Türkiye’nin en önemli girişimlerinden biri olan Deprem Erken Uyarı Sistemi EDİS, hem kamunun hem de farklı ülkelerin radarında. Kamunun yakın zamanda EDİS’e yapacağı yatırımla yeni bir unicorn daha doğabilir. Ayrıca başta Meksika olmak üzere çok sayıda ülke de uygulamayı kullanmayı planlıyor. Fay hatlarına gömülen özel sensörlerin deprem anında alarma geçmesi ile çalışan EDİS, vatandaşlara saniyeler kazandırarak kaçma ve korunma imkânı sunuyor. Buna göre İstanbul’da beklenen deprem için en kötü senaryoda 5-6 saniye, diğer senaryolarda ise 30-40 saniyelik bir zaman olabiliyor.
#EDİSDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 3 yıl önce İzmir için başlattıkları deprem erken uyarı sistemi projesinin sonuna geldiklerini belirtti. Sözbilir, "Hem yazılı hem tasarım hem de mekanizma açısından tamamen yerli, yeni bir deprem uyarı sistemi geliştirdik. Geliştirdiğimiz sistemi önümüzdeki aydan itibaren 6 aylık bir deneme sürecine sokacağız. İzmir'de farklı lokasyonlardaki 12 istasyona yerleştireceğimiz bu sistem oluşacak depremlerle ilgili saniye saniye bize bilgi aktaracak" dedi.
#DEÜDeprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, CNN TÜRK'te yaptığı açıklamada, "Bir an önce İstanbul'u planlı programlı, devletiyle, belediyesiyle, vatandaşıyla, omuz omuza, kol kola gönül birliğiyle depreme hazırlamamız gerekli. Aksi halde çok üzüleceğiz demektir." ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Görür, İstanbul'da en çok hangi ilçelerin risk altında olduğunu açıkladı.
#Prof. Dr. Naci GörürDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 3 yıl önce İzmir için başlattıkları deprem erken uyarı sistemi projesinin sonuna geldiklerini belirtti. Sözbilir, "Hem yazılı hem tasarım hem de mekanizma açısından tamamen yerli, yeni bir deprem uyarı sistemi geliştirdik. Geliştirdiğimiz sistemi önümüzdeki aydan itibaren 6 aylık bir deneme sürecine sokacağız. İzmir'de farklı lokasyonlardaki 12 istasyona yerleştireceğimiz bu sistem oluşacak depremlerle ilgili saniye saniye bize bilgi aktaracak" dedi.
#DepremAndroid (Google) deprem erken uyarı sistemi açma ve aktif hale getirme adımları İstanbul'da hissedilen depremin ardından araştırılıyor. Marmara Denizi, Gemlik Körfezi'nde 5.1 büyüklüğünde deprem odu. Deprem İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Çanakkale ve birçok şehirde hissedildi. Yaşanan sarsıntıların ardından Google'ın geliştirdiği deprem erken uyarı sistemi de gündeme geldi. Android deprem uyarı sistemi depremin önceden telefonlara gönderilmesini sağlıyor. Peki Android deprem erken uyarı sistemi nasıl çalışır, indirilir? Deprem erken uyarı sistemi nedir? İşte yakınımdaki deprem uygulaması indirme işlemleri...
