Kamuoyu Araştırmacısı Hakan Bayrakçı, TÜİK nüfus sayım verilerine göre “3 bin küsür” kişiyle yapılan ve saha çalışması 2 gün önce tamamlanan İstanbul deprem araştırması sonuçlarını CNN Türk canlı yayınında açıkladı. Ankette "İstanbul’da olacak bir deprem için evinize-oturduğunuz yapıya güveniyor musunuz?" sorusuna yüzde 59,2 “Hayır güvenmiyorum” ve “Fazla güvenmiyorum” cevaplarını verdi.
#DepremKamuoyu Araştırmacısı Hakan Bayrakçı, TÜİK Nüfus Sayım Verileri’ne göre “3 bin küsür” kişiyle yapılan ve saha çalışması 2 gün önce tamamlanan İstanbul Deprem Araştırması sonuçlarını CNN Türk canlı yayınında açıkladı. Ankette "İstanbul’da olacak bir deprem için evinize-oturduğunuz yapıya güveniyor musunuz?" sorusuna yüzde 59,2 “Hayır güvenmiyorum” ve “Fazla güvenmiyorum” cevaplarını verdi.
#Hakan BayrakçıGeçtiğimiz Ekim ayında Sisam Adası ile Kuşadası Körfezi arasındaki bölgede meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem İzmir’de ciddi hasarlara neden oldu. Bölgede yaşanan depreme ait fay hattı Yunanistan sınırlarına dahil ve Ege Bölgesi’ndeki uluslararası karasularında bugüne kadar bir deprem araştırması yapılmadı. Bu bölgedeki deprem tehlikesini ortaya koymak ve deniz altındaki fay hatlarını incelemek üzere İstanbul Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Orta Doğu ve Teknik Üniversitesi bir araya gelerek bir ilke imza attı. Yapılan araştırmalar Ege Denizi’nde hem karasularımızda hem de uluslararası sularda yapılan ilk çalışma oldu.
#TÜBİTAK MAM R/V MARMARAELAZIĞ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak'ta meydana gelen, 41 kişinin yaşamını yitirdiği 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi, TÜBİTAK iş birliğiyle Hazar Gölü'nde kapsamlı deprem araştırması yaptı. Türkiye'de ilk kez bir gölde mikrobatimetrik yöntemin kullanıldığı çalışmada göl tabanının yüksek çözünürlüklü görüntü morfolojisi elde edilecek ve sondajla göl tabanında karotlar alınarak, binlerce yıllık depremlerin izleri tarihlendirilecek. Çalışma sonucunda gölün altından geçen Doğu Anadolu fayına ait kollar ortaya çıkartılacak ve fayın ne kadar sürede bir tetiklenip harekete geçileceği tespit edilerek ileride olabilecek depremlerin zamanları tahmin edilebilecek.
#ElazığELAZIĞ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak'ta meydana gelen, 41 kişinin yaşamını yitirdiği 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi, TÜBİTAK iş birliğiyle Hazar Gölü'nde kapsamlı deprem araştırması yaptı. Türkiye'de ilk kez bir gölde mikrobatimetrik yöntemin kullanıldığı çalışmada göl tabanının yüksek çözünürlüklü görüntü morfolojisi elde edilecek ve sondajla göl tabanında karotlar alınarak, binlerce yıllık depremlerin izleri tarihlendirilecek. Çalışma sonucunda gölün altından geçen Doğu Anadolu fayına ait kollar ortaya çıkartılacak ve fayın ne kadar sürede bir tetiklenip harekete geçileceği tespit edilerek ileride olabilecek depremlerin zamanları tahmin edilebilecek.
#Doğu Anadolu FayıELAZIĞ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak'ta meydana gelen, 41 kişinin yaşamını yitirdiği 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi, TÜBİTAK iş birliğiyle Hazar Gölü'nde kapsamlı deprem araştırması yaptı. Türkiye'de ilk kez bir gölde mikrobatimetrik yöntemin kullanıldığı çalışmada göl tabanının yüksek çözünürlüklü görüntü morfolojisi elde edilecek ve sondajla göl tabanında karotlar alınarak, binlerce yıllık depremlerin izleri tarihlendirilecek. Çalışma sonucunda gölün altından geçen Doğu Anadolu fayına ait kollar ortaya çıkartılacak ve fayın ne kadar sürede bir tetiklenip harekete geçileceği tespit edilerek ileride olabilecek depremlerin zamanları tahmin edilebilecek.
#Doğu AnadoluTÜBİTAK ile Fransız ANR ve EMSO kuruluşlarının desteği ile 2,5 yıldır yürütülen MAREGAMI Projesi, Marmara Denizi'ndeki fay hattının özellikleri hakkında önemli bilgilerin elde edilmesini sağladı. Proje kapsamında deniz tabanı sismolojisi, haritacılığı ve gözlem istasyonu dizaynı ve tsunamiler üzerine araştırmalar gerçekleştirildi.
