Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, Kozan'daki 5 büyüklüğündeki depremin Kahramanmaraş merkezli depremlerin artçısı olduğunu belirterek, "Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin yaşandığı 6 Şubat 2023 tarihinden günümüze kadar deprem bölgesinde 100 binin üzerinde artçı sarsıntı olduğunu belirterek, "Bölgede stresin azalmasıyla ilgili 2 yılı da aşabilecek bir süre daha artçı sarsıntıların oluşması olağandır” dedi.
#Adana200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarKahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde geçen yıl 6 Şubat'taki ilk depremde yıkılan ve 29 kişinin hayatını kaybettiği Özlem Bayraktar Apartmanı'na ilişkin davanın ilk duruşmasında sanıklar hakim karşısına çıktı. Binanın şantiye şefi Beyza Aygün Bağdatlı, "Şantiye şefliği yapabilecek tecrübem yoktu. İlk iş tecrübemi kazanabildiğim bir şantiye bulmuştum. Benim için kaba inşaat stajı gibi olan bu dönemde yeni bilgiler ve tecrübeler edindim" dedi. Tutuksuz sanıklardan Mehmet Kara ise "Bu binadan dava açılınca haberdar oldum. Daha önce de bu binada hiç görev almadım, imza atmadım" ifadelerini kullandı.
#KahramanmaraşKahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremlerde Adana’da yıkılan, 96 kişinin yaşamını yitirdiği Alpargün Apartmanı’nda kolonlarda yeterli miktarda demir kullanılmadığı, perde uçlarında demir bulunmadığı, betonun ise kalitesiz olduğu ortaya çıktı.
#DepremBizim inancımıza göre, ‘Bir mümin aynı delikten iki kez ısırılmaz’. İnancımıza ne denli sadık olduğumuz; imanımızı amelimizle ne denli desteklediğimiz, deprem ülkesi olmamıza ve üst üste şiddetli depremler yaşamamıza rağmen gerekli tedbirleri almadığımızdan belli değil mi?
#Deprem6 Şubat depremleri bizde 11 ili yıktı, 50 binden fazla can aldı. 7.6’yla sallanan Japonya’da ise evlerin çoğu ayakta, 55 can kaybı var. Peki onların yaptığını biz başaramaz mıyız? Japon deprem uzmanı Moriwaki ülkesinin nasıl başardığını, depremde yıkılmamamız için bizim neler yapmamız gerektiğini Hürriyet’e anlattı...
#JaponyaDiyarbakır’da Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilkinde yıkılan, 77 kişinin öldüğü, 29 kişinin yaralandığı 11 katlı Serin-2 Apartmanı ile ilgili biri firari, 4 sanık hakkında, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22 yıl 6’şar ay hapis cezası istemiyle dava açıldı.
#Diyarbakır32 yıldır Türkiye’de yaşayan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İstanbul depreminin ne zaman olacağını kimsenin yüzde 100 bilemeyeceğini söyleyerek, “Bir sene içinde de olabilir, on sene içinde de... Ama hemen şimdi hazır olunmalı” dedi.
#Yoshinori Moriwaki6 Şubat'ta yaşanan iki büyük depremin ardından Ordu'da, riskli binalar için denetim çalışması yapıldı. Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerindeki 47 bin binanın 13 bin 250'sinde yapılan incelemede, 9 bin 886 binanın deprem yönetmeliğine uygun olmadığı belirlendi.
#ORDUKahramanmaraş merkezli iki büyük depremde yıkılan 42 kişinin hayatını kaybettiği Adana'daki Ekim Apartmanı ile ilgili bilirkişi raporuna ulaşıldı. Binada kullanılan beton ve çelik numunelerin, yönetmelikteki yükümlülükleri karşılamadığına yer verildi. Ekim Apartmanı'nın tutuklu yargılanan müteahhitleri Tamer Erginkoç ve Cem Akkaya ile teknik uygulama sorumlusu ve inşaat mühendisi Cüneyt Akkaya hakkında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
#AdanaAntalya'da çatlak, yarılmış altı mağara olan, falez üzerinde bulunan ve görüntüsüyle yakın zamanda tartışmaya neden olan yapı ile ilgili 'Kontrollü hasar performans düzeyini sağladığı ve yapıda güçlendirme gerekmediği' raporu verildi.
#AntalyaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "Afetlere karşı daha dirençli yapılar için yapı güvenliği tedbirlerimizi artırıyoruz. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğimizi güncelledik" dedi.
