Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erkin Pekmezci, uyuz vakalarındaki artışa dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Hastalığın temasla bulaştığını ve kaşıntıyla kendini gösterdiğini vurgulayan Dr. Pekmezci, “Kollarda, ellerde, dirseklerde ve karın bölgenizde kaşıntı ve kızarıklık varsa uyuz olmuş olabilirsiniz.” dedi.
#Uyuz HastalığıSevgili Hürriyet okurları... Bu hafta sağlık köşemin konuğu Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Erol Koç. Kendisiyle kolajen konusunu konuştuk. ‘Kolajen nedir? Ne kadar süre alınmalı? Ne kadar kullanılmalı?’ sorularıyla beraber kolajenin önemi ve kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Şenol KalyoncuBitlenme her yıl hem Türkiye’de hem de dünyada binlerce evi etkiliyor. Vakalar pandemi sırasında azalsa da şimdi yeniden artmaya devam ediyor. Peki bit sorunu neden genelde çocukları etkiliyor? Bit sorununa nasıl müdahale edilmeli ve en önemlisi önlemek için yapılabilecek bir şeyler var mı? Tüm merak edilen soruları Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Cömert Özer yanıtladı.
#Bitlenme‘Zona zoster’ olarak bilinen ve kısaca ‘zona’ olarak tanımlanan deri hastalığında son zamanlarda artış yaşanıyor. Genellikle yaşlılarla ilişkilendirilen hastalık artık gençleri de etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, bu artışın çeşitli faktörlerle ilişkili olabileceğini belirtiyor ve ülkemizde de benzer bir artışın gözlemlendiği üzerinde duruluyor. Peki zona neden gençleri hedef almaya başladı? Vücudun en çok hangi bölgesinde ortaya çıkıyor? Nasıl bulaşıyor? Dermatoloji uzmanı Dr. Selma Salman ile mercek altına aldık.
#SağlıkOkula giden hemen hemen her çocuk en az bir kere bitlenmiştir. Bazı çocuklarda ise bitlenme çok daha sık yaşanıyor. Özellikle sınıfında bit sorunu yaşayan biri varsa çocuklar daha da fazla risk altında oluyor. Okulların açıldığı bu hafta çocuğu okula giden ebeveynlerin bitlenme hakkında mutlaka bilmesi gereken 7 soruyu uzmanına sorduk
#BitlenmeSon dönemde cilt bakımında alışılmış yöntemlerin dışında dikkat çekici bir trend öne çıkıyor. Cilt lekelerinden ve sivilcelerden kurtulmayı hedefleyen bazı kişiler, ciltlerini UV ışınlarının doğrudan etkisine bırakmayı tercih ediyor. Bu yöntem, iltihaplı sivilceleri geçirdiğini iddia edenler tarafından popüler hale geldi.. Peki, gerçekten de güneş ışınları böyle pozitif bir etki yaratıyor mu, yoksa bu durum abartılıyor mu?
#SağlıkDenizin, güneşin tadını çıkarmayı, tatlı yaz günlerini seviyoruz. Tenimiz bronzlaşıyor, ışıldıyor. Ama cildimizin sağlıklı kalması için güneş sonrası da yapılması gereken bakımlar var. Nemlendirici kremler dışında yeşil çay içmek gibi doğal yöntemler de var. Özetle doğru bakımla sağlıklı bir tene sahip olmak zor değil.
#Zeynep Nazlı YıldırımSelüliti olanlar bilir. Mayo-bikini, etek-şort giymek, bacak bacak üstüne atmak bile dert olur. Aslında östrojen hormonunun salgılandığının göstergesi olan selülit bir kere çıktı mı sonrasında onunla bağları koparmak pek mümkün değil ama o pürüzlü görünüm azaltılabilir. Gülben Ergen de ekimize verdiği röportajda “Selülitlerden kurtuldum denemez. Karşıdan bakınca kaymak, elinle bir sıkıştır, portakal kabuğunun âlâsı” demişti. Biz de acaba var mı bunun bir çaresi diye uzmanların kapısını çaldık.
#SelülitEski eşi Kanye West ile iki kız ve iki erkek çocuğu olan Kim Kardashian, oğullarından birinin vitiligo rahatsızlığına sahip olduğunu açıkladı. Vitiligo, pigment kaybına yol açarak beyaz lekelerin oluşmasına neden olan bir hastalık. Son dönemde ise vitiligo vakalarının arttığı gözlemleniyor. Peki vitiligo neden oluşuyor? Ülkemizde görülme sıklığı nedir? Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Sağlık2024 yazı rekorlarla geldi. Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak haziranı olarak İklim Bakanlığı kayıtlarına geçti. Hem bu sıcaklık ve nem artışı hem de serinlemek için yaptığımız kimi şeyler güneş çarpmasından kalp krizine, göz enfeksiyonundan cilt rahatsızlıklarına pek çok riski de beraberinde getiriyor. Uzmanların önerileri net: Direkt güneş ışığına maruz kalmayın, bol su için, egzersizleri akşama alın ve yüzdüğünüz suların temizliğinden emin olun.
