İstanbul’da son bir ayda iki bina kendi kendine çöktü. 1.5 milyon riskli, 600 bin çok riskli konut bulunan İstanbul’da yüzlerce binanın depreme dahi gerek kalmadan yıkılabileceği uyarısı yapılıyor. Eski binalarda yaşayan yüzbinlerce hane tedirgin... Peki hangi yapılar için risk tespiti gerekli, bu işlem nasıl yapılır ve dönüşüm süreci nasıl başlar? İşte tüm bilinmesi gerekenler...
#İstanbulBahçelievler’de dün sabaha karşı kısmen çöken binanın inşaatında deniz kumu kullanıldığı ortaya çıktı. Binanın enkazında yapılan çalışmalarda kolon ve beton parçalarındaki deniz kabukları dikkat çekti. Kısmen çöktükten sonra kontrollü yıkılan bina enkazından birkaç eşya ve motosiklet çıkartıldı. Yıkılan binanın arka tarafında bulunan ve hasar alan 2 apartmanın önünde ise bekleyiş devam ediyor.
#İstanbulKüçükçekmece’de 4 katlı binanın bir anda kendi kendine çökmesi, mahallede yaşayanları korkuttu. “Bina durup dururken yıkıldı. Deprem olsa demek ki hiçbirimiz sağ çıkamayacağız” diyen vatandaşlar kentsel dönüşüm için yardım istiyor.
#KüçükçekmeceABD'nin Kaliforniya bölgesinde yaşayan Charlotte Russ isimli kadın, geçtiğimiz yıl beş çocuğu ile beraber "Dünyanın Deniz Tarağı Başkenti" olarak bilinen Pismo Plajı'na gitti. Ailenin tatili, çocukların yaptığı bir hata nedeni ile dünya gazetelerine haber oldu.
#Abd6 Şubat felaketi depreme hazırlıklı olmadığımız zaman neler yaşanacağını gözler önüne serdi. Bu depremin yaraları sarılmaya çalışılırken uzmanlar Marmara Bölgesi’ne işaret etti ve beklenen İstanbul depremi uzun süre gündemde kaldı. Kamu, yasal düzenlemelerle sürecin hızlanmasını hedeflerken, dün yaşanan 5.1 büyüklüğündeki Mudanya merkezli deprem kentsel dönüşüm için bekleyecek zamanımızın olmadığını bir kez daha gösterdi. Peki kimler öncelikli risk tespiti yaptırmalı, nereye başvurmalı? Yeni dönüşüm yasası ile tahliye ve yıkım nasıl olacak? Vatandaş en çok hangi aşamada zorlanıyor? İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler...
#Kentsel DönüşümKavurucu sıcaklarla geçen yaz mevsimi ve normalin altında gerçekleşen yağışlar barajlarda kuraklık tehlikesini doğurdu. 16 milyon nüfuslu İstanbul'da 'susuzluk' alarmı verildi. Barajlardaki doluluk oranı yüzde 17.31 olarak ölçüldü. İklim bilimci Levent Kurnaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Avrupa yakasındaki barajların neredeyse boşaldığını, İstanbul'a Melen Çayı ile su sağlandığını açıkladı. Kurnaz, 'Bu konuyu gündemde tutalım, suyumuz bitti artık' diyerek uyardı.
#İstanbulİstanbul'da barajlardaki doluluk oranı İSKİ verilerine göre yüzde 18.3'e geriledi. Büyükçekmece Gölü'nün doluluk oranı ise yüzde 3.76 olarak ölçüldü. Göle su sağlayan Çamaşır deresi büyük oranda kurudu. Suyun çekilmesiyle birlikte gölün bazı kısımları bataklığa dönerken bazı kısımlarında toprakta çatlaklar oluştu. Deniz kabukları da ortaya çıktı. Su seviyesinin düşmesiyle birlikte İSKİ, Büyükçekmece Gölü'nden su alımına ara verildiğini açıkladı.