#Android Deprem Erken Uyarı SistemiYakınımdaki deprem uygulaması indirme bilgileri, Malatya'da meydana gelen 5.2 ve 4.7 büyüklüğündeki depremlerin ardından bir kez daha gündeme geldi. Google tarafından geliştirilen bir deprem uyarısı olan deprem erken uyarı sistemi, meydana gelen depremi önceden telefonlara gönderilmesini sağlıyor. Geçtiğimiz yıllarda aktif hale getirilen Google 'Yakınımdaki deprem' uygulaması için telefon kullanıcılarının telefonunda bildirimleri açması önem arz ediyor. Ücretsiz olarak cep telefonlarına indirilen Yakınımdaki Deprem uygulaması Android telefonlara indiriliyor. Peki, deprem uyarı sistemi nedir, nasıl indirilir ve çalışır? İşte, yakınımdaki deprem uygulaması indirme bilgisi ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Yakınımdaki Deprem UygulamasıYakınımdaki deprem uygulaması nasıl indirilir, sorusu İzmir'de yaşanan 3.9 büyüklüğündeki depremle gündeme geldi. Google tarafından geliştirilen bir deprem uyarısı olan deprem erken uyarı sistemi, meydana gelen depremi önceden telefonlara gönderilmesini sağlıyor. Türkiye'nin deprem kuşağı olması nedeniyle deprem uyarı sistemi Android telefon kullanıcılarının telefonunda bildirimleri açması önem arz ediyor. Yakınımdaki Deprem uygulaması ücretsiz olarak tüm kullanıcılara sunuluyor. Peki, deprem uyarı sistemi nedir, nasıl açılır? Yakınımdaki deprem uygulaması nasıl aktif hale getirilir? İşte, o konular hakkında bilgiler.
#Yakınımdaki Deprem Uygulaması5. Uluslararası Deprem Erken Uyarı Konferansı'nda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Eğer deprem güvensiz bir binada oturuyorsanız istediğiniz kadar erken uyarı sisteminiz olsun, dünyanın en mükemmel erken uyarı sistemi sizde olsa ama binanız yıkıldıktan sonra bunun pek bir anlamı olmayacaktır. 3-5 saniyede kaçma şansınız yok" dedi.
#Deprem5. Uluslararası Deprem Erken Uyarı Konferansı'nda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Eğer deprem güvensiz bir binada oturuyorsanız istediğiniz kadar erken uyarı sisteminiz olsun, dünyanın en mükemmel erken uyarı sistemi sizde olsa ama binanız yıkıldıktan sonra bunun pek bir anlamı olmayacaktır. 3-5 saniyede kaçma şansınız yok" dedi.
#DepremBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve İGDAŞ'ın ortak çalışmasıyla geliştirilmekte olan yeni deprem erken uyarı sistemi 'FOTDES', ses dalgalarını yapay zeka öğrenmesiyle algılayarak, olası depremin yıkıcı dalgaları ile ilgili saniyeler öncesinde uyarı iletecek. Projenin detayını anlatan İGDAŞ Genel Müdürü Mithat Bülent Özmen, "5 bin sensör hassasiyetinde bilgi verecek bu sistemin, üstünlüğü ışık hızıyla çalışması. Örneğin, olası deprem; Eskişehir ya da Bayramiç'te olursa 30 saniye, Yalova'da olursa 6,8 saniye, Adalar'da olursa 3 saniye önceden biz yıkıcı dalganın geleceğini bileceğiz" dedi. Özmen, "Erken uyarı sisteminin en önemli özelliği deprem olduğunda doğal gaz akışını kesip ikincil felaketlerin önüne geçmek" ifadelerini kullandı.
#İstanbulBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve İGDAŞ'ın ortak çalışmasıyla geliştirilmekte olan yeni deprem erken uyarı sistemi 'FOTDES', ses dalgalarını yapay zeka öğrenmesiyle algılayarak, olası depremin yıkıcı dalgaları ile ilgili saniyeler öncesinde uyarı iletecek. Projenin detayını anlatan İGDAŞ Genel Müdürü Mithat Bülent Özmen, "5 bin sensör hassasiyetinde bilgi verecek bu sistemin, üstünlüğü ışık hızıyla çalışması. Örneğin, olası deprem; Eskişehir ya da Bayramiç'te olursa 30 saniye, Yalova'da olursa 6,8 saniye, Adalar'da olursa 3 saniye önceden biz yıkıcı dalganın geleceğini bileceğiz" dedi. Özmen, "Erken uyarı sisteminin en önemli özelliği deprem olduğunda doğal gaz akışını kesip ikincil felaketlerin önüne geçmek" ifadelerini kullandı.
