Kahramanmaraş merkez üssü olan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki deprem 10 ilde ciddi hasarlara neden oldu. Depremin ardından enkaz çalışmaları devam ederken, diğer yandan da deprem testi ve depremsonrası dayanıklı bina nasıl anlaşışır konuları hakkında araştırmalar hız kazandı. Deprem kuşağı olan Türkiye'de vatandaşlar oturdukları binaların riskli olup olmadığını öğrenmek adına 'evim depreme dayanıklı mı' sorusunun yanıtını merak ediyor. Binaların risk durumu araştırmalarına yoğunlaşanlar, dayanıklı binalar hakkında araştırmalarını hızlandırdı. Peki, deprem riski taşıyan bina nasıl anlaşılır? Depreme dayanıklı bina nedir, nasıl olmalıdır? İşte merak edilenler...
#Deprem TestiElazığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından, deprem riski taşıyan binalar bir kez daha gündeme geldi. Deprem kuşağı olan Türkiye'de vatandaşlar oturdukları binaların riskli olup olmadığını öğrenmek adına 'evim depreme dayanıklı mı' sorusunun yanıtını merak ediyor. Binaların risk durumu araştırmalarına yoğunlaşanlar, dayanıklı binalar hakkında araştırmalarını hızlandırdı. Peki, deprem riski taşıyan bina nasıl anlaşılır? Depreme dayanıklı bina nedir?
#Depreme Dayanıklı Bina Nedirİstanbul'da yaşanan depremin ardından, deprem kuşağı ülkesi olduğumuz gerçeği ile bir kez daha karşılaştık. Depremle beraber, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak adına depreme dayanıklı bina ile ilgili araştırmaları başladı. Genellikle konut satın alacak olanlar, binaların depreme dayanıklı olup olmadığını anlamanın yöntemlerini sorguluyor. Peki, binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır? Depreme dayanıklı bina nedir?
#Depreme Dayanıklı BinaHürriyet Ankara’nın ‘KENT SOHBETLERİ’ne konuk olan Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) ve Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, “Yerel yönetimlerin inşaat sektörünün önünü açmaları gerekiyor. İnşaat yapmanın önünü açmak adına harçlarda, uygulamalarda prosedürlerin çok ağır olmadığı bir sistem olmalı. Özellikle Ankara’mızın birkaç ilçesinde alınan ruhsat sayısı oldukça az” dedi.
#Hakan AkçamYer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Türkiye'nin hemen hemen her yerinde deprem olacak. Öyle 4’lük, 5’lik depremlerden bahsetmiyorum. 7 ve üzeri büyüklüğündeki afet niteliğinde depremler olacak. Dolayısıyla bu ülkede herhangi bir gece bir sabah kalktığınızda herhangi bir yerde büyük bir depremin olduğunu, binlerce evin yıkıldığını, insanımızın öldüğünü duyabilirseniz" ifadelerini kullandı. Görür, “Marmara’da şu anda deprem olsa, yerle bir oluruz. Anormal bir yıkım olur çünkü kent yoğunluğu nüfus yoğunluğu kadar. Marmara böyle bir tehdit altında” dedi.
#DepremÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki CNN Türk ekranlarında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki yeni kentsel dönüşüm yasasına ilişkin olarak "Milletin evlerine bakanlık el koyup ne yapacak? Türkiye'de bir cenah olayı ideolojik çerçevesinden bakıp, ısrarla muhalefet olsun diye birşeyi yalan yanlış söylemeye devam ediyor. Kimsenin malında gözümüz yok" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki CNN Türk ekranlarında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki yeni kentsel dönüşüm yasasına ilişkin olarak "Milletin evlerine bakanlık el koyup ne yapacak? Türkiye'de bir cenah olayı ideolojik çerçevesinden bakıp, ısrarla muhalefet olsun diye birşeyi yalan yanlış söylemeye devam ediyor. Kimsenin malında gözümüz yok" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiDepremlerin ardından İstanbul başta olmak üzere bazı belediyeler site yöneticilerine risk tespiti yaptırmaları için yazı gönderiyor. Bir okurum, eski binaları için belediyenin yazı gönderdiğini belirterek, “Bu tespiti yaptırmak zorunda mıyız?” diye soruyor. Peki bu yazıyı göndermek belediyeleri hukuki sorumluluktan kurtarıyor mu? Bu konudaki soruları İstanbul Barosu avukatı M. Şeref Kısacık yanıtladı.
#Bina AnalizAnkara OSTİM Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde bulunan Sistek Sismik Teknoloji Firması, geliştirdiği deprem etkisini azaltıcı teknolojilerle ‘deprem değil bina öldürür’ gerçeğini bir kez daha ortaya koyuyor. Deprem etkisini azaltıcı teknolojik çözümler üreten firma, hastane, müze gibi önem taşıyan alanların zarar görmemesi için sismik izolatör teknolojileri geliştiriyor.