#Murat KurumFay hattı ve yakınındaki yerleşim yerleri için düzenlemeler içeren, 2020 İzmir depremi ile gündeme gelmesine rağmen 3 yıldır beklemede olan fay yasası, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeniden gündemde. Ancak yasa bilim insanlarını ikiye bölmüş durumda. AFAD’ın yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığı fay yasası taslağına katkı sunan jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, diri fay üzerindeki yerleşimlere kısıtlama ve belli bir standart getirmek için yasanın acil çıkması gerektiğini savunurken, meslektaşı Dr. Ramazan Demirtaş uygulamanın içindeki bir araştırmacı olarak, taslağın yasalaşması halinde teknik, ekonomik ve hukuki sorunlar çıkabileceğini belirterek itiraz ediyor.
#Fay YasasıYIKICI deprem hepimizin hayatını değiştirdi. Sadece 11 şehrimiz değil; Türkiye’nin tamamında devam eden bir hüzün, endişe var. Bu son olayın toplumsal farkındalığımızı da artırdığı bir gerçek... Dilerim yaşananları çabuk unutmayız, depreme dayanaklı dirençli kentler yapabiliriz.
#1İstanbul'da taşınacak1.5 milyon konuta ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "500 binini Anadolu yakasında, 500 binini Avrupa yakasında, 500 binini de olduğu yerde yapacağız" dedi.
#Murat KurumÜlkemizin yaşadığı, büyük acılar ve yıkımlarla dolu 6 şubat 2023 deprem felaketi nedeni ile başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi sunarak yazıma başlamak isterim. Yıllarca sürecek bu ağır ve zor duyguları yüce milletimiz, bölgede "yeniden doğuşa" giden yolun her bir taşını birlikte döşeyerek aşacak. Bu makaleyi yazmaktaki amacım 1999 depremini yaşamış, evini ve iş düzenini uzun bir dönem çadıra taşımış, ilk günden itibaren hiç ayrılmadan sahada, yeniden yapılanmanın koordinasyonunda yer alan bir hekim ve akademisyen olarak edindiğim deneyimleri aktarmak. Deneyimler geleceğin inşasında yol göstericidir ve teoride tartışılan bir çok konu için ufak açıcı bir zemin sunar.
#Konuk YazarÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, resmî sosyal medya hesabından Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ağır hasar alan Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde ilk etapta 349 kalıcı konutla ilgili çalışma başlatılmasının yer aldığı bir video paylaşarak, “Zemin etüt ve mikrobölgeleme çalışmalarının tamamlandığı, sağlam zemin tespit edilen yerlerde hiç vakit kaybetmiyoruz. Depremden en çok etkilenen ilçelerimizden Doğanşehir’de de kazmayı vurduk!” ifadeleriyle mesaj yayımladı. Bakan Kurum, depremin etkilediği bölgelerde kalıcı konutların inşası için çalışmaların hızla devam ettiğini vurguladığı diğer mesajında ise, “78 noktadan 44’ünde 19 bin 464 metrelik sondajla zemin etüt çalışması yaptık, devam ediyoruz. 50 bin 565 hektar alandaki mikrobölgeleme çalışmalarında 3 bin 843 sondajdan 591’ini yaptık, devam ediyoruz. En sağlam zemini tespit edip, en doğru teknikle güvenli konutlarımızı inşa edeceğiz.” dedi.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı’nda yaptığı sunumda, "Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliği kapsamında 405 bin afet konutunun yapımını başlattık. Bu kapsamda 83 bin köy evini de illerimizdeki tespitler çerçevesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu çalışmaları büyük bir hassasiyetle; sahadaki zemin etüt ekiplerimizce hocalarımızla eş güdüm içinde onların görüşleriyle birlikte yapıyoruz. Yaklaşık 1 milyon yeni konutun yapımı ve 1 milyon konut amaçlı arsa tahsislerimizi de hesap ettiğinizde son 1 yıl içerisinde ülkemize 2 milyon yeni, sağlam ve güvenli konut kazandırmış olacağız. İstanbul’da bugüne kadar 695 bin konutun dönüşümünü sağladık. 93 bin konutun dönüşümün fiilen sahada devam ediyor." şeklinde konuştu.
#Bakan Kurumİstanbul'daki en önemli hastanelerden biri olan İstanbul Üniversitesi -Cerrahpaşa'da kapatılan bölümlerde tahliye ve hasta sevki başladı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, "Bu karardan sonra şu an hasta kabul edemiyoruz. Mevcut yatan hastalarımızı da çevre hastanelere sevk ediyoruz. Yoğun bakım ünitesindeki hastalarımız için 112 ile görüşerek onların transferini sağlamaya çalışıyoruz" dedi.
#İstanbul"Bir mevzuat değişikliği yapmamız lazım (Pasif mühendis çalıştırma konusunda). Bakanlıkla biz birlikte deprem bölgesindeydik. Bakanlığı temsil eden, kanun yazan arkadaşların çoğu orada. Herkes dağıldı. Deprem bölgesindeki çalışmalar bitsin oturacağız. Zaten yönetmelik de değişiyor. Deprem yönetmeliği de değişecek. Ben de iyice üzerine düşüneceğim.“
#Mühendis