İzmir'de deprem araştırması

Güncelleme Tarihi:

İzmirde deprem araştırması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2009 10:40

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesinin TÜBİTAK kaynaklı projesi kapsamında, İzmir metropol alanı ile Aliağa ve Menemen'deki 4'ten büyük depremler tespit ediliyor.

Projeyi Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi ile yürüten Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ, “İzmir Metropolü ile Aliağa ve Menemen İlçelerinde Güvenli Yapı Tasarımı İçin Zeminin Sismik Davranışının Modellenmesi” adlı çalışma kapsamında kentin 16 noktasında deprem kayıt istasyonu kurulduğunu belirtti.

Projenin 4 milyon TL'ye mal olacağını ifade eden Zafer Akçığ, 4'ten büyük depremleri tespit etmeye başladıklarını, elde edilecek sonuçların 3 yıl sonra rapor halinde resmi kurumlara verileceğini kaydetti.

Araştırma alanındaki depremleri kayıt altına almakla kalmadıklarını söyleyen Akçığ, suni depremler de yarattıklarını ve inceleme yaptıklarını belirtti.

Dünyada deprem açısından en riskli 20 yer arasında İstanbul ve İzmir'in yer aldığını bildiren Akçığ, “İstanbul'da dış kaynaklı deprem incelemesi yapılıyor ama İzmir'deki yerli kaynak kullanılarak yapılan en büyük inceleme olacak” diye konuştu.

Projenin ana hedefinin deprem tarihini belirlemek olmadığını kaydeden Zafer Akçığ, ilk amaçlarının “İzmir merkez, Aliağa ve Menemen'i yıkılmaktan kurtarmak” olduğunu söyledi.

Araştırma bölgesinde meydana gelebilecek herhangi büyüklükteki bir depremin yaratacağı hasarı tespit etmek istediklerine dikkati çeken Akçığ, şunları kaydetti:

“Depremin tarihini tahmin edemeyeceğiz ama elde ettiğimiz veriler zaman içinde tarihi tahmin etmeye yönelik çalışmalarda da kullanılabilir. Seferihisar'da 5.9 büyüklüğündeki bir deprem, Bayraklı Manavkuyu'daki 300 binada hasara yol açabiliyor. Hangi depremin hangi bölgede ne kadar hasar verebileceğini ortaya koymaya çalışacağız. Buna göre yeni kent planları yapılabilir.”

RİSKLİ BÖLGELER

“İzmir'de 7 veya daha üstündeki büyüklükte deprem olmaz” yaklaşımının doğru olamayacağını söyleyen Prof. Dr. Akçığ, kentte tehlike arz eden 4 önemli fay bulunduğunu hatırlattı.

Seferihisar-Karaburun, Tuzla, İzmir ve Foça faylarının tehlikeli olduğunu belirten Akçığ, kentte deprem açısından en riskli yerleşim yerlerinin Bostanlı, Alaybey ve Mavişehir gibi deniz kenarı düz alanlar, en güvenli yerleşim yerlerinin ise dağlık kesimler olduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!