastalıklar bulaşıcı mıdır? Neden bazı insanlarda sık tekrar ederler? Ciddi sonuçlar doğurabilir mi? Önemli bir hastalığın belirtisi olabilir mi? Tedavi edilebilirler mi?...