#TÜBİTAKTÜBİTAK ile Fransız ANR ve EMSO kuruluşlarının desteği ile 2,5 yıldır yürütülen MAREGAMI Projesi, Marmara Denizi'ndeki fay hattının özellikleri hakkında önemli bilgilerin elde edilmesini sağladı. Proje kapsamında deniz tabanı sismolojisi, haritacılığı ve gözlem istasyonu dizaynı ve tsunamiler üzerine araştırmalar gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ziyadin Çakır "Bu çalışma öncesinde Marmara Denizi'nin Silivri açıklarından başlayıp, boğazın girişi açıklarına kadar gelen fayın kilitli olup olmadığı belirsizdi. Ancak deniz tabanına yerleştirdiğimiz cihazlar sayesinde fayın bu bölümünün kilitli olduğu ve üzerinde enerji biriktirdiği ortaya çıkarıldı. Dolayısıyla üzerinde enerji biriktiren ve en son 1766 tarihindeki depremle kırılan bu fay önümüzdeki yıllarda yeniden kırılarak büyük bir deprem üretecektir" dedi. Prof. Dr. Sinan Özeren ise "Bu son veriler, 5,8 büyüklüğündeki 26 Eylül depreminin etraftaki çevre değişkenleriyle olan etkileşimi hakkında bilgi verecek" ifadelerini kullandı.
#İstanbul DepremiAnkara, (DHA)- TÜRKİYE Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndan (TÜBİTAK) yapılan açıklamada "Deprem alanındaki projelerin TÜBİTAK tarafından keyfi şekilde reddedildiği yönündeki iddialar, 2002’den bu yana 217 projeyi onaylayan, her biri birbirinden değerli bilim insanlarımızın oluşturduğu bağımsız kurullarımıza da büyük haksızlıktır" denildi.
#TÜBİTAKİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Bugün Marmara 17’nci depremini bekliyor. Baktığımızda yaklaşık 2045 çıkıyor. 2030 yılında olabilir mi? Olamaz. Hiçbir zaman erken olmamış" dedi.
#İstanbulİSTANBULTeknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Naci Görür, "Şu anda Marmara’da İstanbul bölgesinde, Erzincan’ın doğusunda Erzincan ile Karlıova arasında büyük bir deprem bekliyoruz. Elazığ’ı da tehdit eden fay uzun zamandır suskun, enerji biriktiriyor ve korkumuz da ondan. Burada da büyük depremler olabilir" dedi.
Japonlar 10 yıl önce deprem araştırması yaptı. Çıkan raporda İstanbul Sultangazi'deki mahallenin zemini sağlam çıktı. AFAD'a göre de mahalle 1. derece deprem bölgesinde değil. Ancak Bakanlar Kurulu 6 bine yakın kişinin yaşadığı siteler bölgesini risli alan ilan etti. 30 yıl kadar önce evlerini inşa eden site sakinleri şaşkınlıklarını korurken; risk haritası ilginç bir tablo ortaya koyuyor: Aynı sokak üzerindeki bahçeli evler riskli, bahçesiz evler risksiz.
Arka arkaya meydana gelen depremler bilim insanlarını Marmaris’e çekti.Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın da bulunduğu 12 bilim insanı deprem araştırması için Marmaris'e gelmeye başladı. Bozburun ve Yunanistan’ın Simi Adası arasında zincirleme meydana gelen depremler nedeniyle Marmaris Belediyesi tarafından ilçeye çağrılan uzmanlar deniz dibine sismik hareketleri ölçen cihazlar yerleştirdi. Ercan, "Öncelikle, burada deprem mi yoksa deniz dibinde bir yanardağ oluşumu mu var onu tespit etmemiz gerekiyor. Yanardağ varsa bu hemen patlayacakmış gibi algılanmasın. Edindiğim kanıya göre yanardağ denizin dibinde oluşumunu bitirdi ama püskürmedi. 'Yakın zamanda burada bir yanardağ püskürmesi olmayacak' durumu diye oldu bittiye getirmenin bir manası yok. Belki 1, belki de 3 yıl sonra bir püskürme olabilir. Yerin altında basınç olduğunda, bir püskürme olursa diye önceden bunu tahmin etmek için buradayız" diye konuştu. Ali GÜNDOĞAN-DHA/KURGU: Levent SERT
#HtvhaberDoğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırması Enstitüsü (KRDAE) iş birliğinde hayata geçirilen “Kuzey Anadolu Fay Hattı Tır”ı, hat güzergahındaki 20 kenti gezerek, vatandaşlara deprem ve zorunlu deprem sigortası konusunda eğitim verecek.
Gökçen Çamlıyurt İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi, İstanbul Avrupa yakasında deprem riski yüksek Zeytinburnu, Fatih, Küçükçekmece, Bahçelievler, Bayrampaşa ve Güngören ilçelerinde “bina inceleme” çalışması gerçekleştirdi.