Balık sezonu açıldı. Sağlıklı bir mutfağı balıksız düşünmek pek mümkün değil. Çünkü balıktaki omega-3 yağ asitleri kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına kadar birçok faydasıyla ön planda. Balık seçimi yaparken çoğunlukla gözden kaçan bir mesele var, cıva birikimi... Sardalya, hamsi, Atlantik somonu, alabalık, levrek ve çipura gibi bu konuda daha güvenli balıklarla lezzeti bol tarifler hazırladım.
#BalıkWWF - Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Türkiye’de denizlere yılda 24 bin ton plastik atığın karıştığına dikkat çekerek, sahillerdeki atıkların toplanması ve deniz kirliliğine dair bilimsel veri elde edilmesi amacıyla, ‘Sahil Sahiplen’ projesi başlattı.
#WWF - TürkiyeTürkiye İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ), denizlerimizdeki yaşama dair bilimsel ve akademik çalışmalara destek olmak üzere yaptığı işbirliği kapsamında faaliyete başlayacak olan su altı planörü glider cihazı Marmara Denizi’nde sürekli ölçüm yapacak. Deniz Kâşifi adını taşıyan cihazın önemini anlatan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Deniz Kâşifi’nin en önemli özelliği denizin her derinliğinden sürekli ölçüm alabilmesidir. Denizin biyoçeşitliliği, karbon tutma kapasitesi, oksijen oranı, oksijen üretim oranı ile ilgili çok daha doğru bilgilere ulaşmamızı destekleyecek ve son dönemlerde özellikle bir yönetici yönetişim mekanizması olarak geliştirdiğimiz denizlerin dijital ikizine de ciddi bir katkı vermiş olacak” dedi.
#Türkiye İş BankasıAntalya Körfezi'nde ekosisteme en çok zarar veren 'hayalet ağ'lardan biri daha görüntülendi. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu'nun görüntülediği hayalet ağda onlarca canlının öldüğü, bazılarının yalnızca iskeletlerinin kaldığı görüldü.
#AntalyaAntalya Körfezi'nde ekosisteme en çok zarar veren 'hayalet ağ'lardan biri daha görüntülendi. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu'nun görüntülediği hayalet ağda onlarca canlının öldüğü, bazılarının yalnızca iskeletlerinin kaldığı görüldü.
#Deniz AltıOkyanusların en uysal balina türlerinden olan Kuzey Atlantik buzul balinası, insan eliyle gün geçtikçe daha tehlikeli bir boyuta ulaşan küresel iklim krizi, yoğun deniz trafiği ve endüstriyel balıkçılık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu olumsuz tabloya rağmen, tüm engelleri aşan anne balina 'Slalom' 10 yıl aradan sonra bir yavru dünyaya getirdi.
#Balinaİstanbul Çevre Dostu Şehirler Ödülü’nün sahibi İspanya’nın Malaga şehri oldu. Malaga Belediyesi adına Belediye Başkan Yardımcısı Gemma del Corral Parra, ödülü Emine Erdoğan’ın elinden aldı. Ödül törenin konuşan Emine Erdoğan, “Denizleri, ormanları ve doğanın eşsiz güzelliklerini birbirinden ayırmamız, birini diğerine tercih etmemiz mümkün değil. Ancak, Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler olarak, en başta kapımızın önünden başlamalı ve geleceğin dünyasına mavi bir Akdeniz bırakmalıyız” dedi.
#Emine ErdoğanTürkiye’nin gündemine oturan deniz kirliliği ve müsilaj sorununun Bodrum kıyılarında da görüldüğü iddiaları üzerine belediye harekete geçti. Başkan Ahmet Aras, farklı noktalardan alınan numunelerin analiz için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne gönderildiği belirterek, “Doğa yoksa turizm de yok” dedi.
#İzmirKARADENİZ'e kıyısı olan Türkiye, Gürcistan, Romanya ve Bulgaristan; Karadeniz’i tehdit eden deniz çöpleri ve mikroplastik (5 milimetreden daha küçük plastik parçacıkları) kirliliği için ortak çalışma başlattı. Her yıl yaklaşık 7 milyon ton yeni deniz çöpü ile plastik atıkların mikron boyutlara dönüşerek tehdit ettiği Karadeniz ekosistemi için alınacak önlemler masaya yatırıldı.
#TrabzonEge Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Başaran, denizlerde ve okyanuslarda giderek artan mikroplastik tehlikesine dikkat çekerek, "Dünyada yılda 8.8 milyon ton plastik atık denizlere ulaşıyor. Bu atıklar deniz canlıların midesinde yer kaplıyor ve hayvanlar doyduklarını sandıkları için yetersiz beslenme nedeniyle can veriyor. Modellemelere göre, 2050 yılında denizde balıklardan çok mikroplastiklerin oluşacağı iddia ediliyor" dedi.
#Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim ÜyesiKüçükçekmece'de Menekşe ve Kadıköy'de Caddebostan plajlarında kirlilik ve yosunlar sağlığı tehdit ediyor. Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, yosunlar konusunda uyararak, “Bu bir kirlilik sinyali, çevre kirliliği sinyali” diyor. Denizlerdeki kirlilik, yosun ve denizdeki renk değişimi hava görüntüleriyle çok daha görülüyor.
#İstanbulKüçükçekmece'de Menekşe ve Kadıköy'de Caddebostan plajlarında kirlilik ve yosunlar sağlığı tehdit ediyor. Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, yosunlar konusunda uyararak, “Bu bir kirlilik sinyali, çevre kirliliği sinyali” diyor. Denizlerdeki kirlilik, yosun ve denizdeki renk değişimi hava görüntüleriyle çok daha görülüyor.
#İstanbulAK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın, İstanbul'da gerçekleştirmeyi planladığı proje kapsamında şehre, 9'u Anadolu, 14'ü Avrupa Yakası'nda olmak üzere 23 mavi bayraklı plaj kazandırılmasının hedeflendiği bildirildi.
#Binali Yıldırım- ODÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Balık: - "1990 yılına kadar ortalama yıllık 350 bin hamsi avlanırken bu, son yıllarda 150 bin tonu geçmez oldu. Bu, hamsi stoğunun kirlilik ve aşırı avlanma nedeniyle ciddi derece azaldığını gösteriyor" - "Hamsi stoğunu tekrar artırmak için kuralları iyi koymamız ve koyulan kurallara uymamız gerekiyor"