Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesi Tatılı mevkisinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) iş birliğinde gerçekleştirilen Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisi çalışmasında bölgede yer radarı ve dron ile kapsamlı jeofizik çalışması yapan ekip, kazı çalışmaları neticesinde bölgede fayın varlığını ortaya koydu.
#KayseriKayseri'nin Sarıoğlan ilçesi Tatılı mevkisinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) iş birliğinde gerçekleştirilen Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisi çalışmasında bölgede yer radarı ve dron ile kapsamlı jeofizik çalışması yapan ekip, kazı çalışmaları neticesinde bölgede fayın varlığını ortaya koydu.
#KAYSERİGaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, gazeteci Candaş Tolga Işık'ın "En büyük vaadiniz ne?" sorusuna, "1 Nisan itibarıyla şehre 9 istasyonlu metroyu getireceğim. En önemli işim. Çünkü artık şehrin demir ağlarla örülmesi lazım. Bir taraftan Cumhurbaşkanımız şehirlerarası yolu getiriyor. Biz kara treni hızlı trene çevirdik. Bir milyonluk Şahinbey’i Şehitkamil’e bağlamam lazım. Bunu da metroyla bağlayacağım. Şu an en büyük hayalim, sevdam, aşkım onu başaracağım inşallah" yanıtını verdi.
#GaziantepGaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, CNN TÜRK'te yaptığı açıklamada, "Kadın dostu, genç dostu bir şehir olmak istiyoruz" dedi. Şahin, "Emekliler için emekli kart çıkarttık. 79 bin 65 yaş üstü vatandaş bu kartı aldı" diye konuştu.
#GaziantepYerel seçimlere sayılı günler kala miting alanları ısındı. Adaylar hemen her gün meydanlara çıkıp sözler veriyor, seçilirlerse yapacakları hizmetleri anlatıyor. Hürriyet, 3 büyük kentin en iddialı adaylarının önemli vaatlerini derledi. İşte İstanbul, Ankara ve İzmir’e talip başkan adayları ve vaatleri...
#SeçimSamsun'daki 4 büyüklüğündeki depreme ilişkin konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı, Jeoloji Mühendisi Gül Yüzüncü Yılmaz, "Karadeniz kıyılarındaki faylar, bu anlamda küçük de olsa deprem üretebilecek faylar. Bunlar hakkında çok ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Bunlar yapıldığında daha teknik veriler elimizde olacak" dedi.
#SamsunŞehir plancısı ve kentsel dönüşüm uzmanı Pelin Pınar Giritlioğlu’na Kahramanmaraş merkezli depremler akabinde şahit olduklarımızı sorduk. Yarılan yollar, yıkılan hastaneler...... Giritlioğlu uyarıyor: “Erişilebilirlik çok mühim. Sadece acil durumlarda kullanılacak, halkın koornideli bir şekilde afet alanından tahliye edilebileceği yollar olmalı. Ayrıca kentsel boşluk diye tanımladığımız açık alanlar çoğaltılmalı.”
#DepremAntalya’nın kıyı bandında jöle kıvamındaki zemin yapısına rağmen yapılaşmaya açılan bölgeler olduğuna vurgu yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Bayram Ali Çeltik, acilen deprem master planına ihtiyaç olduğunu söyledi.
#Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Bayram Ali ÇeltikYURDUMUZA geçmiş olsun! Başta Düzce ve çevre iller çarşamba günü depremle uyandı. Elbette tüm ülke sarsıldı, iki can yitirdik, “Yine de ucuz atlatıldı” dedik... Depremle ilgili sorular ve tartışmalar başladı tabii ki... Aklıma İzmir İş Dünyası Derneği (İZİD) Başkanı İnşaat Mühendisi Feyyaz Sungur’la ilgili, 8 Kasım’daki bir haber geldi. Konu, imar affı ya da imar barışı... Özetliyorum:
#1Canlarımızı yitirdik. Birçok bina yıkıldı. Ekonomik boyutu da ağır oldu. Felaketin üzerinden 23 yıl geçti. 17 Ağustos 1999 depreminden bu yana ne yaptık? Hangi konularda yol aldık? Eksiklerimiz neler? Bu soruları sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yönelttik.
#BursaKuşadası Körfezi, İzmir Menderes açıklarında bu sabah 06:18'de 3.8 ve 06:24'te 5.0 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem, İzmir, Aydın ve birçok ilden de hissedildi. Erken saatlerde meydana gelen deprem paniğe neden oldu. AFAD, deprem sonrası olumsuz bir ihbar alınmadığı bilgisini paylaştı. Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık 'Etkilerini araştırıyoruz geçmiş olsun' açıklamasını yaptı. Menderes'te deprem anı görüntülendi. Depremin meydana geldiği 06:24'ten bu yana ondan fazla artçı sarsıntı yaşandı. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Gümüldür ve Efes faylarının 5.7 ile 6.8 büyüklüğü arasında değişen depremler üretebilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.