#Melis YılmazSon dönemde meteoroloji bültenlerinde ve hava takip uygulamalarında sıklıkla karşımıza çıkan bir kavram var: UV indeksi. Özellikle içinde bulunduğumuz yaz aylarında UV indeks değerini kontrol etmeden dışarı çıkmamak gerekiyor. Peki UV indeksi altında gördüğümüz sayılar ne anlama geliyor?
#SağlıkTikTok başta olmak üzere diğer sosyal medya platformlarında popüler olan Hint yağı içme trendi, birçok kullanıcı arasında ilgi görse de bu uygulamanın gerçek sağlık yararlarından çok riskler taşıdığı vurgulanıyor. Hint yağının detoks etkisi sağladığı, bağırsakları temizlediği, sağlıklı yaşam ve kilo kaybına katkı sağladığı iddiaları öne sürülse de internet üzerindeki yaygın videolar, bu tür kullanımın potansiyel yan etkilerine işaret ediyor. Uzmanlar Hint yağı içmenin neden olduğu sağlık sorunlarını ve risklerini Hurriyet.com.tr'ye anlattılar.
#SağlıkYüksek sıcaklıklarla birlikte artan ter miktarı pek çok kişi için rahatsız edici bir hal alıyor. Ancak bazıları için, yaz-kış demeden sürekli terlemek, hiperhidroziye işaret ediyor olabilir. Dermatoloji uzmanları, normal terlemenin vücudun doğal bir tepkisi olduğunu ancak hiperhidroziye bağlı terlemenin normalin çok ötesine geçtiğini vurguluyor. Peki dünya genelinde 220 milyon insanı etkileyen bu sorunla başa çıkmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Dr. Baran Cayhan hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkHavaların ısınmasıyla birlikte deniz sezonu açıldı. Ancak deniz tatili planı yaparken bazı sağlık risklerini göz ardı etmemek gerekiyor. ABD’de Güney Carolina’da yaşanan ve bir kişinin deniz kabuğuna basarak ‘vibrio’ bakterisiyle enfekte olduğu olay, bu risklerin ne kadar ciddi olabileceğini bir kez daha gösterdi. Peki deniz ve plajlarda hangi zararlı bakteriler yaşıyor? Bu bakterilerden korunmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak ile mercek altına aldık.
#SağlıkDünyanın en yaygın cilt kanseri türlerinden biri olan bazal hücreli karsinom hastalığının sıklığı son zamanlarda artmaya başladı. Türkiye'de de güneşe maruz kalma ve açık ten faktörleri göz önünde bulundurulduğunda oldukça yaygın görülen bazal hücreli karsinom, basit bir sivilce olarak ortaya çıkıyor. Peki hastalık neden gücünü artırdı? Belirtileri neler? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak ile mercek altına aldık.
#SağlıkMazisi çok uzun yıllara dayansa da retinol, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle son birkaç senedir daha fazla tanınmaya başladı. Cilt için inanılmaz bir iyileştirici olan retinol eğer yanlış kullanılırsa cildinizde oldukça ciddi tahriplere neden olabiliyor. Bu harika ürünü nereden, nasıl satın almanız gerektiğini, kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve hayat kurtaran ipuçlarını anlatıyoruz
#RetinolMüzik grupları, dramaları, yemekleri derken son yıllarda Güney Kore cilt bakımı ve makyaj ürünleri de çok popüler oldu. K-Beauty adıyla bilinen Kore güzellik trendlerinin tüm dünyada yaygınlaşmasının nedenlerini ve popüler bakım, makyaj uygulamalarını uzmanlarla konuştuk.
#K-BeautyDr. Cansu Alakbarov, teknolojinin gelişmesiyle beraber dermatoloji alanındada kullanılan tıbbi sistemlerin ve tedavi seçeneklerinin arttığını söyledi.Ancak her tedavinin her mevsimde yapılamadığını kaydeden Alakbarov, kışmevsiminde yapılabilecek işlemler hakkında bilgiler verdi.
#1Lazer epilasyon hem erkeklerin hem de kadınların istenmeyen tüylerinden tamamen kurtulmak için başvurduğu kalıcı bir yöntem. Artık ergenlik çağına girmiş genç kızlar bir an önce epilasyona başlamak, tüylerinden kurtulmak istiyor ama ebeveynlerin kafası bu konuda çok karışık. ‘Epilasyona ne zaman başlanmalı, ergenlik döneminde yapılması sakıncalı mı, üreme sağlığını olumsuz etkiler mi?’ gibi pek çok soru onları tedirgin ediyor. Bu noktadan yola çıktık; hem çocukları olan ailelere hem de yetişkinlere rehber niteliğinde bir epilasyon dosyası hazırladık.
#Epilasyon