Güncelleme Tarihi:
ERZURUM (AA) - AYŞE YILDIZ - Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alparslan Dilsiz, diş ipi kullanımının çürük ve diş eti hastalıklarını önleyebileceğini belirterek, "Sadece diş fırçalamak, ağzınızdaki dental plakların yaklaşık yüzde 50'sini ortadan kaldırmaktadır. Diş ipi de kullanırsak bu oran yüzde 70'e yükseliyor" dedi.
Dilsiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağız ve diş sağlığı konusunda halkın doğru bilinçlenmesi, özellikle diş fırçalama ve diş ipi kullanımının alışkanlık haline gelmesi gerektiğini söyledi.
Ağız sağlığına yeteri kadar önem verilmediğinde, diş ve onu çevreleyen dokularda istenmeyen bazı sorunların oluşabileceğini dile getiren Dilsiz, "Bu arzu edilmeyen hem genel vücut sağlığımızı hem de ağız ve diş sağlığımızı tehdit eden sorunlardır. Bunların başında, diş renklenme ve çürükleri, diş eti iltihapları, dişi tutan lifler ve kemiğin erimesi, diş eti çekilmeleri, abseler ve ağız kokusu gelmektedir" diye konuştu.
Dilsiz, ağız ve diş sağlığı bakımından sağlıklı bir toplumun olabilmesi için özel diş hekimlerinin, ağız ve diş sağlığı hastaneleri ve merkezlerinin, üniversitelerin diş hekimliği fakültelerinin büyük bir özveriyle hizmet verdiğini ifade etti.
Ağız ve diş rahatsızlıklarının birçok hastalığa neden olduğunu belirten Dilsiz, "Kardiyovasküler hastalık, solunum yolu hastalıkları, kronik böbrek hastalıkları, osteoporozis, şeker hastalığı, romatoid artrit, alzheimer gibi nörodejeneratif hastalık, kadınlarda erken doğum veya düşük doğum gibi birçok hastalık riskini artırıyor. Tüm sağlık konularında olduğu gibi ağız ve diş sağlığıyla ilgili problemler yaşanmaması için tedaviden çok koruyucu önlemlere dikkat edilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Günde en az iki sefer diş fırçalamak gerektiğini anlatan Dilsiz, şunları kaydetti:
"Sadece diş fırçalamak, ağzınızdaki dental plakların yaklaşık yüzde 50'sini ortadan kaldırmaktadır. Sadece diş fırçalamayla her 5 diş yüzeyinden sadece 3'üne ulaşılabilir, dişlerinizin birbiriyle kontakta olduğu yüzeyler tam olarak temizlenemez. Diş fırçalamayla birlikte diş ipi de kullanılırsa bu oran yüzde 70'e yükseliyor. Diş ipi kullanımı, dental plak oluşumunun yoğunlaştığı dişler arası bölgeyle diş eti çizgisinin altındaki kısım başta olmak üzere diş fırçasının ulaşmasının güç olduğu yerlere ulaşmayı mümkün kılmaktadır. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları özellikle bu bölgelerde başladığı için her gün düzenli olarak diş ipi kullanılmasını tavsiye ediyoruz."
- Diş ipinin kullanımı
Her yaş grubunun diş ipini kullanabileceğine dikkati çeken Dilsiz, "Diş ipi seçiminde bireysel ihtiyaçlar ve tercihler göz önünde tutulmalıdır. Dişlerin arasına yerleştirilen diş ipi, diş etine baskı uygulamayacak şekilde diş etinden diş yüzeyine doğru çekilmeli ve bu hareket diş ipinin yerleştirildiği alandaki her iki diş için tekrarlanmalıdır" dedi.
Diş ipi kullanımının alışkanlık haline getirilmesini tavsiye eden Dilsiz, "Özellikle her gün akşamları televizyon izlerken, diş ipini kullanmayı alışkanlık haline getirebiliriz. Diş ipi kullanımı başlangıçta bireylere zor gelebilir ancak kullanmaya devam ettikçe, biraz sabır ve pratik yapmakla dişlerinizi fırçalamak kadar doğal gelmeye başlayacak ve alışkanlık kazanacaksınız" ifadelerini kullandı.
Dilsiz, yılda en az iki kere diş hekimine genel muayene yaptırılması gerektiğini, her yıl 22-27 Kasım günlerinde, Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde, "Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası" dolayısıyla bireylere ücretsiz ağız ve diş sağlığı taraması yapıldığını sözlerine ekledi.