Oxford Sözlüğü'nün 2024 yılının kelimesi olarak 'beyin çürümesi'ni seçmesi, çağımızın çok önemli bir sorununun en net sembolü oldu. Hepimiz "Sosyal medyayı haddinden fazla kullanıyor olabilir miyiz?" diye endişe ediyor, bırakmanın ya da azaltmanın yollarını arıyoruz. Peki sosyal medyayı kullanmayı bıraktığımızda beynimizde nasıl değişimler yaşanıyor? Cevabı uzmanlar verdi...
#SağlıkKısa süreli uyku yoksunluğu bile nasıl göründüğümüzü, hissettiğimizi ve işlevlerimizi etkileyebilirken, uykusuz geçen uzun süreler hem kısa hem de uzun vadeli sağlığımız için daha dramatik sonuçlar doğurabiliyor. İşte 24, 36, 48 ve 72 saat boyunca uyanık kalırsanız olacaklar…
#Uykusuzluğun EtkileriKaygı, bedenin stresli durumlarda verdiği normal fiziksel tepkidir. Ancak bazen şiddetli ve hayatı olumsuz etkileyecek şekilde ortaya çıkabiliyor. Peki kaygı hangi aşamada sorun haline geliyor? Bireyin yaşamını ciddi şekilde etkileyen anksiyete (kaygı) bozukluğu nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Uzmanlar, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Anksiyete BozukluğuKöpekler ve kedilerin yanı sıra, kuşlar da sıkça evcil hayvan olarak tercih edilen önemli bir grubu oluşturur. Evlerinizde veya yakınında beslediğiniz kuş türleri de alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Alerji ve Astım Derneği Başkan Yardımcısı ve Yetişkin Alerji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kürşat Epöztürk kuş alerjilerini detaylı bir şekilde anlattı.
#Kuş AlerjisiSağlıklı beslenme açısından oldukça önemli olan tropikal meyveler, lezzetiyle de gönüllerimize taht kuruyor. Özellikle mineral, vitamin ve karbonhidrat açısından zengin olan bu meyveler, ılıman iklime sahip bol yağışlı bölgelerde yetişiyor. Ülkemizde daha çok muz, ananas, kivi gibi tropik meyveler tüketilirken, son dönemlerde avokado, mango ve kumkuatlar da popülerliğini artırmaya başladı. Her gün mutfağımızda daha fazla yer edinen, ülkemizde yetiştirilen tropikal meyvelere gelin yakından bakalım.
#Tropikal Meyvelerİlerleyen yaşlarda pek çok kişinin karşılaştığı rahatsızlıklardan biri de kolesteroldür. Kolesterol düzeyinin yüksek olması, kalp krizi ve inme için önemli bir risk faktörüdür. Korunmak ve riski en aza indirmek için ise beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Peki kolesterolden korunmak için nasıl beslenilmelidir? Kolesterol düşmanı besinler nelerdir? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım ile Diyetisyen Deniz Zünbülcan açıkladı.
#KolesterolVücutta yer alan benlerde şekil, boyut ve renk değişimleri olduğu takdirde yılda en az 1 defa dermatoloğa kontrole gidilmesi gerektiğini söyleyen Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Bilgiç, vücutta oluşan benlerin neden olabileceği tehlikeler hakkında bilgi verdi.
#BenGeçen hafta Türkiye’nin en iyi butik otellerini yazdım. Bu hafta da aileyle tatilin en iyi adreslerini paylaşıyorum sizinle. Seçimlerimi yaparken, özellikle sosyal mesafenin korunduğu ve COVID-19 önlemlerinin tam olarak alındığı tesisleri tercih ettim. İşte zevkli ve güvenli bir tatil geçirebilmeniz için iyi seçenekler...
