Birden fazla ilaç alıyorsanız muhtemelen doktorunuz tarafından ilaçların birbiriyle etkileşimi konusunda uyarılmışsınızdır. Peki bazı gıdaların da bazı ilaçlarla etkileşime girebildiğini biliyor musunuz? İşte herkesin dikkat etmesi gereken kombinasyonlar...
#İlaç EtkileşimleriSon yedi yıldır üst üste en iyi beslenme modeli seçilen Akdeniz diyeti, 2024’ün de birincisi. En iyi diyet seçilmesinin ise çok önemli nedenleri var. Hadi gelin bugün diyabet, kanser, Alzheimer ve kalp rahatsızlıklarından korunmada etkili bir beslenme tarzı olan Akdeniz diyetinin ne olduğuna bir göz atalım. Çünkü bu diyet, emin olun kaliteli bir yaşam sürmenizin ve sağlıklı yaş almanızın da sırrını içeriyor.
#Akdeniz DiyetiHavaların geçiş aşamasında olduğu şu günlerde uzmanlar soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda artış yaşandığı söylüyor. Özellikle baharda çiçeklerin açması, hava hareketlerinin yaşanması ve arıların aktif olması virüslerin taşınmasını sağlıyor. Bir yetişkin ortalama yılda iki ila dört kez soğuk algınlığına yakalanıyor. Çocuklar ise yetişkinlere göre iki kat daha fazla soğuk algınlığıyla mücadele ediyor. Peki soğuk algınlığından hızla kurtulmanın yolları neler? Hangi doğal ürünler ya da takviyeler hastalığa karşı kalkan oluyor? İşte The Telegraph’a konuşan dört uzmandan soğuk algınlığından çabucak kurtulmanın 10 yolu…
#SağlıkSon yıllarda yapılan araştırmalar, sebze ve meyve tüketmenin sadece fiziksel sağlığı değil zihinsel sağlığı da iyileştirebileceğini ortaya koydu. Günlük beslenmeye bir porsiyon meyve veya sebze eklemek bile ruh halinizi iyileştiriyor ve mutlu olmanızı sağlıyor. Peki sebze ve meyveler nasıl oluyor da zihinsel sağlığımızı iyileştiriyor? Hangi sebze ve meyveler ne sıklıkla tüketilmeli? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkGeçtiğimiz hafta Dr. Ender Saraç ile kaliteli yaşamın ipuçlarını, sağlıklı ve mutlu bir hayatın şifrelerini konuşmuştuk. Çok fazla geri dönüş aldığım yazımda, okuyucularımın değerli görüşlerine teşekkür ederim. En çok da gıdaların bizlerde bıraktığı etkileri konusunda geri bildirim aldım.
#BursaKelimeleri unutmak, saçma sapan düşünmek ve zayıf dikkat süresi, dünya çapında giderek yaygınlaşıyor. Uzmanlar bunu ‘beyin sisi’ olarak tanımlıyor. Peki pandemiyle birlikte hayatımıza yerleşen bu zor durumdan nasıl kurtulacağız?
#Beyin SisiKobalamin adıyla da bilinen B vitamini, günlük hayatta sık sık tükettiğimiz birçok gıdanın içinde bulunur. B vitamini bakımından zengin olan sebzelerin başında ıspanak, börülce, taze fasulye ve bezelye geliyor. Fındık, badem ve Şam fıstığı gibi kuru yemişler de yüksek oranda kobalamin içerir. Bu vitaminin eksikliği sinir ve sindirim sisteminde birçok sağlık sorununa yol açabilir. B vitamini eksikliğinde görülen ve ortaya çıkan hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkBir diğer adıyla B3 olarak bilinen Niasin, suda çözünebilmektedir. Bu sebepten dolayı da vücut içerisinde depolamaya neden olmaz ve eğer vücut için gerekli değilse, fazla miktarda olan vitamini vücut tarafından uzaklaştırır ve dışarı atılır. İki tane ana olan kimyasal forum vardır. Bu forumlar vücut üzerinde farklı etkiler gösterir ve özellikleri farklıdır. Her iki şekilde olan form da takviye ve gıdalarda yer almaktadır. Balık, süt ve et gibi pek çok ürünlerde bulunan ve besin kaynağı olan bir vitamindir. Önemli özellik ve fonksiyonlara sahip olduğu bilinen bu B vitamini çeşidinin vücudun alması ve değerlendirmeye alması gerekir. Peki bu vitamin çeşidi hangi besinlerde ne kadar bulunur ve ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Sivrisinek ya da böcek ısırığıyla özdeşleşen kaşıntı, bazen bir hastalığın da belirtisi olarak ortaya çıkabiliyor. Kaşının altında alerji, egzama, iç organ hastalıkları gibi nedenler gösterilebilir. Kaşıntıya iyi gelen bitkisel çözümler ve doğal yollarla evde çözüm bulunabilir. Peki kaşıntı nasıl geçer? Evde kaşıntıya ne iyi gelir? Alerjik kaşıntı nasıl geçer? Strese bağlı kaşıntıya ne iyi gelir? Vücutta kaşıntı nasıl geçer? İşte evde kaşıntıyı geçiren bitkisel çözümler ve doğal yollar
#Kaşıntıya Ne İyi GelirSon yıllarda ‘beslenme psikiyatrisi’ terimini daha çok duymaya başladık. Uzmanlar “Ne yiyorsak beynimizi onunla besliyoruz, bu da ruh halimizi etkiliyor” diyor. Türkiye’de psikiyatri diyetisyenliğinin öncülerinden Prof. Dr. Aliye Özenoğlu da selenyum, çinko, magnezyum, D vitamini yetersizliklerinin zihinsel fonksiyon bozukluklarına neden olabileceğini söylüyor.