#Ankara OSTİM Teknopark Teknoloji Geliştirme BölgesiOlası İstanbul depremine karşı afet planı hazırlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi eserleri Mimar Sinan’ın kullandığı ‘Horasan harcı’yla güçlendirmeye başladı. Horasan harcı geçtiğimiz yıllarda çalışmaları tamamlanan Galata Kulesi’nin güçlendirilmesinde de kullanılmıştı...
#Kültür Ve Turizm BakanlığıYaşadığımız deprem felaketinin ardından Türkiye'nin dört bir yanında gündem yapı güvenliği ve depreme dayanıksız binalar. Uzmanlar binaların sağlamlığını belirlemenin en garantili yolunun işinin ehli kişilerce yapılmış dayanıklılık testi olduğunu vurguluyor. Bununla birlikte kamuoyunda daire içlerinde kolon olup olmaması, binanın bitişik nizamda inşa edilmiş olması, duvarlarda var olan çatlaklar gibi bazı faktörlerin de binanın deprem karşısındaki direncini etkilediği yönünde yorumlar yapılıyor. Prof. Dr. Ercan Yüksel bu tartışmalar bağlamında akıllardaki soruları hurriyet.com.tr okurları için yanıtladı...
#Kahramanmaraş DepremiYaşanan büyük yıkım sonrasında, depremin etkilerini önemli ölçüde azaltan sismik izolatörler gündeme geldi. Bu dönemde devlet desteğini alan yerli bir marka çalışmalarını hızlandırdı. İnşaat Mühendisi Adnan Doğan’ın geliştirdiği ‘Deprem Fatihi’ için bir ay içinde üretime geçilmesi planlanıyor.
#DepremYaşanan felaket sonrası tüm yurtta gözler depreme karşı dayanıksız binaların dönüşümüne çevrilmiş durumda… Ancak ülkemizde riskli yapıların sayısı oldukça fazla zamanımız ise oldukça dar. Bu noktada dönüşüm ile birlikte ‘güçlendirme' de hızlı bir opsiyon olabilir mi? Güçlendirme binaları büyük depremlere karşı korur mu? Binaların depreme karşı güçlendirilmesinde kullanılan yöntemler neler? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Kahramanmaraş DepremiKençikuşi adlı mimarların özelliği ne, 1995’teki Kobe depremi Japonlar için nasıl bir anlam taşıyor, neden bu kadar simülasyon çalışması yapılıyor? Depreme en hazırlıklı ülke olarak tanıdığımız Japonya’daki deprem araştırmalarını orada yaşayan Türk inşaat mühendisi Seda Şendir Torisu ve Türkiye’de yaşayan yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki’yle konuştuk. Torisu: “Japonya’nın sihirli bir değneği yok aslında. Ülkeyi daha güvenli hale getirmek için çalışmalar aralıksız yürütülüyor. Son depremde Japonya’dan Türkiye’ye gönderilen yardım ekibi dakika dakika nerede, ne yaptıklarını raporlamış. Emin olun, bundan da ders alıp kendileri aynı durumda kalsa ne şekilde çözüm üretirler, ona bakacaklardır hemen.”
#DepremKahramanmaraş depremlerinde binlerce bina yıkıldı, on binlercesi hasar aldı. Uzmanlara göre böylesi büyük bir acıyı tekrar yaşamamak için bir deprem ülkesinde olduğumuzu kabul edip gerekli önlemleri almalıyız. İlk adım, yaşadığımız binanın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek...
#Deprem7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük sarsıntı, ülkemizde on binlerce yurttaşın ölümüne yol açtı. Ve ne acıdır ki, bir kez daha depremin değil hatalı binaların can kaybına yol açtığına şahit olduk. Şimdi ise gözler, depreme dayanıklı yapıların nasıl inşa edileceği konusuna çevrilmiş durumda… Peki depremin etkisini azaltmayı hedefleyen dayanıklı binalar inşa etmek için hangi yöntemler kullanılıyor? En güvenilir olanı hangisi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Kahramanmaraş DepremiKahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem, başta Malatya, Gaziantep Diyarbakır, Adıyaman olmak üzere birçok kenti etkiledi. Bölgede ekiplerin yoğun çalışması sürüyor. Depremle beraber bazı terimler de gündeme geliyor. Bunlardan biri de deprem izolatörü. Peki, deprem izolatörü nedir, ne işe yarar? İşte merak edilenler...
