Güncelleme Tarihi:
Doç. Dr. Kümbetoğlu, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda bir süre önce tamamlanan araştırması nedeniyle basın toplantısı düzenledi.
Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden 6 kişiyle birlikte yaptığı araştırmada, 2 deprem felaketi yaşayan kentin ekonomik ve kişisel yaşam yönünde değiştiğini tespit ettiklerini bildirdi.
Türkiye'nin felaketlerle sık sık yüz yüze geldiğine işaret eden Doç. Dr. Kümbetoğlu, şunları kaydetti:
“Bizler yaptığımız araştırmalarda deprem sırasında yaşananları, gelişmeleri ve sonucu inceledik. Bunun için Düzce merkez, yeni yerleşim bölgesi olan kalıcı konutlar ve Gölyaka ilçesinde kurulan İmece evlerinde yaşayan insanlarla görüştük. Araştırmamızda erkek ve kadınları eşit anlamda inceledik”
Araştırmaya katılan Yrd. Doç. Dr. İnci User ise Düzce'de yapılan araştırmada 772 kişiyle yüz yüze görüşüldüğünü ve çeşitli bulgulara ulaştıklarını ifade etti.
Yrd. Doç. Dr. User, araştırma bulgularına göre 2002 yılında Türkiye ortalamasında boşanma oranının yüzde 34.8 olduğunu, aynı yıl Düzce'de bu oranın yüzde 48'ler seviyesinde olduğunu kaydetti.
Düzce'deki boşanma oranının Türkiye'deki boşanma oranına göre yüksek olduğunu belirlediklerini anlatan Yrd. Doç. Dr. User, “2000 yılında 48 olan boşanma, 2001 yılında 264'e, 2002 yılında ise 371'e çıkmıştır” dedi.
Yrd. Doç. Dr. User, araştırmada elde ettikleri diğer bilgileri ise şöyle özetledi:“Depremin üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen, felaketin yarattığı birçok sorun çözüm beklemektedir. Deprem felaketinin sonucunda Düzceliler birçok sorunla karşı karşıya kaldıklarının altını çizdiler. Deprem halkın sağlığını etkileyerek, sağlık sorunlarının artmasına neden olmuş ve orada yaşayanların yaşamlarını sosyo-kültürel, ekonomik, psikolojik açıdan altüst etmiştir. Ardarda yaşadıkları 2 büyük deprem felaketinde akrabalarını, yakınlarını ve arkadaşlarını kaybetmişlerdir. 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde yaşadıkları depremlerde maddi, manevi büyük kayıplar yaşamışlardır.”