#PsikiyatriSoğan kürü, miyom, iyi huylu prostat büyümesi, polikistik over, kıl dönmesi, menopoz, hamile kalma gibi rahatsızlıkların tedavisinde sıkça kullanılan bitkisel bir kürdür. Evlerinizde taze olarak yapabileceğiniz kürü düzenli olarak 15 gün boyunca kullanmanız gerekir. Soğan kürü nedir ve nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Besinlerin kendi yapısının yanı sıra bu besinlerin çekirdeklerinden de faydalanılabilir. Çünkü bazı çekirdekler vücuda çok fazla yarar sağlamaktadır. Özellikle dakota çekirdeği de çok fazla kullanılır. Bunun yanı sıra dakota çekirdeği halk arasında ay çekirdeği olarak da bilinmektedir. Dakota çekirdeği nedir ve neye iyi gelir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
İnsülin, başta kas, yağ ve karaciğer olmak üzere dokulara kan şekerinin alınmasını ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormondur. İnsülin sadece şeker değil aynı zamanda dokuların protein ve yağ metabolizmasında da görev almaktadır .
#İnsülinModern tıp, bazı bitkileri koruyucu olması bakımından önemli kılar. Bunlardan biri olan ginseng, birçok faydası sebebiyle yüzyıllardır tamamlayıcı tıpta kullanılıyor. Ülkemizde de son yıllarda sık kullanılan bu bitkinin faydalarını Diyetisyen Özlem Sert Aydın ve Beslenme Uzmanı Melike Şeyma Deniz açıkladı.
#GinsengYaşlanma sürecinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemine değinen Dyt. Ramle Düzcan, "Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu süreçte beslenme morbidite ve mortaliteyi etkilemektedir. Yeterli ve dengeli beslenme, yaşlılığa bağlı hastalıkların önlenmesinde, geciktirilmesinde ve tedavi edilmesinde etkin bir rol oynamaktadır" dedi.
#BeslenmeOmega-3 yönünden zengin bir besin olan balık, sağlık için çok faydalı. Özellikle de mevsiminde düzenli olarak tüketilmesi öneriliyor. Ancak en yüksek faydayı sağlaması için doğru hazırlanması ve tüketilmesi de önemli. Peki balığın sağlığa faydaları neler? Nasıl tüketilmeli?
#BalıkGünümüzde Covid-19 vaka sayıları gittikçe artarken virüsle mücadele için alınacak önlemler de yoğunlaştı ve salgın için dünyada pek çok ülkede geniş kapsamlı karantina uygulamaları gerçekleştiriliyor. Ne yazık ki karantina sürecinde sevdiğimiz kişilerden uzak kalmak, çevremizdekilerin sağlığı için endişe duymak, bağımsızlığımızın kısıtlanması ve uyku bozuklukları yaşamak gibi birçok etken karantina sürecinde depresyona daha yatkın olmamıza sebep oluyor. Karantina sürecinde tüketilen bazı besinler ise hem bağışıklığı güçlendiriyor hem de depresyona karşı oldukça fayda sağlıyor. Bu besinleri ve yararlarını Diyetisyen Sena Çetin aktardı.
#KarantinaPandemi ve sonbahar depresyonunun bu dönemde etkili olabileceğini belirten uzmanlar, başta Gingseng olmak üzere süper besinler listesinin başında yer alan brokolinin mutlaka tüketilmesini tavsiye ediyor. Brüksel lahanası, taze ceviz, turp ve balkabağı gibi birçok besinin sonbahar aylarında bağışıklık sistemini güçlendireceğine ve depresyona karşı oldukça fayda sağlayacağına dikkat çekiliyor. Uzmanlara göre, kahvaltı öncesi tüketilen kahve ve çay, yorgunluğun asıl sebebi olabilir.
#DepresyonMevsim geçişlerinde hava değişiminden hem bedensel hem de ruhsal olarak etkileniriz. Kendimizi iyi hissetmek içinse beslenme şeklimize ve uyku düzenimize dikkat etmeliyiz. Bize iyi gelecek bir hobiyi hayatımıza dahil edebilir, yoga yaparak ruhumuzu besleyebilir, ‘mutlu sonbahar’ çayıyla dinginleşebiliriz. Bol bol su içmek de toksik maddelerden kurtulmayı sağlar.
#Yoga