Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu (MAK) tarafından bu yıl avlanması yasaklanan kuş türlerinin sayısı artırıldı. Sürüngenlerin de yer aldığı listede atmaca ve doğangiller familyası için 100'er bin TL tazminat bedeli belirlendi. Bu kuşlar ve sürüngenlere zarar verenlere 2 yıldan 5 yıla kadar da hapis cezası bulunuyor.
#Doğa Koruma Ve Milli ParklarÇanakkale'nin Eceabat ilçesinde birçok göçmen kuşa ev sahipliği yapan ve önemli sulak alanlardan olan ve geçen ağustos ayında tamamen kuruyan Uzunhızırlı Göleti, son aylarda etkili olan yağışların ardından yeniden su tutmaya başladı. Göletin su tutmasıyla birlikte göçmen kuşları tekrar geldi..
#ÇanakkaleÇanakkale'nin Eceabat ilçesinde birçok göçmen kuşa ev sahipliği yapan ve önemli sulak alanlardan olan ve geçen ağustos ayında tamamen kuruyan Uzunhızırlı Göleti, son aylarda etkili olan yağışların ardından yeniden su tutmaya başladı. Göletin su tutmasıyla birlikte göçmen kuşları tekrar geldi..
#ÇanakkaleDünyada ve ülkemizde kuş türlerinin popülasyonunda ciddi bir azalma yaşanıyor. 200’den fazla türün soyunun kritik seviyede tehlike altında. En son Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi'nin (UKCEH) yaptığı bir araştırmaya göre, modern insanlık tarihi boyunca her dokuz kuş türünden birinin neslinin tükendiği açıklandı. Peki ülkemizde tehlike altında olan türler hangileri? Bu türlerin nesli tamamen tükenirse nasıl sorunlar ortaya çıkabilir? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Kuş bilimci Öğr. Gör. Ergün Bacak ile tüm bu sorulara cevap aradık.
#Kuş TürleriAvlanması yasak olan yabani hayvanların 2023-2024 av döneminde avlanmaları halindeki tazminat cezaları belli oldu. Avlanması yasak bu türlere zarar verenler hakkında 1 milyon 200 bin TL'yi bulan tazminat cezası verilebilecek. Anadolu parsına zarar verenlere uygulanacak tazminat bedeli 1 milyon 200 bin TL.
#AvlanmaAvlanması yasak olan yabani hayvanların 2023-2024 av döneminde avlanmaları halindeki tazminat cezaları belli oldu. Avlanması yasak bu türlere zarar verenler hakkında 1 milyon 200 bin TL'yi bulan tazminat cezası verilebilecek. Anadolu parsına zarar verenlere uygulanacak tazminat bedeli 1 milyon 200 bin TL.
#AntalyaŞehrin keşmekeşinden kısa bir an da olsa kaçmak isteyenler, çeşit çeşit kuşların seslerini dinleyerek doğa yürüyüşü yapmaya ve tüm yorgunluğunuzu unutmaya ne dersiniz? Üstelik bilimsel araştırmalar da kuşları görmenin ve seslerini duymanın psikolojik açıdan iyileştirici etkisi olduğuna işaret ediyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuş sesleri arasında dolaşıp iyi hissedebileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 öneride bulundular.
#RotaGüneşin yıl boyu sıcak yüzünü esirgemediği Taşeli Yarımadası’nın yaşam kaynağı Göksu Deltası... Akdeniz’in Anadolu bozkırlarına açılan kapısı Ermenek’e uzanan, sürprizlerle dolu bir yolculuğa çıkıyoruz Göksu Nehri’nin peşinden. Dev testere dişlerini andıran yamaçlar, heykeltıraş titizliğiyle oyulmuş kaya mezarları, derin kanyonlar ve göz alabildiğine kayalıklar... Bol bol manzara fotoğrafı çekebilirsiniz.
#SeyahatDoğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) Yaşayan Gezegen Raporu’na göre 1970-2018 arasında yaban hayvanlarının nüfusu dünyada yüzde 69 azaldı. Türkiye’deki rakamlar böyle kapsamlı raporlanmasa da sizin için derlediklerim hiç iç açıcı değil. Son 50 yılda 3 Van Gölü büyüklüğünde sulak alanı kaybettik. Sadece sulak alanlardaki kuşlar yüzde 50 azaldı; kelebek ve böceklerdeki kaybımızsa diğer türlere oranla 2.5 kat fazla.
#Doğal Hayatı Koruma VakfıKONYA'nın Kulu ilçesinde 'flamingo cenneti' olarak bilinen Düden Gölü ve komşu Küçük Göl, bölgedeki yer altı suyunun bilinçsiz kullanımı ve iklim değişikliği nedeniyle kurudu. Çok az bölümde su kalması üzerine başta flamingo olmak üzere 180 kuş türünün de yaşam alanı daraldı.
