Gebelik sürecinde diş ağrısı yaşandığında ne yapılmalı? Diş ağrısı nasıl geçer? Hamilelikte diş ağrısı yaşanmaması için ne gibi önlemler alınabilir? Gebelikte diş ağrısı yaşandığında ilaç kullanılır mı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Orhan Özen aklımıza takılan soruları cevapladı.
#Diş Ağrısı ÖnlemleriSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluGece gündüz demeden canla başla hayat kurtarmaya çabaladılar, günlerce sevdiklerinden uzak kaldılar, koruyucu giysilerin altında zar zor nefes alırken hastalarına nefes olmaya çalıştılar. Maskeler yüzlerinde, tanık oldukları kayıplar ruhlarında derin izler bıraktı. Salgının başlangıcının üzerinden üç yıl geçti, pek çok şey eski haline döndü. Peki ya sağlık çalışanları pandemiden önceki hayatlarına dönebildi mi?
#Covid-19Afrika'da dünyanın en ölümcül hastalıklarından birinin ortaya çıkması yeni bir salgın mı geliyor korkusu yarattı. 'Marburg’ virüsünden ölen iki hastanın haberini alan Dünya Sağlık Örgütü acilen harekete geçti.
#MarburgDünya genelinde Covid-19 vaka sayısı, Omicron varyantıyla endişe verici boyuta ulaştı. Artan vaka sayısıyla birlikte birçok ülkede yeni uygulamalar devreye sokuldu. Varyant ABD’de de vakaların yüzde 70’ini oluştururken, günlük 1 milyon vaka ile rekor kırıldı. Hollanda tam kapanma kararı aldı. Portekiz’de futbol takımları krize girerken Güney Afrika ve Japonya'da durum dünyadan biraz farklı. İşte ülkelerin Omicron'a karşı aldığı tedbirler ve son gelişmeler...
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı, havaların ısınmasıyla birlikte kenelerin sebep olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı riskinin arttığına dikkat çekti ve uyardı: “Kene yönünden riskli alanlara giderken vücudu örten giysiler giyin, pantolon paçalarını çorapların içerisine sokun.”
#Meltem ÖZGENÇAğız sağlığı ve diş bakımı, yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkes için büyük önem taşımaktadır. Fakat yaşı ilerlemiş, özellikle Alzheimer ve demans gibi hastalıkları yaşayan kişilerde ağız sağlığı daha büyük önem kazanarak, diş tedavileri hastalığın teşhisinden hemen sonra geciktirilmeden bir an önce yapılmalıdır. Peki yaşlılarda diş bakımı nasıl olmalıdır? Alzheimer ve demans hastalarında diş tedavileri nasıl yapılmalıdır? Sorularının yanıtları ve çok daha fazlasını Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Serhat Yalçın, tüm detayları ile açıkladı.
#AlzheimerCovid-19 pandemisi sınırlamalarının kalkmasının ardından, sosyal mesafe başta olmak üzere diğer korunma yöntemlerine dikkat ederek yaz mevsiminin tüm güzelliklerini doyasıya yaşamaya çalışıyoruz. Ancak sıcak havalarda güneşli günlerin keyfini çıkarırken mutlaka uymamız gereken bazı kurallar var ki bunları ihmal ettiğimizde güneş çarpması gibi önemli sağlık problemleri gelişebiliyor ve kronik hastalıklar kötüleşebiliyor.
#Yaz Hastalıklarıİstanbul Üniversitesi-Cerrahpașa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, koronavirüs hakkında halkı bilgilendirmek amacıyla “sık sorulan sorular” kılavuzu hazırladı.
#KoronavirüsAvian İnfluenza (Kuş gribi, Tavuk Vebası, Bird Flu) insanlarda grip etkeni olarak gözlenen influenza virüslerinden A tipinin neden olduğu, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı bir hastalıktır. Peki Avian İnfluenza (Kuş Gribi) hastalığının belirtileri nelerdir?
