Güncelleme Tarihi:
Yazın yerini hüznün mevsimi olan sonbahara bırakmasıyla birlikte herker kasvetli ruh haline bürünüyor. Yemek.com sonbahar dönemini neşeyle atlatmanıza destek olacak yiyecek önerilerini sıraladı.
Mevsime Uygun: Balık
Balığın içerdiği omega-3 sayesinde beyin sağlığı konusunda en destekleyici besin olduğunu bilmeyen yoktur. Bu dönemde siz de haftada en az bir-iki kez balık yiyerek sonbaharı neşeyle atlatın. Kızartma yerine kağıtta pişirmeyi ya da buğulamayı tercih edin. Hatta doktorunuz da uygun görürse piyasada kolayca bulabileceğiniz balık yağlarından destek alın.
Beklenen: Lahana
Hem C vitamini, hem besin lifi hem de folik asit açısından oldukça zengin bir bitki. Sindirim sistemine olan katkısıyla stres atımını kolaylaştıran lahanayı, depresiflikten kurtulmak için ilk lahanalar tezgaha çıkar çıkmaz mutfağınıza konuk etmeye başlayın. Mümkünse pişirmeden, salata olarak tüketin. Ruhunuzun yıpranmışlığından kurtulun.
Çok Sevilen: Muz
Muz, içindeki B vitamini başta olmak üzere, mineraller, lifler ve daha birçok yararlı madde sayesinde vücudumuza baştan ayağa iyi geliyor. Duygu dengesini sağlayarak, bizi ani ruh hali değişimlerinden koruyor.
Çitliyoruz: Kabak çekirdeği
Çekirdek çitlemek başlı başına bir stres atma yöntemiyken, seçtiğimiz çekirdeğin kabak çekirdeği olması bu etkisini daha da katlıyor. Çünkü kabak çekirdeğinin içinde bulunan triptofan adlı madde, vücudumuzun üretemediği, bu nedenle mutlaka dışarıdan alması gerektiği bir madde. Depresyona karşı en etkili maddelerden biri olarak bilinen triptofanınız eksik olmasın istiyorsanız olabildiğince doğal ve kavrulmamış kabak çekirdeklerini alın ve afiyetle çitleyin.
Atıştırmalık: Kaju
Kaju tadını bilenlerin çok sevdiği bir kuruyemiş. İşte bu lezzetli fıstık, tadıyla yeterince mutlu ettiği yetmezmiş gibi bir de içindeki bolca B vitamini sayesinde bizi depresyondan koruyor, beynimize çok iyi geliyor.
Bir avuç yeter: Badem
E vitamini sayesinde duygu durumunu dengeye koyan badem, beynin fonksiyonlarını düzenli bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olarak depresyonu vücudumuzdan uzak tutuyor. Fakat oldukça kalorili olması bademin bir avuç tüketiminin daha doğru olduğunu gösteriyor.
Antioksidanınız bol olsun: Yeşil çay
Yeşil çay sinirleri yatıştırma konusunda tam bir uzman. Güçlü antioksidan özelliği sayesinde sadece vücudu temizlemekle kalmayan, dolaylı olarak beyin fonksiyonlarının da sağlıkla çalışmasını sağlayan yeşil çayı bu sonbahar elinizden düşürmeyin deriz. Ancak günde 2 fincandan fazla içmemek gerekiyor.
Tanışmayan kalmasın: Kakule
Sindirimden tutun da bağışıklık sistemine dek, kakulenin vücudumuzda neredeyse iyi gelmediği hiçbir yer yok. Kakule beyin hücrelerinin düzgün şekilde işlemesini destekliyor ve bu sayede bizi depresyondan koruyor. Üstelik tadı da öyle güzel ki her yemeğe ekleyebilir, her gün çayını yapıp içebilirsiniz.
Aman dikkat bonusu: Bol şekerli yiyecekler
Kendinizi mutsuz hissettiğiniz an siz de çikolata, dondurma, pastaya koşanlardan mısınız? Bu yiyeceklere bir anda yükllenmek beyni ve sinir sistemini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle, kasvetli ruh halinizden kurtulmaya çalıştığınız dönemlerde de bu tariflerden uzak durmak gerekiyor.
Kaynak Fotoğraflar: Pixabay