Pek çok insan hayatının bir döneminde horlama sorunu yaşar ancak bazı kişilerde bu durum kronikleşerek tüm yaşantıyı etkileyebilir. Aslında bu sorunu yaşayanlar basit birkaç dil hareketi ile hem kendilerine hem de horlamalarından rahatsız olanlara büyük bir iyilik yapabilir. Belki de sizin horlama probleminiz de bu basit dil egzersizleriyle son bulacak. Haydi ayna karşısına...
#SağlıkBaş ağrısını ortaya çıkaran ve ağırlaştıran faktörlerin belirlenmesi; tanının ortaya konmasında veya uygun bir tedavi yaklaşımının seçilmesinde çok önemlidir. Medicana Avcılar Hastanesi Nöroloji Uzmanı, Uzm. Dr. Nejla Çabuk baş ağrıları hakkında önemli bilgiler verdi.
#Baş AğrısıBaş ağrısını ortaya çıkaran ve ağırlaştıran faktörlerin belirlenmesi; tanının ortaya konmasında veya uygun bir tedavi yaklaşımının seçilmesinde çok önemlidir. Medicana Avcılar Hastanesi Nöroloji Uzmanı, Uzm. Dr. Nejla Çabuk baş ağrıları hakkında önemli bilgiler verdi.
#Sağlık YanınızdaZonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde işitme yetersizliği ve birkaç harfi seslendirmesinin dışında konuşamaması nedeniyle 6 yaşından itibaren kaynaştırma eğitimine tabi tutulan 12 yaşındaki Özgür Saraçoğlu, sınıf öğretmeni Yıldız Aydın Ekiz’in çabasıyla okuma-yazmayı ve konuşmayı öğrendi.
#Eğitimİkili ilişkiler konusunda rahat nefes alacağımız bir hafta başlıyor. Zira Venüs, Terazi burcuna geçiyor. Bu harika bir haber! İşbirlikleri, ortaklıklar konusunda da verimli bir dönem yaşanacak. Yalnız hafta sonuna doğru kazalara ve tartışmalara açığız, dikkatli olunmalı.
#AstrolojiÇoğu eşlerini, evlatlarını, yakınlarını, evlerini kaybetti. Hayatlarının belki en huzurlu ve dingin olması gereken döneminde onca sorunla kalakaldılar... Afet dönemlerinde yaşlılara nasıl davranılması, neler yapılması gerektiğini ve böyle bir deprem sonrası onları bekleyen olası sorunları uzmanlara sorduk.
#Yaşlılara Saygı HaftasıDilbilimsel zeka, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Dilbilimsel zekanın ne olduğunu öğrenebilir ve özellikleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Dilbilimsel Zeka nedir? Özellikleri nelerdir? Müzikal ve dilbilimsel zeka örneklerini tüm detaylarıyla derledik.
#Dilbilimsel ZekaCOVID-19 sonrası beyin sağlığımızla ilgili daha çok şeyi merak eder olduk. Çalışmalarına Washington’da devam eden nöroloji uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya “Beynimize ne kadar çok bilgi girişi olursa, nöronlar arasındaki iletişim o kadar kuvvetlenir” diyor...
#Covid-19Çoğumuz her yılın başında daha iyi bir hayata adım atmak üzere kararlar alıyoruz. Ancak daha ilk ayda bunları ya unutuyor ya da rafa kaldırıyoruz. 100 kişiye “2022 kararların ne” diye sorduk: Spora başlamak, zararlı alışkanlıkları bırakmak ve sağlıklı beslenmek gibi klasik hedeflerin yanı sıra bu sene pek çok kişinin ruhsal olarak şifalanmak, dinginleşmek ve bol bol seyahat etmek istediğini gördük. Bu kararları uygulamak için uzmanlardan ipuçları aldık; yardımcı olacak mobil uygulamaları yazdık.
#Yeni Yılİzmir’de yaşayan Başak (40) ve Oğuzhan Özcan (42) çiftinin kızları Feride Sıla, 1 Mayıs 2017’de 3 yaşındayken, ikinci kattaki evlerinin penceresinden düştü. Hastaneye kaldırılan Feride ameliyata alındı. Küçük kızın kalbi 2 kez durunca ameliyat yarıda kaldı. Doktorların umutsuz konuşmasına karşın Feride, 89 gün süren yaşam mücadelesini kazandı.
#Feride SılaBilgiye ulaşmanın her geçen gün biraz daha kolaylaştığı çağımızda insanlar arasındaki farkın bilgileri ile iradeleri arasındaki bağlantıdan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Çünkü sınırsız bilgi ve iletişim olanakları bireyi çıkmaza sürükler, birey doğru olanı seçmek konusunda da çoğu zaman kişilerin yahut grupların etkisi altında kalır.
#Prof. Dr. Nesrin KARACA2 milyon 607 bin 903 adayın başvurduğu Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) 15.45’de başlayacak. 130 bin 523 adayın gireceği sınav, 120 dakika sürecek. Sınavı muhabirimiz Seda Nur Başpınar'la İstanbul'da Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde yine dakika dakika takip ediyoruz.
#Yüksek Öğretim Kurumları SınavıZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSBir yılı geride bıraktığımız pandemi sürecinin çocuklar ve yaşlıların olduğu kadar yetişkinlerin de günlük yaşamını etkilediğini belirten Bodrum Amerikan Hastanesi Uzman Psikoloğu Serra Alemdar, hareketsizlik ve stresin psikolojik rahatsızlıklara yol açtığını söyledi.
#İzmir“Bütün gün bilgisayar başından ayrılmıyor!”, “Tam bir tablet bağımlısı oldu!”, “Elinden cep telefonu düşmüyor!” Covid-19 pandemisi sürecinde hemen her anne babanın ortak yakınması oldu çocuklarındaki teknoloji bağımlılığı. Aylardır online eğitim nedeniyle saatlerce bilgisayar karşısında kalan çocuklarını; ders sonrası hatta ders aralarında bile dijital oyunlardan ayıramayan anne babalar, sömestrde de aynı şikayetleri yaşıyor. Yarıyıl tatilinde çocukları dijital oyunlardan uzak tutmanın ve sağlıklı aktiviteler bulmanın mümkün olduğunu vurgulayan Uzman Psikolog Sena Sivri, teknoloji bağımlılığına karşı önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Teknoloji Bağımlılığıİş yaşamında bedensel çalışmadan çok, zihinsel üretim yapan gruba günümüzde “beyaz yakalılar” denmektedir. Beyaz yakalılar; memurdan genel müdüre kadar uzanan, esasen masa başı işler yapan kişilerdir. Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney beyaz yakalılara stres yönetimi için 11 öneride bulundu.
#StresBu sene birbirimize değil, daha çok ekranlara baktık! Biz de Hürriyet Hafta Sonu Ekleri olarak bu bir yıl içinde pek çok kez dijital dünyadaki en iyi uygulamaları, programları, kanalları listeledik. Şimdi de onlardan yola çıkarak bir yıl sonu seçkisiyle, 2020’nin en iyileriyle karşınızdayız. Her ilgi alanına uyacak bir listemiz var.
#Gazetehaberleri27 Haziran Cumartesi ve 28 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek YKS’ye artık çok az zaman kaldı. Bu yıl sınava girecek adaylara eğitim uzmanları neler öneriyor? Sınav öncesi ve sınav sırasında nelere dikkat edilmeli? İşte YKS adaylarının dikkatle gözden geçirmesi gereken birbirinden değerli öneriler:
#YksLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#Lgs