#İstanbul6 Şubat depremlerinin acısı henüz çok taze... Afet bölgesi toparlanmaya çalışıyor, tüm Türkiye’nin gözü kulağı orada. Bölgede yaşananlar, başta İstanbul olmak üzere deprem riski olan birçok kent belediyesini ve halkını harekete geçirdi. İBB hızlı tarama sistemiyle İstanbul’daki yapı stokunu kontrol çalışmalarına ağırlık verdi, bir yandan da zemin çalışmaları yapılıyor, tahliye yolları belirleniyor, bilgilendirici tabelalar asılıyor. Yapılacak çok iş var ama ilk adımlar atılıyor.
#DepremMHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "Partimize dönük başvuru trafiğinde olağan dışı hareketler gözlemlenmiş, çok sayıda aday adaylığı girişiminin FETÖ ve PKK iltisaklı unsurlar tarafından yönlendirildiği tespit edilmiştir. Zillet ittifakı lehine mevki kazanmaya yönelik olduğu düşünülen söz konusu teşebbüsler, MHP'nin aday adayı listesine sızma girişimi olarak değerlendirilmiştir" dedi.
#MHPTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, deprem bölgesinde tetanos, kızamık ve su çiçeği ile ilgili uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Azap, bölgedeki Aile Sağlığı Merkezlerinin zarar görmesi ve büyük bir nüfusun başka şehirlere göç etmesi nedeniyle çocukluk çağı aşılamalarında da aksaklıklar yaşanabileceğini kaydederek, "Aksi taktirde önümüzdeki haftalarda kızamık, suçiçeği gibi hızla bulaşan ve yayılan salgın hastalıkların yeniden ortaya çıkma riski var" dedi.
#Deprem BölgesiKandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, "Veri akışının sürekliliğini sağlamak için yedeklilik prensibi uygulanmaktadır. İstasyonlardan bazılarının teknik veya farklı sebeplerle hizmet veremiyor olması, sistemin çalışmıyor olması anlamına gelmemektedir. Mevcut sistemin işleyişinde herhangi bir sorun bulunmamaktadır" denildi.
#DepremDeprem uyarı sistemi ile ilgili araştırmalar son dönemde Türkiye'de yaşanan depremlerden sonrası popülerlik kazandı. Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş depremi ve 20 Şubat Pazartesi günü Hatay’da yaşanan 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremler tüm Türkiye’yi derinden sarstı. Deprem erken uyarı sistemi de yaşanacak olası bir depremi belirli bir süre öncesinde algılamasıyla biliniyor. Peki, Deprem erken uyarı sistemi nasıl çalışır? Deprem erken uyarı sistemi nasıl aktif edilir?
#DepremDeprem erken uyarı sistemi, Google tarafından geliştirilen bir deprem uyarısıdır. Deprem anında kullanıcıların telefonlarına bildirim göndererek yaşanabilecek hasarın en aza indirilmesi için tasarlanmıştır. Google deprem erken uyarı sistemi akıllı telefonlarda bulunan ivme ölçeri kullanarak yaklaşan sarsıntıyı algılar ve etkilenen bölgedeki kullanıcılara uyarı gönderir. Peki Deprem erken uyarı sistemi nedir, nasıl açılır? İşte, Google deprem erken uyarı sisteminin detayları…
#Deprem Erken Uyarı Sistemi NedirAfyonkarahisar’da düzenlenen ‘Depremle yaşamak’ konulu seminerde konuşan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Türkiye’de büyük bir deprem bekleniyor, özellikle Marmara Bölgesi’nde. Doğu Anadolu fayı ve Ege fayı da kırılmaya başladı" dedi.
#Yoshinori MoriwakiSeferihisar ilçesi açıklarındaki 6,6 büyüklüğündeki depremle sarsılan İzmir'de, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından hazırlanan erken uyarı sistemi projesiyle büyük yer hareketlerinin önceden tespit edilerek deprem sırasında oluşabilecek can ve mal kaybının azaltılması hedefleniyor.
#Deprem17 Ağustos depreminin 20’nci yıldönümünde dikkatler uzmanların yıllardır ‘büyük deprem’ uyarısında bulunduğu İstanbul’a çevrildi. Marmara bölgesindeki yer hareketlerini anbean izleyen Alman Profesör Bohnhoff, endişeyle beklenen büyük deprem riskinin günden güne arttığını söyledi.
#Sismolog Prof. Dr. Marco Bohnhoff