İyi bir detoks programına başlamak için pazartesi ideal
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
İyi bir detoks programında başlangıç için pazartesiyi seçebilirsiniz. Pazar akşamından itibaren alkolü bırakın veya akşam yemeklerinde içeceğiniz bir bardak kırmızı şarapla sınırlayın. Sigarayı tamamen terk edin. Kafeinli yiyecek ve içeceklerden, kafein ihtiva eden ilaçlardan uzaklaşın.
Pazartesi sabahından itibaren mümkünse her gün ve ortalama 35 dakika kadar sürecek yürüyüşlere başlayın.
Detoks programı süresince uyguladığınız meyve ve sebzeleri taze olarak satın alın. Alışveriş listenizde havuç, kereviz, marul, beyaz ve kara lahana, ıspanak, kabak, brüksel lahanası, brokoli gibi sebzeler ile birlikte bir miktar meyve (elma, portakal, kivi, siyah üzüm, şeftali, kayısı, greyfurt, muz) ve şifalı bitkiler (maydanoz, nane, dereotu...) mutlaka bulunsun.
DETOKS SU İLE OLUR
Detoks programı süresince bol miktarda temiz suya ihtiyacınız olacağını unutmayın ve önceden hazırlık yapın. Detoks programı boyunca örnek mönüleri dikkate alarak kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği için en uygun mönüleri kendiniz kolayca oluşturabilirsiniz.
Sabah kahvaltı öncesinde ve kahvaltıda daha önce belirtilen seçeneklerden tercihler yapın. Uyanır uyanmaz bir-iki bardak ılık limonlu su içmeyi unutmayın. Kahvaltıdan önce germe ve esneme egzersizleri, yoga seansları, hafif bir yürüyüş, derin nefes alma egzersizleri çok faydalıdır.
19.00'DAN SONRA ASLA
Kuşluk ve ikindi ara öğünlerinde bir bardak sebze suyu içmelisiniz. Saf sebzelerden taze olarak hazırlayacağınız bu karışımlar için seçeceğiniz sebze ve meyve kokteyllerini ağız tadınıza göre kendiniz belirleyin. İhtiyaç duyuyor iseniz yatmadan yarım saat kadar önce bir parça meyve, 1-2 adet yağsız diyet kraker ya da bisküvi atıştırabilirsiniz.
Öğle yemeği için de mönünüzü yine siz belirlemelisiniz. Öğle yemeğini asla atlamayın. Öğle yemeğini takriben de 20-30 dakika süreyle hafif bir yürüyüş yapın. Akşam yemeklerinizi en geç 19.00'da tamamlamalısınız. Hafif pişmiş mevsim sebzeleri, limon suyu, sirke veya çok az miktar zeytinyağı ilave edilmiş salata, kolay ve ideal bir akşam yemeğidir. Bu mönüye yağsız, buharda haşlanmış 4-5 kaşık esmer pirinç veya entegre makarnadan yarım tabak ilave edebilirsiniz.
Akşam yemeğinizi 1/2 su bardağı kadar, yağsız veya yarım yağlı doğal yoğurtla (probiotik yoğurtları tercih ediniz) zenginleştirebilirsiniz.
YEMEK SONRASI YÜRÜYÜŞ
Akşam yemeğinden takriben yarım saat kadar sonra 35-40 dakika süreli hafif bir yürüyüş yararlıdır.
Eve dönünce dinlenin ve hafif bir duş yapın. Duş esnasında derinizi fırçalamaya-keselemeye, ovmaya, olanak varsa basınçlı duş altında hidroterapi yapmaya, duş sonrasında cildi nemlendirici kaliteli dermatolojik ürünlerden kullanmaya, hafif ve dinlendirici masajlar yapmaya özen gösterin.
Duş veya banyoyu takiben dinlendirici bir bardak bitkisel çay (papatya çayı ya da kuşburnu, dağ çayı) yararlıdır. Uyku öncesi hafif ve dinlendirici bir müzik dinleyebilirsiniz, hoşlandığınız bir kitabı okuyabilirsiniz. Uyku kaçması sorununuz varsa ya da gece uykunuz sık bölünüyorsa Valeriyanlar veya Passion Flower gibi bitkisel uyku desteklerinden yararlanabilirsiniz.
DETOKSA İHTİYACINIZ VAR
Detoks, bedensel ve ruhsal bir arınmanın başlangıç noktasıdır. Bedeninizde yıllardır biriken toksinlerden de, iç dünyanızı tehdit eden ruhsal yükler ve kirliliklerden de bilinçli ve iyi planlanmış bir Detoks Programı'yla arınabilirisiniz. Detoksa ihtiyacınız var mı diye düşünmeyin. Hálá tereddüt ediyorsanız aşağıdaki sorunların sizde de bulunduğunu denetleyin:
Yorgunluk hissi, sabah yorgunluğu, gün içinde yorgunluk dalgalanmaları.
