Uzun yıllardır uyguladığımız enjeksiyon teknikleri Pandemi döneminde çok daha sıklıkla tercih edilen tedavi yaklaşımı haline geldi. Kısa sürede etkinlik sağlaması tercih sebebidir. Peki enjeksiyonlar nelerdir ve hangi hastalıkların tedavisinde uygulanmaktadır?
#Fizik Tedavide EnjeksiyonlarAcıbadem Kadıköy Hastanesi Ağrı Tedavisi Bölümü’nden Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Halil Algan, ağrı deyip geçilmemesi, ağrının altında yatan nedenin mutlaka araştırılıp ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, ağrılara çoğu kez günlük yaşantımızda yaptığımız yanlış hareketlerin yol açtığını söylüyor...
#Bel AğrısıÇocuğunuz ders çalışmayı, hatta okula gitmeyi reddediyorsa, bütün gününü bilgisayar başında geçiriyorsa, bilgisayarı kullanmak için size yalan söylüyorsa, o da bir bilgisayar bağımlısı olabilir. Türkiye’de gençlerin yüzde 10.5’i bilgisayar bağımlısı. Bu gibi durumlarda aileler ve çocukları arasında ciddi çatışmalar yaşanabiliyor. Uzmanlar ise bilgisayar kullanımını tamamen yasaklanmanın yanlış olduğuna dikkat çekiyor.
Çocuğunuz ders çalışmayı, hatta okula gitmeyi reddediyorsa, bütün gününü bilgisayar başında geçiriyorsa, bilgisayarı kullanmak için size yalan söylüyorsa, o da bir bilgisayar bağımlısı olabilir. Türkiye’de gençlerin yüzde 10.5’i bilgisayar bağımlısı. Bu gibi durumlarda aileler ve çocukları arasında ciddi çatışmalar yaşanabiliyor. Uzmanlar ise bilgisayar kullanımını tamamen yasaklanmanın yanlış olduğuna dikkat çekiyor.
#BilgisayarSaatlerce bilgisayar başında aynı pozisyonda oturmanın ve cep telefonundan mesajlaşmanın 12-25 yaş arası gençlerde teknoboyun ve teknoparmak adlı iki yeni hastalığa neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alper Murat Ulaşlı, “Kambur bir nesil geliyor” uyarısında bulundu.
#Z KuşağıSırt ağrıları için egzersiz yapmak hem ağrıların hafiflemesini hem de sırt kaslarının güçlenmesini sağlar. Sırt ağrılarından kurtulmanın yolları arasında dik yürümek ve oturmak, ağır sırt çantası taşımamak, ideal kiloda olmak ve uygun ortopedik yatakta uyumak sayılabilir. Evde bazı hareketleri düzenli olarak yapmak da sırt ağrısı şikayetlerini azaltmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sırt Ağrısına İyi Gelen EgzersizlerSağ kol ağrısı omuz bölgesinden parmak uçlarına kadar olan bölgede ortaya çıkan ve rahatsızlık veren bir ağrıdır. Yük taşıma, yazı yazma ya da kolu zorlama sonucu ortaya çıkabildiği gibi kaza sonucu da ortaya çıkabilir. Sağ kol ağrısı stres ya da kireçlenme gibi durumlar sonrasında da olabilir. Sağ kolun ağrıma nedenleri hakkında ayrıntıları derledik.
ABD’de ortalama 50 milyon kişi kronik ağrı çekiyor. Bunların yaklaşık yüzde 7’sinde ağrı psikolojik baskıya sebep olurken günlük hareketleri de zorlaştırıyor. Kronik ağrıya bağlı olarak yıllık neredeyse 300 milyar dolar verimlilik, ayrıca sağlık ve mutluluk kaybı da yaşanıyor. Peki, kronik ağrıların sebebi ne? Bununla nasıl mücadele edilir, farklı tedavi yöntemleri nelerdir?
#YazarTüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sürecinde; karantinalar, evde kalma sürelerinin uzaması, hareketsiz yaşam ve tele-iletişim olarak da bilinen uzaktan çalışmanın yaygınlaşması, omurga sağlığını tehdit ederken, duruş bozukluklarının da artmasına neden oluyor.
#OmurgaGergin boyun sendromunun sıklıkla yorgunluk, boyunda sertlik, boyun ağrısı veya boyundan başlayan baş ağrısına sebep olabileceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, konu hakkında bilgiler verdi.
#Gergin BoyunGünlük koronavirüs belirtileri dünyada olduğu gibi ülkemizde de takip ediliyor. Öksürük, ateş, nefes darlığı kas ve eklem ağrıları gibi belirtiler ile kendisini gösteren koronavürüs semptomları kanıtlanmış belirtiler arasında yer alıyor. Vaka sayısı artarken bilim insanlarının yaptığı çalışmalarla yeni koronavirüs semptomları ortaya çıktı. Son yapılan araştırmaya göre, daha önce korona virüse yakalanmış olan kişilerde kronik yorgunluk sendromu, depresyon gibi problemler görülebiliyor. İşte, ayrıntılar.