#SeyahatKış aylarının vazgeçilmezi ve turunçgillerin baş tacı olan mandalina C vitamini başta olmak üzere içerdiği A, B vitaminleri, kalsiyum, lif, potasyum, demir, fosfor ile tam bir sağlık deposu. Bağışıklık sistemini güçlendirmekten kanser riskini düşürmeye, iştah kontrolünü sağlamaktan yüksek kan basıncını önlemeye kadar sağlığımız üzerinde pek çok önemli faydalar sağlıyor. Bu nedenle sofralarımızda düzenli olarak bulunmayı fazlasıyla hak ediyor. Ancak mandalinanın faydalarından en etkili şekilde yararlanmak için bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor.
#Mandalinanın FaydalarıKış aylarının vazgeçilmezi ve turunçgillerin baş tacı olan mandalina C vitamini başta olmak üzere içerdiği A, B vitaminleri, kalsiyum, lif, potasyum, demir, fosfor ile tam bir sağlık deposu. Ancak bu bol besinli meyveyi yerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik mandalinanın yararlarını anlattı, tüketirken nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu.
#MandalinaBeslenmenin önemini hepimiz öğrendik. Ağzımıza attığımız her lokmanın sağlığımızı etkilediğini, özellikle 50 yaş sonrasında “can boğazdan gelir” cümlesinin “can boğazdan gider” şeklinde değiştirilmesi gerektiğini fark ettik. Beslenme tedbirlerinin sadece tuzu, şekeri, unu azaltmaktan ibaret olmadığını da anladık. Ama bazı ek bilgilere daha ihtiyacımız olduğu kesin. Biz de bugün o bilgilerden birine, besin seçimlerinde “en iyi ve en kötü ilk 10’a” yer verelim dedik. Buyurun...
#Osman MüftüoğluSonu Shivdasani, Maldivler ve Tayland dahil dünyanın dört bir yanındaki Six Senses Resort Oteller ve Spalar zincirinin sahibi. İlk resort otelini 1995’te Maldivler’de açtı. Soneva Fushi’de jet sosyetenin ilgisini çekecek fikirler geliştirdi. Bakir doğa içinde, gözden uzak köşelere kurulan bu tesislerin müşterileri jet sosyete üyeleri. Çoğu helikopter veya sürat tekneleriyle karşılanıyor. Türkiye’de de Bodrum Kempinski’deki bir Six Senses Spa’sı var. Eşiyle dünyayı dolaşıp yatırım yapacağı alanları keşfeden Shivdasani, "Jet sosyete artık akıllı lüks arıyor" diyor.
Bereket getirmesi dileğiyle yılbaşında evlerin kapı önlerinde patlatılan nar, bu yıl erken ve tarihi bir patlama yaşıyor. Kalbe iyi geldiği yolundaki haberler İstanbul’un sokaklarının nar sandıklarıyla dolmasına, büfelerinde portakal yerine en çok nar suyu satılmasına neden oldu. Geçen yıl haftada birkaç sandık nar kullanan büfeler, şimdi kamyonla nar alıyor. Bazıları günde 500 kilo nar sıkıp, 400 bardak nar suyu satıyor. Narın manavdaki fiyatı geçen yıla oranla yüzde 300 arttı.
Adını Yunanca'daki "thalasso" (deniz) ve "therapy" (bakım) sözcüklerinin birleşiminden alan thalassotherapy, yorucu ve yıpratıcı yaşam tarzının etkilerini gideren, stress, bezginlik, ruhsal yorgunluk, psikolojik rahatsızlıklar, dolaşım bozuklukları, eklem ağrıları, nefes darlığı, cilt hastalıkları ve uykusuzluktan, fazla kilolara kadar bir çok soruna çözüm olarak gösteriliyor.
#Ciltİyi bir detoks programında başlangıç için pazartesiyi seçebilirsiniz. Pazar akşamından itibaren alkolü bırakın veya akşam yemeklerinde içeceğiniz bir bardak kırmızı şarapla sınırlayın. Sigarayı tamamen terk edin. Kafeinli yiyecek ve içeceklerden, kafein ihtiva eden ilaçlardan uzaklaşın.