Bitkinlik, yetersizlik ve yetmezlik duygusu, halsizlik.
Su tutma ve şişme (ödem) yakınması.
Mide ekşimesi, gaz, hazımsızlık, şişkinlik ve geğirme yakınmaları.
Dilde paslanma, yanma, dil ve ağızda tekrarlayan yaralar.
Aşırı ve kötü kokulu terleme.
Tırnak değişiklikleri, tırnaklarda çatlama, beyaz lekeler, çabuk kırılma.
Saçlarda kuruma, kırılma ve aşırı dökülme.
Detoks kürü süresince kullanılacak meyveler
Ananas
Greyfurt
Kayısı ve şeftali
Portakal
Elma
Çilek
Siyah üzüm
Böğürtlen
Kivi
Erik
Detoks bitki ve baharatları
Papatya (Chamomile)
Zencefil
Karahindiba
Keten Tohumu
Devedikeni (Milk Thistle)
Üzüm Çekirdeği Ekstresi
Echinacea
Ada Çayı
Detoks sebzeleri
Lahana grubu sebzeler: Beyaz ve kırmızı lahana, brokoli, şalgam, hardal, kırmızı turp, pancar, brüksel lahanası, karnabahar
Havuç
Enginar
Kereviz ve yerelması
Sarmısak ve soğan
Vitamin ve bitki detoksu için danışmanlık alın!
Detoks kürü süresince günde 500-1500 mg C vitamini kullanmalısınız. C vitaminini günde 2 kez ve yemeklerden hemen önce almanız daha uygundur. E vitamini tek doz olarak sabahları 200-400 ünite kullanılır. Doğal E vitamini kullanınız. Betakaroten detoks kürü süresince günde 6-12 mg alınabilir. Selenyumdan 100 mcg, çinkodan 50 mg günlük dozlarda faydalanabilirsiniz.. Detoks kürü boyunca tavsiye edilen bitkisel destekler Milk Thistle, Golden Seal, Echinacea, Saw Palmetto, Ginkgo Biloba, Grape Seed Extract, Flax Seed Oil ve sarmısak (allicin) kapsülleridir. Magnezyum, potasyum ilave olarak alınabilir.
Detoks size zararlı olabilir
Hamileler ve süt veren anneler.
Sistemik, ağır ve uzun süreli hastalığı olanlar (şeker hastaları, inflamatuar bağırsak hastalığı)
Bağışıklık yetmezliği sorunu olanlar.
14 yaş altında ve 80 yaş üstünde olanlar.
DETOKS MÖNÜ ÖRNEĞİ
Sabah kalkınca:
1-2 bardak ılık su (ıhlamur veya limon suyu ile tatlandırabilirsiniz).
Kahvaltı:
3/4 su bardağı yulaf veya mısır gevreği.
3/4 su bardağı yarım yağlı ve yağsız süt.
4-5 adet kuru kayısı veya 5 adet kuru erik.
1 orta boy muz.
Kuşluk:
1 bardak ıhlamur veya limon suyu.
2 adet diyet, kepekli bisküvi.
Öğle yemeği öncesi:
Öğle yemeğinden 30 dakika kadar önce 1 bardak nane veya rezene çayı ya da ılık su.
Öğle yemeği:
Taze haşlanmış sebze tabağı (brokoli, kabak, brüksel lahanası, karnabahar, yeşil fasulye, bezelye...)
1/2 su bardağı yarım yağlı veya yağsız yoğurt.
İstenildiği kadar yeşil salata (sirke, limon kullanabilirsiniz).
Doymazsanız 3 köfte kadar yağsız ızgara balık veya tavuk eti.
İkindi:
Taze hazırlanmış 3/4 su bardağı sebze suyu.
Akşam yemeği öncesi:
1 su bardağı taze hazırlanmış ıhlamur veya limon suyu.
Akşam yemeği:
Taze haşlanmış sebze tabağı (brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, yeşil fasulye, bezelye...)
1/2 su bardağı yarım yağlı veya yağsız yoğurt.
İstenildiği kadar yeşil salata (sirke ve limon kullanabilirsiniz).
Öğle yemeğinde tavuk veya balık yemediyseniz; 3 köfte kadar ızgara, yağsız tavuk veya balık.
Yatmadan önce:
1/2 meyve veya 1 dilim kepek ekmeği.
1 bardak bitkisel çay (papatya).
NASIL YAŞIYORLAR?
ERTUĞRUL ÖZKÖK'ÜN SAĞLIK KARNESİ
Hayatım işle ev arasında geçiyor denebilir. Gece hayatım yok diyebilirim. Ailemde genetik hastalıklar yok denecek kadar az. Babam 83 yaşında kalp yetmezliğinden vefat etti.
