Malatya'nın içme suyunda iyot ve florür sıfır

Güncelleme Tarihi:

Malatyanın içme suyunda iyot ve florür sıfır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2006 10:42

Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği ölçülere göre içme suyunda olması gereken iyot ve florür oranının Malatya'nın içme suyunda bulunmadığı, bu durumun özellikle diş çürümelerine ve guatr hastalığına neden olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Malatya Halk Sağlığı Laboratuvarı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen ve Resmi Gazetede yayınlanan parametrelerden florür ve iyot oranı Malatya içme suyundaki oranı yüzde sıfır.

“HAMİLELİKTE ALINMAYAN FLORÜR GELECEKTE SORUN OLUYOR”

Halk Sağlığı Laboratuvarında yapılan tetkiklerle florür ve iyot eksikliğinin çok eskiden beri bilindiğini belirten yetkililer, hamilelik döneminde florür ihtiyacının karşılanması gerektiğini, aksi halde doğacak çocuğun ağız ve diş hastalığı sorunu yaşayacağını kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği ölçülere göre bir litre içme suyunda 1.5 miligram florür olması gerektiğini belirten yetkililer, bunun altında olan bölgelerde ise bu eksiğin başka yöntemlerle tamamlanması gerektiğini ifade etti.
Yetkililer, bir zamanlar toplumda ön yargıyla yaklaşılan florür tabletlerin kullanılarak bu açığın kapatılabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Yetkililer, Malatya Halk Sağlığı Laboratuvarına alınan yeni cihazlar sayesinde daha sık aralıklarla ve daha hızlı tahlil yapıldığını, çıkan sonuçları kendi üstlerine olabildiğince hızlı aktardıklarını bildirdi.

İYOT EKSİKLİĞİ GUATR HASTALIĞININ TETİKLEYİCİSİ

İnönü Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Erkan Pehlivan, yaptığı açıklamada, sulardaki iyot eksikliğinin guatr, florür eksikliğinin de diş hastalıklarını tetiklediğini belirtti.

İyot eksikliğinin sofralarda kullanılan iyotlu tuzlarla karşılanabileceğini ifade eden Pehlivan, florür eksiğinin kolayca bulunacak florür tabletlerle giderilebileceğini kaydetti.

Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı Polat beldesinde görülen guatr vakaları oranının ülke geneline göre yüksek olduğunu dile getiren Pehlivan, şöyle konuştu:

“Florür eksikliği günümüzde Türkiye'nin bir çok yerinde mevcut. İçme sularında florür oranının eksik olduğu bölgelerde diş çürükleri ve diş hastalıkları daha sık görülmektedir. Malatya'da bu anlamda rahatsızlığın hissedildiği bir kent. İyot eksikliği ise guatr rahatsızlığının tetikleyicisidir. Malatya'nın Polat beldesi bu anlamda Türkiye sıralamasına girmiş ve kayıtlarda bulunan bir bölge. İyotsuz tuz üretim ve tüketimi kontrol altına alınmalı. Toplumda iyotlu tuz tüketimini sağlayarak ve iyotsuz tuzu kontrol altına alarak bu sorunun önüne geçilebilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!