Farenjit (boğaz iltihabı);burun ve ağız boşluğunun arka duvarında oluşan iltihaplanmadır. Akut ve geçmeyen kronik olmak üzere iki tür farenjit görülür ve ikisi birbirinden farklıdır. Ani gelişen, şiddetli iltihaplanmalar akut farenjittir. Daha hafif seyreden fakat buna karşılık da daha uzun süren farenjit türü ise kronik(müzmin) farenjittir. Akut farenjitin belirtileri sadece boğazla ilgili değildir. Peki Faranjit neden olur? Faranjite ne iyi gelir, nasıl geçer? Evde faranjite iyi gelen bitkisel çözümler...
#FaranjitDiş ve diş eti problemleri estetik kaygıyı ortaya çıkarırken, sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Birçok etken ile ortaya çıkabilen diş eti çekilmesi önlem alınmazsa daha da artar. Peki diş eti çekilmesi nasıl ortaya çıkar? Diş eti çekilmesi nasıl tedavi edilir? Tüm bunları Diş Hekimi Tuba Atamözlü yanıtladı...
#Diş Eti ÇekilmesiProbiyotikler ağız florasındaki yararlı bakterileri artırarak, zararlı bakterileri ise azaltarak etki eder. Ağız bakterileri ile ilgili gerekli önlemler alınmazsa çiğneme ve diş fırçalama sırasında kana geçerek vücutta kalp kapakları, aort anevrizmaları, beyin apsesi ve eklemlerde hastalığa neden olabilir. Yapılan araştırmalarda, diş eti hastalıklarına yol açan bakterilerin kalp hastalıkları, inme, prematüre ya da düşük kilo ağırlıklı bebekler, üst solunum yolu infeksiyonları, diyabet ve şişmanlık, romatoid artrit gibi hastalıklarla da ilişkili olduğunu ortaya koyuyor.
#ProbiyotikDiş etleri, her dişi etrafı çevreleyen ve dişin görünen kısmında yer alan dişi saran pembe veya açık kırmızı renkli bir dokudur. Diş etleri kan damarları açısından zengindir ve diş köklerini korur. Diş etleri çene kemiğine yapışık olarak konumlanır. Peki diş eti çekilmesi nedir, tedavisi nasıldır?
#Diş Eti Çekilmesi NedirÇiğneme ve yutkunma dışında, istenmeyen bir şekilde gösterilen diş sıkma davranışının ‘bruksizm’ olarak tanımladığını belirten Öğr. Gör. Nihan Oğuz, bu rahatsızlığın doğuştan olmadığını, yaşanan travmalar sonucu ortaya çıkabileceğini ifade etti.
#BruksizmSöz konusu gebelikle ilgili konular olduğunda birçok engelleyici unsur göz önüne alınsa da diş eti hastalıkları önemsenmeyip görmezden gelinebiliyor. Ancak diş eti hastalıkları birçok hastalığı beslediği gibi gebe kalma ihtimalini düşürüyor. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, diş eti hastalıklarının gebelik üzerindeki olumsuz sonuçlarını ve önlemek için yapılması gerekenleri anlatıyor.
#Düşük RiskiDişler düzgün temizlenmediğinde, dişin üzerlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları bakteri üremesine sebep olur. Bu bölgede oluşan mikroorganizmalar şekerli gıdaları parçalayarak asit üretirler ve bu asit diş çürümelerine ve diş eti iltihaplanmalarına yol açar. Diş eti problemlerine erken önlem alınmazsa ciddi sağlık problemleri yaratabilir.
#Diş Eti- Atatürk Üniversitesi Dişçilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilsiz: "Sadece diş fırçalamak, ağzınızdaki dental plakların yaklaşık yüzde 50'sini ortadan kaldırmaktadır. Diş ipi de kullanırsak bu oran yüzde 70'e yükseliyor" - "Özellikle akşamları televizyon izlerken, diş ipini kullanmayı alışkanlık haline getirebiliriz. Diş ipi kullanımı başlangıçta bireylere zor gelebilir ancak zamanla alışkanlık haline gelecektir"
Sizce güzel gülümsemenin sırrı ne? Bir makinenin iyi çalışması için nasıl parçaların iyi ve bakımlı olması gerekiyorsa, güzel bir gülümseme için de bütün bileşenler iyi durumda olmalı: Güzel ve bakımlı dudaklar, bakımlı bir ten ve en önemlisi güzel, temiz görünümlü dişler... İşte bunun için şimdi dijital tasarımlar emrimizde...