Lise yıllarımın sonuna kadar haftada en az 4-5 gün futbol oynadım. Üniversite hayatımda hiç spor yapmadım. Keza Paris'te geçirdiğim 5.5 yıl boyunca da spor yapmadım.
Elli yaşımdan sonra yeniden düzenli spora başladım. Her gün bantta bir saat yürüyorum. Yürüme hızım, 6.4. Ayrıca en az 30 dakikasını 2 derece eğimle yürüyorum. Yürüyüşten sonra hafif ağırlık ve ayak egzersizleri yapıyorum.
Havalar ısınınca yüzmeye başlıyorum. Yüzme sürem de 40 dakika.
Akşamları gazeteden ayrılmadan önce bir kadeh kırmızı şarap içiyorum. Eve gittikten sonra da iki kadeh kırmızı şarap daha içiyorum.
Evimizde beslenme alışkanlığımız zeytinyağlı sebzeler üzerine kurulu. Haftada en az iki defa ızgara balık yiyorum.
Total kolesterolüm 200 ile 220 arasında gidip geliyor. İyi kolesterolüm genetik olarak düşük ama bunu sporla 40 civarında tutuyorum.
Hafif bir tansiyon sorunum var. Bunu düşük değerli bir ilaçla kontrol altında tutuyorum. Bunun dışında stres alltında çalışan birçok insan gibi ‘‘Reflü’’ sorunum var. Bunu da bir ilaçla kontrol ediyorum.
Tabii boynumdaki kireçlenme ile belimdeki iki halkadaki deformasyonları da buna eklemem gerekir. Onları da yüzerek geçiştiriyorum.
Günde iki kahve içiyorum. Sabahları üç bardak çay, gün içinde de üç dört bardak yeşil çay içiyorum.
Yüksek alkollü içki kullanmıyorum.
Boyum 1.81 ve kilom 80. İki üç kilo daha versem kendimi daha iyi hissedeceğimi sanıyorum.
Her gün ''Omega 3'' ve bazı multivitaminleri alıyorum.
PROF. OSMAN MÜFTÜOĞLU'NUN GÖRÜŞÜ
Sayın Ertuğrul Özkök'ün 50'li yaşlardan sonra da olsa, düzenli ve ılımlı egzersiz alışkanlığı edinmesi ve bunu sürdürmesi çok iyi. Yürüme ve yüzme orta yaşlılar için sıklıkla önerdiğimiz aerobik egzersiz türleri. Uykuya verdiği önem, düzenli bir gece yaşamı ve bilinçli bir beslenme alışkanlığı sağlamlılığını sürdürebilmesi ve sağlığını geliştirebilemesi için mükemmel davranış biçimleri. Özellikle iyi kolesterol düşüklüğü nedeniyle omega-3 ile ölçülü miktarda kırmızı şarap kullanımı ve düzenli aerobik egzersiz yapması güzel alışkanlıklar. Bu alışkanlıkların arasına biraz da keten tohumu, yulaf kepeği gibi doğal kolesterol savaşçılarını yerleştirebilirse sanırım daha iyi olacak. Hemen belirtelim Türk halkında genetik olarak faydalı kolesterol düşüklüğü yaygın ve toplumumuzda kalp-damar hastalıklarında genetik yatkınlık önemli rol oynuyor.
Kan basıncındaki hafif yükseklik, ideal bir kilo kontrolü, günde 1000 mg'ı aşmayan tuz tüketimi ve çoğaltılmış potasyum kullanımı ile daha kolay ayarlanabilir. Ayrıca meyve- sebze ağırlıklı, protein ve yağı sınırlanmış bir beslenme biçiminin kan basıncı ayarlamasında önemli kolaylık sağladığı bilinmektedir. Buna ek olarak egzersiz alışkanlığı da kan basıncı kontrolünü kolaylaştıracaktır.
Asit Reflüks'ü sorunu süratle yaygınlaşan bir sindirim sistemi hastalığı gibi görünmektedir. Stres, fast food beslenme alışkanlığının yaygınlaşması, kilo alımı, yağlı ve kızartılmış yiyecekler, gereğinden fazla kafein tüketimi, portakal suyu ve bazen de mayalı içkiler - özellikle şarap ve bira- reflü sorununun kontrolünü güçleştirebilir. Reflü sorununun çözümünde yanlışlıklardan uzaklaşma, kilo verme ve proton pompası baskılayıcısı mide ilaçlarının bilinçli kullanımı çok iyi sonuç vermektedir. Kanaatimce, Sayın Özkök'ün kahve alışkanlığını bir süre ertelemesi ve akşamları zevkle tükettiği kırmızı şarap miktarını biraz azaltması reflü sorununun kontrolünde yararlı olacaktır.
Omega-3 kullanımı bilinçli ve doğru bir seçim. Düzenli antioksidan desteği aldığını biliyorum ve bunun son derece yararlı olduğunu düşünüyorum. Sayın Özkök'ün hep sağlıklı kalması dileğiyle...