#Kus GribiEnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kenan Keskin, Batı Nil Virüsü (BNV) enfeksiyonunun, sivrisinek yoluyla bulaştığını belirterek, "Eğer kişide 2-14 gün öncesinde sivrisinek teması meydana gelmişse ve sivrisinek ısırığından 2 gün sonra halsizlik başladıysa dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle soğuk algınlığı ve gribe benzer belirtiler de ortaya çıkmışsa bir sağlık kuruluşuna başvurulması ve durumun anlatılması gerekir" dedi.
#Prof. Dr. Kenan KeskinBahar ayları bazılarının hevesle beklediği bir zaman dilimi olmayabiliyor. Özellikle de alerjisi olanlar bahar döneminde gün boyu ellerinde mendil, gözleri akar vaziyette dolaşanlar için… Zira, havadaki polenler, alerjik bünyeyi etkiliyor. Ama alerjik kişilerin riskleri bunlarla da sınırlı değil. Polen alerjisi olanlarda gelişen iltihap, sinüzite de davetiye çıkarıyor.
#Alerjik BünyeSabah kalktığınızda çeneniz ağrıyorsa dikkat! Gece bilinç dışı dişlerinizi sıkmış ya da gıcırdatmış olabilirsiniz! Üstelik bu sorununuzun nedeni de stres olabilir! Özellikle daha çok stres hisseden agresif, aceleci ya da titiz kişilik yapınız varsa… Her yüz yetişkinden 8 ile 10 kişinin bu sorunu yaşadığını söyleyen Endodonti Uzmanı Dr. Tubahan Kaya, diş sıkma ve gıcırdatmanın çocuklarda da sık görüldüğünü belirtiyor.
#Diş SıkmaKurban Bayramı’nın sıcak yaz günlerine rastlaması özellikle tatil bölgelerine olan talebi artıyor. Dolayısıyla hem daha fazla kişinin havuzları kullanması ve hem de mikropların sıcak ve nemli hava nedeniyle hızlı yayılması, enfeksiyon riskini beraberinde getiriyor.
#MikropKasların sürekli ağrılı bir şekilde kasılmasıyla kendini gösteren ve ölümcül olabilen bir hastalık olan tetanozun ne olduğu ve nasıl belirtiler gösterdiği merak konusu oldu. Tetanoza dair bilgi almak adına araştırma yapan vatandaşlar, konu hakkında sağlıklı bilgi edinmek istiyor. Peki, Tetanoz nedir? Tetanoz belirtileri neler?
#Tetanoz Nedir?Yaz aylarında piknik, gezi gibi aktivitelerimiz artmasıyla kırsalda geçirdiğimiz süreçte kene ısırması, en önemli endişemizden birisi olmuştur. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKAV) ülkemizde 2002 yılında dikkatleri üzerine çekmiş, 2003 yılında tanımlanmıştır. Bölgemizde yapılan bilimsel çalışmalara göre bu salgından ölüm oranı yüzde 6 oranında görülmektedir.
#Kene TürleriBaharın “alamet-i farikası” olan polenler havaya yayılmaya başladıkça, burun kaşıntısı, hapşırık, burun akıntısı, gözlerde sulanma, kaşıntı ve kızarıklık gibi şikayetlerle kendini gösteren bahar alerjisi (polen alerjisi) de artıyor. Üstelik burun tıkanıklığının neden olduğu gece uykusuzluğu ile birlikte yaşam kalitesi ciddi oranda etkileniyor. Çocukların yaşadığı uykusuzluk, yorgunluk, halsizlik hali okul başarısının da düşmesine neden olabiliyor.
#ÇocukCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İslam İşbirliği Örgütünü devreye sokarak El-Aksa krizine Suudi Arabistan ve Mısır gibi ülkeleri de ortak etmek istiyor ama ne onlar İsrail’le ters düşmeyi göze alıyor, ne bu hamle AK Parti’yi iç rekabetten kurtaracak görünüyor.
#Murat Yetkin‘Kış mevsimi hastalık mevsimidir. Yaz ile birlikte hastalıklar da gider,’ kanısındaysanız büyük bir yanılgı içinde olduğunuzu söylemek zorundayız. Zira yaz mevsimi ile birlikte birçok sıcak mevsim enfeksiyonları da kapımızı çalmaya başlıyor.
#Yaz Hastalıkları