#Deprem İzolatörü NedirCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dörtyol Meydanı'nda 60 bin konutluk Büyük İstanbul Dönüşümü Esenler İlk Etap Teslim Töreni'nde açıklamalarda bulundu. "İstanbul'da 300 bin konutu dönüştürerek tarihi başarıya imza attık" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "140 bin konut işyeri dönüşümü devam ediyor. 9 ilçenin tamamında projeleri tamamlamak için işçi ve mühendisimiz arı gibi çalışıyor" dedi. Öte yandan Erdoğan, Eylül ayını işaret ederek, "Konut, kira fiyatlarındaki dengesiz yükselişin önüne geçecek hem depreme hazırlık çalışmalarına katkı sağlayacak yeni bir hamleyi milletimizle paylaşacağız. Şimdilik müjdeyi vereceğimiz bir güne bırakıyorum" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanİBB Meclisi Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu tarafından “İstanbul Deprem Raporu” hazırlandı. Raporu açıklayan İBB Meclisi Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu Başkanı Kadem Ekşi, “İBB’nin yetki alanında olan 9 riskli alanda CHP’li yönetimin bugüne kadar yıkıp teslim ettiği bir tane dahi bina yok. CHP’li İBB’nin 2022 yılı bütçesinde sosyal konut yapımı için ayrılan bütçe 12 milyon TL, kentsel dönüşüm için ayrılan bütçe 492 milyon TL, reklam için ayrılan bütçe ise 849 milyon TL. Reklam depremden daha mı önemli?” dedi.
#Kadem EkşiRadye temel inşaat sektöründe binaların temelleri için kullanılan bir kavramdır. Binanın yükünün zemine düzgün, dengeli bir şekilde dağılması binanın sağlamlığı açısından önemlidir. Burada devreye radye temel dayanıklılığı ve özellikleri girmektedir. Radye temel nedir, bu temel depreme de dayanıklı mıdır, radye temel nerelerde kullanılır detayları ile derledik.
#Radye Temel NedirCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu için "CHP Genel Başkanı artık siyasetin değil tıp ilminin, psikiyatrinin konusudur." dedi. Kanal İstanbul projesi ile ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kanalın kazısına da süratle başlıyoruz. Türkiye, Kanal İstanbul projesine kavuşacak" diye konuştu. Kılıçdaroğlu'nun Katarlı öğrencilere Türkiye'de sınavsız tıp fakültesi iddiasına da sert tepki gösteren Erdoğan, "Bu ne densizliktir, terbiyesizliktir. Tepeden tırnağa hepsi yalan." ifadelerini kullandı. Muhalefetin erken seçim çağrısına da cevap veren Erdoğan, "Haziran 2023 Türkiye'nin seçim takvimidir. Cumhur İttifakı olarak kararımız budur." şeklinde konuştu.
#CumhurbaşkanıEge Denizi son günlerde beşik gibi sallanıyor. Neredeyse her gün gerçekleşen irili ufaklı depremler, akıllara yeni bir İzmir depremi olur mu? sorusunu getiriyor. Peki Ege Denizi'nde neden sıklıkla deprem oluyor? İzmir başta olmak üzere riskli olan şehirler hangileri? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı
#DepremTürkiye’nin önde gelen okullarından bir tanesi olan İstanbul Atatürk Fen Lisesi, eğitim kalitesi kadar okul binasıyla da göz kamaştırıyor. Kendi elektriğini üreten, yağmur suyunu depolayıp kullanan ve 9 büyüklüğünde depreme dayanıklı olan lise, Türkiye’nin LEED Platinum Sertifikası’nı alan ilk okul oldu.
#GazetehaberleriÜniversitelerin Mühendislik, Mimarlık ve Doğa Bilimleri Fakültesinde okunan bölümde şantiye stajı zorunludur. 4 yıllık eğitim programını ve zorunlu stajlarını tamamlayanlara İnşaat Mühendisi Lisans diploması verilir. İnşaat mühendisi nasıl olunur, ne iş yapar, maaşları ne kadar? Sizin için detaylı bir şekilde derledik.
#İnşaat Mühendisi Nedir?İzmir depremi sonrası yine akıllarda aynı soru: Ne kadar güvendeyiz? Bunu öğrenmenin iki farklı yöntemi var. Meslek odalarına bağlı mühendislik firmaları ya da Riskli Bina Tespit Büroları… Detayları TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna ve inşaat mühendisi A. Hamit Ülker’e sorduk: “İstanbul’daki tüm kat sahipleri binalarını kontrol ettirmeli!”
#GazetehaberleriSon dakika haberi.. Kuzey Ege'de depremlerin devam ettiğine dikkat çeken Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ganos fayı üzerinde 1912'den beri, Yedisu segmentinde ise 1944'ten bu yana deprem olmadığını söyleyerek, Tekirdağ ve Balıkesir'i etkileyebilecek yıkıcı depremlere karşı uyardı.
#Deprem Araştırma Ve Uygulama Merkezi