Milas’a yapılmış en vicdanlı hizmet

Güncelleme Tarihi:

Milas’a yapılmış en vicdanlı hizmet
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2020 18:38

Belediye, ‘Deprem Master Planı’ için düğmeye bastı. Başkan Muhammet Tokat, “Çalışmasına başladığımız plan Milas’a yapılmış en vicdanlı hizmettir” dedi.

Haberin Devamı

Geniş katılımla yapılması planlanan ancak pandemi şartları nedeniyle konuk sayısının kısıtlı tutulduğu toplantıya, başkan yardımcıları, meclis üyeleri, meslek odaları ve STK başkanları ile yöneticileri de katıldı. Toplantı, belediyenin sosyal medya kanalları üzerinden canlı olarak yayınlandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir’in koordinasyonunda hayata geçirilecek Milas Deprem Master Planı (MİLDEMAP) Türkiye’de ilçeler düzeyinde bir ilk niteliği taşıyor.

FAY VARSA PLAN DA OLMALI

İstanbul dışındaki illerin hiçbirinde doğru dürüst deprem master planı olmadığını söyleyen Prof. Dr. Sözbilir, “Bir ilçede fay varsa mutlaka plan yapılması gerekiyor. Depreme hazır olmamız için mutlaka deprem master planına sahip olmalı, bunun uygulama aşamasında da yer almalıyız. Şu an Türkiye’de bütün mekanizmalar bu stratejideki eylemleri 2023’e kadar yerine getirmeye çalışıyor. Çünkü 2023, Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılı. O gün geldiğinde depreme hazır ülke konumuna geçelim diye bir eylem planı yayınlanmış durumda. Bu eylemin en can alıcı kısmı deprem master planı. Bunun için de 3 yılımız kaldı. Bir tek Milas buna hazırlıklı olacak. Deprem master planının 10 hedefi var. Bunu Milas kapsamında düzenledim. Bu hedefleri yerine getirmemiz gerekiyor. Bunları yaparsak nereyi kentsel dönüşüme sokacağımızın, nereyi nasıl yapacağımızın cevabı bu hedefin içinde” dedi. Başkan Muhammet Tokat da geniş kapsamlı uzun bir çalışmaya başladıklarını belirterek, “Birinci derece deprem bölgesindeki bir ilçenin yerel yöneticisi olarak belki de buraya yapabileceğimiz en vicdanlı hizmet bu olacak diye konuştu.

 

Haberin Devamı

İŞTE O HEDEFLER

Tanımlanan sismik kaynaklara göre imar haritaları ölçeğinde, 1/1000 ölçekli diri fayları segment haritaları yapmak. Olası bir depremde sismik kaynak yerinde doğacak yapısal hasar boyutlarını öncden tahmin etmek, bu bölgeleri yüzey faylanması tehlike kuşağı ve fay sakınım bandı içinde kalabilecek yapı/bina stoğunu ortaya çıkarmak. Olası bir depremde kuvvetli yer ivmesi sırasında sıvılaşacak zeminleri ve bu zemin üzerinde hasar görecek bina-yapı stoğunu önceden tahmin etmek. Olası bir depremde harekete geçecek kitle hareketlerinin boyutlarını ve bu hareketin sonucunda hasar görebilecek binaları önceden saptamak. Muğla il sınırları içindeki bulunan ve 10 adet havzayı sınırlayan diri fayların her birine göre deprem senaryosu üretmek. Bu senaryolara göre afete acil müdahale planları oluşturmak. Sürdürülebilir bir anlayışla deprem öncesinde/sırasında ve sonrasında toplumu bilgilendirmek, eğitmek, afet yönetim bilinci oluşturmak. Afet yönetimi kapsamında kısa, orta, uzun vadede alınacak tedbir, karar ve uygulamaları belirlemek. Yoğun nüfusun oturduğu binaların ve önemli yapıların deprem güvenliklerini incelemek. Yeterli güvenliğe sahip olmayan bina ve yapılar için güçlendirme önlemlerini belirlemek. Milas için deprem erken uyarı sistemi (DEUSİS) sensörlerini geliştirmek ve kurmak. Muğla ölçeğinde Ege ve Akdeniz altındaki diri faylardan kaynaklanacak bir depremden sonra tsunaminin nereyi ve ne zaman/nasıl vuracağını önceden tahmin etmek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!