#DepremKaradeniz’de etkili olan sel felaketinin ardından gözler Antalya’da taşkın riski taşıyan yerlere çevrildi. Kent Konseyi’nin son afet raporunda da sel ve su taşkınlarına önemli bir bölüm ayrıldı. Raporda, Aksu Çayı ve dere yatağı 260 metreye düşürülen Boğaçay’ın risk barındırdığı vurgulandı. Prof. Dr. Nihat Dipova, “Boğaçay’da yatağın daraltılması yüzünden taşkın riski devam ediyor” dedi.
#ANTALYAEge Denizi son günlerde beşik gibi sallanıyor. Neredeyse her gün gerçekleşen irili ufaklı depremler, akıllara yeni bir İzmir depremi olur mu? sorusunu getiriyor. Peki Ege Denizi'nde neden sıklıkla deprem oluyor? İzmir başta olmak üzere riskli olan şehirler hangileri? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı
#DepremDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 1- 7 Mart Deprem Haftası'nda İzmir'in olası bir depreme hazır olmadığını söyledi. İzmir için 1999 yılında depreme hazırlık için 'Radius' projesinin tasarlanmasına rağmen hazırlık anlamında yeteri kadar ilerleme sağlanamadığını, projenin de geçerliliğini yitirdiğini belirten Sözbilir, "Şu an yerel yönetimler kendini, 1999 deprem master planına göre hareket etme zorunluluğunda hissediyor. Çünkü elinde başka bir deprem master planı yok. Ama biz üniversite olarak master planı yapılması gerektiğini, şu anki bilgi birikimiyle yapılması gerektiğini ifade ettik. Ama o aşamaya henüz gelebilmiş değiliz" dedi.
#İzmirDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 1- 7 Mart Deprem Haftası'nda İzmir'in olası bir depreme hazır olmadığını söyledi. İzmir için 1999 yılında depreme hazırlık için 'Radius' projesinin tasarlanmasına rağmen hazırlık anlamında yeteri kadar ilerleme sağlanamadığını, projenin de geçerliliğini yitirdiğini belirten Sözbilir, "Şu an yerel yönetimler kendini, 1999 deprem master planına göre hareket etme zorunluluğunda hissediyor. Çünkü elinde başka bir deprem master planı yok. Ama biz üniversite olarak master planı yapılması gerektiğini, şu anki bilgi birikimiyle yapılması gerektiğini ifade ettik. Ama o aşamaya henüz gelebilmiş değiliz" dedi.
#İzmirTMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Erzurum'daki deprem ihtimaline karşı alınması gereken tedbirler hakkında bir rapor hazırladı. Erzurum'un diri fay hatları üzerinde kurulu bir şehir olduğu belirtilen raporda, dikey yerine yatay mimarı uygulanması gerektiği vurgulandı. Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve AFAD'a hazırlanan raporu sunduklarını ifade eden Jeoloji Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Eyüp Tavlaşoğlu, şehrin güney kısmında dikey mimari yerine yatay mimari uygulanmasını tavsiye ettiklerini kaydetti.
#ErzurumTMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Erzurum'daki deprem ihtimaline karşı alınması gereken tedbirler hakkında bir rapor hazırladı. Erzurum'un diri fay hatları üzerinde kurulu bir şehir olduğu belirtilen raporda, dikey yerine yatay mimarı uygulanması gerektiği vurgulandı. Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve AFAD'a hazırlanan raporu sunduklarını ifade eden Jeoloji Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Eyüp Tavlaşoğlu, şehrin güney kısmında dikey mimari yerine yatay mimari uygulanmasını tavsiye ettiklerini kaydetti.
#ErzurumDOKUZ Eylül Üniversitesi'nde Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Deprem öncesi İzmir'de master planı hazırlanıp uygulansaydı yıkımlar ve can kaybı daha az olacaktı" dedi. Yerel yönetimlerin sorumluluğunu yerine getirmediğini savunan Sözbilir, "Doğal afet riski kapsamında kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. Riskli binayı ya güçlendireceğiz ya da oradan alıp yenisini yapacağız. İlk yapılması gereken bu" dedi.
#İzmirBursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile yapılan protokol kapsamında 2010 yılında başlayan Bursa Sismik Tehlike Değerlendirmesi ve Zemin Sınıflandırması Projesi’nin ilk etabının tamamlandığını açıkladı. Deprem Master Planı’nın bileşenlerinden biri olan bu çalışma ile 15 istasyonla 9 fayın ayrı ayrı segmentleri tespit edilerek, oluşturabilecekleri maksimunun deprem büyüklüklerinin hesaplandığını söyleyen Aktaş, proje kapsamında yapılan jeofizik ve sondaj çalışmaları sonucunda 3 Boyutlu Anakaya Derinlik Haritası, 1/ 100.000 ve 1/ 25.000’lik Jeoloji Haritaları, Sismik Tehlike Haritası hazırlandığını kaydetti.
#Serhat TEZCAN