#KoronavirüsSürekli aynı hareketlerin yapılması sonucu ortaya çıkan karpal tünel sendromu, günlük işlerin yapılmasını dahi zorlaştırabiliyor. El ve bilekte uyuşukluk ve ağrı ile ortaya çıkan hastalığın tedavisinin ertelenmesi ciddi sorunlara yol açabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Şenay Şıldır, karpal tünel sendromu ile ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Karpal Tünel SendromuÇOCUKLARDA alerjik hastalıklar yenidoğan döneminden itibaren başlayarak, süt çocukluğu döneminde devam edebilmektedir. Çocuk büyüdükçe alerjiye yol açan maddeler ve ortaya çıkardığı sorunlar değişmekle birlikte alerjinin varlığını sürdürdüğünü söyleyen Çocuk İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, atopik dermatit, alerjik rinit veya astım olarak görülebildiğini ifade etti. Tüm bulguların hepsinin bir arada da olabileceğine vurgu yapan Emsey Hospital Çocuk İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, başlangıçta sorun besin alerjisine bağlı atopik dermatit veya sindirim sistemi bulguları iken, daha sonraları aero alerjen duyarlılığına bağlı astım ve alerjik rinit ile birlikte sorunların devam edebildiğinin altını çizdi.
#Doç. Dr. Mehmet Yaşar ÖzkarsBağışıklık sistemi ve sağlıklı kemik gelişimi için D vitamininin büyük önem taşıdığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Aydemir Efelerli, ”D vitamini seviyesi istenen düzeyde olanlar grip ve soğuk algınlığı enfeksiyonlarına daha az yakalanıyorlar” dedi.
#GÜNEŞÇocukluk çağı romatizmalarının yüzde 50'sinin erişkin döneme aktarıldığını ancak çocukların düzenli egzersiz, takip ve ilaç tedavisiyle normal bir erişkin gibi hayatlarını sürdürebildiğini ifade eden Çocuk Romatoloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, çocukluk çağı romatizmaları ve tedavisi hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#Çocukluk Çağı RomatizmaOfiste hareketsiz çalışan bireylerin en büyük sorunları arasında; omurga çevresi kas ağrıları ve eklem ağrıları yer alıyor. Gün boyu oturarak çalışmak, uzun süreli bilgisayar kullanmak özellikle boyun, sırt ve bel ağrıları başta olmak üzere omurga çevresi kaslarda ağrı, gerginlik; omuz, dirsek, el bilekleri başta olmak üzere pek çok eklemde ağrı, bacaklarda özellikle ödem ve genel enerji düşüklüğüne ek olarak vücudun kendini sürekli yorgun hissetmesine neden oluyor.
#Ofis EgzersiziBugüne kadar bir spora tutku derecesinde bağlanmamış olabilirsiniz. Belki de denediğiniz ‘eski’ egzersizlerin teknik ve yöntemleri size uymadı. Oysa sportif bir yaşam için trendler, yeni seçenekler mevcut. Özellikle de salgın koşullarından fazla kilolarla çıkmışken bunları bilmekte yarar var. Üstelik birçoğunu hiç salona gitmeden, evde internet üzerinden de öğrenip yapabiliyorsunuz.
#GazetehaberleriÇocukların öğretimlerini evlerde sürdürdüğü ve teknolojik iletişim aletlerinin önünde çok fazla zaman geçirdiği şu günlerde özellikle erken yaşlarda fiziksel aktivitenin çocuklar için çok önemli olduğunu unutmamak gerekiyor.
#ÇocukCorona Virüsü korunma yolları, son dakika haberi ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’deki ilk vakayı açıklamasının ardından araştırılan konu olmaya başladı. Corona virüsü ile ilgili çok sayıda tedbir alındığını aktaran Sağlık Bakanı Koca, sağlık personellerinin de bu konuda eğitildiğini açıkladı. Bakan Koca, 14 gün kuralı ve yurt dışı ziyaretleri için de bazı vurgular yaptı. Peki, Corona virüsü korunma yöntemleri ve belirtileri nelerdir? İşte, Corona virüsünden korunma yöntemleri ve dikkat edilmesi gereken olaylar
#Corona VirüsüOrtopedi, doğuştan gelen kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarını tedavi etmek için oluşturulan tıbbi bir uzmanlıktır. Bu uzmanlık dalı, zamanla gelişerek tedavi alanını genişletmiş ve iskelet sistemindeki her türlü yaralanma be rahatsızlığın tedavisini kapsamaya başlamıştır. İşte ortopedi hakkında detaylar, ortopedi doktoru hangi hastalıklar ile ilgileniyor tüm bilgileri sizler için derledik.
#Ortopedi Nedir?Vazelin, tesadüf bir şekilde keşfedilmiş olan sağlık açısından da oldukça faydalı bir üründür. Kullanım alanı oldukça geniş olan vazelin, özellikle de cilde olan yararları ile bilinmektedir. Yapılan araştırmalar sonrasında ise vazelin, el ve deri yüzeyindeki yaralara iyi geldiği de kanıtlanmıştır. İşte vazelin tarihi ve detayları hakkında tüm bilgiler.
#Vazelin Nedirİstanbul Üniversitesi-Cerrahpașa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, koronavirüs hakkında halkı bilgilendirmek amacıyla “sık sorulan sorular” kılavuzu hazırladı.
#Koronavirüs