#KonyaAfyonkarahisar’ın Dinar ilçesine bağlı Eldere (Karakuyu), kuşların göç ettiği bir su cenneti… Eğer hıncahınç mekânlardan sıkılıyorsanız, turizm merkezlerinin ortasında verilecek en güzel mola noktası Eldere Gölü. Yüzünüzü sazlıklara döndüğünüzde bir Rembrandt tablosunda yerinizi alacaksınız.
#SeyahatŞüphesiz ki ilkbahar, dünyaya bakma ve onu görmenin en özel zamanı. Kuşlar, çiçekler ve kelebekler gibi birçok canlının görülmek ve duyulmak için harikulade hallerde karşımıza çıktığı bahar, doğanın düğün ve şenlik vakti. Sahnemizse deltalar, boğazlar, ormanlar, göller gibi özel ekosistemler. Anadolu, yedi bölgesine yayılan birbirinden güzel doğal alanlarıyla bizi bekliyor. Gelin, baharda bu şenliğe ortak olalım.
#DoğaBelgeselci Burak Doğansoysal 24 ay sürecek ‘Anadolu Kadim Doğa’ belgeseli çekimlerinin ilk çeyreğini özetleyen bir videoyu sosyal medyada yayımladı. Sadece 6 aylık çekimler bile yapılan işin etkileyiciliğinin kanıtı gibiydi. Burak Doğansoysal’la konuştuk; Anadolu doğasının sakladığı güzellikleri, onları korumanın ve kollamanın yollarını anlattı ve en önemlisi, ekosistemimizin geleceğinden umutlu olduğunu söyledi...
#HürriyetUzun süredir kirlilikle mücadele eden Van Gölü, şimdi de kuraklıkla savaşıyor. Özellikle son bir yılda bölgedeki yağışlarda da yüzde 39’luk bir düşüş var. Gidişat da iyi değil. Van Gölü'nün durumu bölge halkı ve Türkiye için ne anlama geliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Van GölüVan Gölü havzası ve çevresindeki su kaynakları ile akarsu ve göl seviyesinde küresel ısınmaya bağlı yaşanan düşüş ciddi boyutlara ulaştı. YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, "Her şey havzanın aleyhine gelişiyor. Düşen yağışın dört katı bir buharlaşma söz konusu. Daha önce iki katıydı ve buharlaşma sürekli artıyor." dedi. YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, "Ekim ayıyla beraber yağışların gelmesini ümit ediyoruz. Bu şekilde sıcaklık devam ederse önümüzdeki yıllarda gölün çok daha büyük oranda çekildiğine şahitlik edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Van GölüVan Gölü havzası ve çevresindeki su kaynakları ile akarsu ve göl seviyesinde küresel ısınmaya bağlı yaşanan düşüş ciddi boyutlara ulaştı. YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, "Her şey havzanın aleyhine gelişiyor. Düşen yağışın dört katı bir buharlaşma söz konusu. Daha önce iki katıydı ve buharlaşma sürekli artıyor." dedi. YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, "Ekim ayıyla beraber yağışların gelmesini ümit ediyoruz. Bu şekilde sıcaklık devam ederse önümüzdeki yıllarda gölün çok daha büyük oranda çekildiğine şahitlik edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Van GölüYILLARDIR olduğu yerde duran, Burdur-Isparta arasındaki göller yöresine ait mütevazı göllerden biri olarak bilinen, bahar aylarında Ahmet Amca’nın, Hüseyin Ağabey’in ailesi ile piknik yaptığı, yaz aylarında Yeşilova ilçesinin gençlerinin, çocukların suyuna girerek deniz niyetine nefsini, körlediği, serinlediği Salda gölü sosyal medya paylaşımları yüzünden midir bilinmez son iki yıldır gündemin ilk sıralarında yer almaya başladı...
#Uğur ÇelikkolKonya'nın Kulu ilçesinde 'flamingo cenneti' olarak bilinen Düden Gölü ve komşu Küçük Göl, bölgedeki yoğun yer altı suyu kullanımı ve iklim değişikliği nedeniyle kurudu. Şubat ayında gelen kuşlar gölü terk ederken, Kulu Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Ramazan Uludağ (75), bölgede bugüne kadar böyle bir kuraklık görmediğini belirterek ''Burada 180 kuş türü vardı. Şu an bir tane bile yok. Yakınımızda Kızılırmak Nehri var. Kızılırmak'tan su getirilerek göllerimiz kurtulabilir" dedi.
#Konya