Türkiye’nin ilk kadın sümeroloğu, arkeolog ve dilbilimci Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. Çığ, bilime değerli katkılarla birlikte yaşadığı uzun ömürle de tarihe geçti. Kendisiyle 106. doğum günü vesilesiyle yaptığımız söyleşide bunun sırrını; “Gençken bütün hayatımız tahsilimizi tamamlamak ve çalışmaktı. Çalışmaktan hoşlanıp boş oturmaktan hoşlanmazdım” diye vermişti.
#Muazzez İlmiye Çığİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Okuma, çocuğun bilişsel gelişimini besleyen temel bir beceridir. Çocuğun sözcük dağarcığını, anlama becerilerini geliştirir ve yaratıcı düşünmesini sağlar. Okuma ayrıca çocukların eşduyum becerilerini geliştirir, diğer bireyleri ve farklı kültürleri anlamalarını sağlar.
#Konuk YazarUzun zamandır yüzümüzü en çok güldüren isimlerden biri. Onun güldürmeyi seçme sebebi sevilmek ve kabul görme isteği. Her rolün altından kalkacak yeteneğe sahip. “Her şeyi oynayabilirim ama bana komedyen denmesinde de bir sakınca görmüyorum” diyor. Bu hafta vizyona giren ‘Gelin Takımı’ filminin başrollerinden Ecem Erkek’le buluştuk; hayatını, mizahı ve aşkı konuştuk: “Birinin benden hoşlandığını anlamam 100 yıl sürüyor.”
#Ecem ErkekYKS sınav sonuçları açıklandı. Bunun ardından Psikoloji taban puanları 2024 merak konusu oldu. Özel ve devlet kurumlarında psikoloji mezunlarının iş olanağı oldukça geniş olduğundan her yıl olduğu gibi bu senede en çok ilgi gören bölümlerden birisi olacak. Hayallerindeki fakültelerde ve şehirlerde eğitim almak isteyen öğrenciler, sınav sonuçları açıklanmadan tercih listelerini şimdiden hazırlamaya başladı. Psikoloji taban puanları, kontenjanları ve başarı sıralamalarını dikkate alan adaylar üniversiteleri ve bölümleri tercih edecek. Peki Psikoloji Taban puanları 2024 || Devlet ve Özel Üniversiteler Psikoloji Başarı Sıralamaları- YKS Psikoloji bölümü başarı sıralaması kaç, hangi üniversitelerde var? İşte, Psikoloji başarı sıralaması ve kontenjanları
#Psikoloji Bölümü Taban Puanlarıİngiliz arşivlerini derinlemesine tarayan ilk tarihçilerdendir. Kendi ifadesiyle 50 yıl arşivlerde çalıştığını söylüyor, ben daha fazla olduğunu hesaplamıştım. Bugün Ege Bölgesi Osmanlı dönemi tarihyazıcılığını onun sayesinde ana hatlarıyla tamamlamış oluyoruz. Hayatı da neredeyse bir asır oldu. Mübahat Hoca o asrın içinde en kalıcı eserler veren ve en iyi öğrenci yetiştiren saygın bir akademi üyesidir.
#Mübahat KütükoğluYalı Çapkını dizisinin Mezide'si İlkay Kayku, gösterdiği performansıyla son günlerin en çok konuşulan isimlerinden oldu. Yıllar önce Hattuç Hala tarafından kireç kuyusuna atılarak yakıldığı için intikam yeminleri eden Mezide karakteri, Seyran'ı kaçırdığı için izleyenler tarafından büyük tepki topladı. Eğitimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde tamamlayan Yalı Çapkını dizisinin Mezide'si İlkay Kayku, "Beni Affet" ve "Ramo" dizisindeki Neslihan karakteriyle ün kazandı. Peki, Yalı Çapkını dizisinin Mezide'si İlkay Kayku kaç yaşında, nereli? İşte, İlkay Kayku'nun oynadığı dizi ve filmler ile hayatı hakkında bilgiler.
#Yalı Çapkını MezideBizim Tarih Kurumu’nu taşıyacaklar. Lüzumsuz bir tasarruf. Biz aksine kendi kafalarımızda Türk Tarih Kurumu’yla Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ni yan tarafta boşaltılan Olgunlaşma veya eski adıyla İsmet Paşa Kız Enstitüsü’nün binasıyla birleştirip Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin arkasındaki saçma sapan kısmı yıkıp Bruna Taut’un, Turgut Cansever’in Cumhuriyet mimarlarının özgün eserlerini bir arada Ankara Üniversitesi’nin Atatürk Bulvarı kampüsü gibi Beşerî Bilimlerin beynelmil, unutulmaz bir merkezî olarak planlamıştık. Şimdi ise bu dala el atanlar daha başka yapmışlar. Şehrin ta dışında kutup yıldızı gibi beş köşeli bir bina yapmaya başlamışlar ki bana kalırsa hiçbir işlerliği olmadığı temininden belli oluyor.
#Türk Tarih KurumuPursaklar Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Pursaklar yerel seçim sonuçları da sebeple araştırılıyor. Pursaklar, Ankara-Çubuk arasında yer alan köylerin en eskilerinden biridir. 1970 yılı başından itibaren Pursaklar'ın çevre il ve ilçelerden gelen vatandaşlarla nüfusu hızla artmış, 16 Aralık 1986'da belediye teşkilatına kavuşarak "belde belediyesi" sıfatını almıştır. 2008 yılında çıkarılan belediyeler kanunu ile halihazırda bağlı olduğu Keçiören'den ayrılmış, Altındağ ve Çubuk'tan da aldığı mahallelerle ilçe statüsüne kavuşmuştur. Peki, Pursaklar Belediyesi hangi partide? Pursaklar Belediye Başkanı kimdir?
#Pursaklar Belediyesi Hangi PartiSındırgı Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Sındırgı yerel seçim sonuçları da sebeple araştırılıyor. Sındırgı, Balıkesir'in bir ilçesidir. İlçe merkezinin nüfusu 23.800'dür. Sındırgı ilçesi Balıkesir iline bağlı bir ilçe olup, ilin kuzey doğusunda yer almaktadır. Peki, Balıkesir Sındırgı Belediyesi hangi partide? Sındırgı Belediye Başkanı kimdir?
#Sındırgı Belediyesi Hangi PartiAydın’ın Söke ilçesi yakınlarındaki, arkeoloji dünyasında ‘Anadolu’nun Pompeisi’ olarak bilinen Priene’deki kazıların Başkanı Prof. Dr. İbrahim Hakan Mert, Bursa ve Frankfurt Üniversitesi’nden ekiplerin sürdürdükleri çalışmaları anlattı. Priene’nin hem şehir planlamacılığı, hem de dini özellikleri açısından çok önemli bir antik merkez olduğunu vurgulayan Prof. Mert, bilimsel çalışmaların yanısıra UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de aday olan kentin Türkiye turizmine katkıda bulunması umudunda.
#İbrahim Hakan Mert