#İstanbulİstanbul'da barajlardaki doluluk oranı İSKİ verilerine göre yüzde 18.3'e geriledi. Büyükçekmece Gölü'nün doluluk oranı ise yüzde 3.76 olarak ölçüldü. Göle su sağlayan Çamaşır deresi büyük oranda kurudu. Suyun çekilmesiyle birlikte gölün bazı kısımları bataklığa dönerken bazı kısımlarında toprakta çatlaklar oluştu. Deniz kabukları da ortaya çıktı. Su seviyesinin düşmesiyle birlikte İSKİ, Büyükçekmece Gölü'nden su alımına ara verildiğini açıkladı.
#Büyükçekmece Gölüİstanbul'a içme suyu sağlayan on barajdan biri olan ve Arnavutköy'de bulunan Sazlıdere Barajı'nda İBB verilerine göre su seviyesi yüzde 15.4'e geriledi. Su seviyesinin yüzde 15.4'e gerilemesiyle barajdaki deniz kabukları ve çöpler de gün yüzüne çıktı. Piknik yapmak için ailesiyle baraja gelen Gökhan Öztürk'ün aracı bataklığa saplandı. Öztürk, "İlk defa geldik. İzmir'den geliyoruz. Başımıza böyle bir olay geldi. Bataklık yani çamur, görüyorsunuz. İki saattir burada onunla uğraşıyoruz." dedi. Öztürk'ün aracı çevredekilerin yardımıyla traktörle çekilerek bataklıktan çıkarıldı. Balıkçılar ise, suların çekilmesiyle balık tutmakta zorlandıklarını söyledi.
#İstanbulİstanbul Su Ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre şehirdeki barajların genel doluluk oranı son 9 yılın en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 31.25 oldu. Yaz aylarında mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklık nedeniyle mega kentteki barajlarda bulunan su buharlaşıyor. Sazlıdere Barajı'nda piknik yapmak için ailesiyle baraja gelen Gökhan Öztürk'ün aracı bataklığa saplandı. Öztürk, "İlk defa geldik. İzmir'den geliyoruz. Başımıza böyle bir olay geldi. Bataklık yani çamur, görüyorsunuz. İki saattir burada onunla uğraşıyoruz." dedi.
#İstanbulBugün 1999 Marmara depreminin yıldönümü... En son 6 Şubat depreminde bu korkuyu hatırlayıp sonra yine unuttuk. İstanbul’da mart ayında günde 28 bin kişi ‘Gelin bizim evimize de bakın’ diyerek belediyeye başvururken, bu sayı iki haneli rakamlara düştü. Dönüşüm kapsamında yıkılan bir binada çürük inşaat malzemelerini gösteren Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu da 2012 yılından bu yana 60 bin konutu dönüştürdüklerini, dönüşmesi gereken konut sayısının ise 92 bin 200 civarında olduğunu söyledi.
#Marmara DepremiŞehrin keşmekeşinden kısa bir an da olsa kaçmak isteyenler, çeşit çeşit kuşların seslerini dinleyerek doğa yürüyüşü yapmaya ve tüm yorgunluğunuzu unutmaya ne dersiniz? Üstelik bilimsel araştırmalar da kuşları görmenin ve seslerini duymanın psikolojik açıdan iyileştirici etkisi olduğuna işaret ediyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuş sesleri arasında dolaşıp iyi hissedebileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 öneride bulundular.
#RotaBahçelievler’de 5 katlı bir binanın balkonunda çökme meydana geldi. Belediye ekiplerinin incelemeleri sonunda kolonlarında çürük ve deniz kabukları tespit edilen bina tahliye edildi. Çöken balkonda bina sakinlerinin bir süre önce kendi imkanlarıyla güçlendirme çalışması yaptığı görüldü.
#BahçelievlerBahçelievler’de 5 katlı bir binanın balkonunda çökme meydana geldi. Belediye ekiplerinin incelemeleri sonunda kolonlarında çürük ve deniz kabukları tespit edilen bina tahliye edildi. Çöken balkonda bina sakinlerinin bir süre önce kendi imkanlarıyla güçlendirme çalışması yaptığı görüldü.
#Bahçelievlerİstanbul'da beklenen olası deprem köprü, üst geçit ve viyadüklerin sağlamlığını da gündeme getirdi. Kritik noktada bulunan Maltepe kavşak köprüsünün betonunda ortaya çıkan midye kabukları tedirgin etti. İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Sorumlusu İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, köprünün incelenip iyileştirme ve güçlendirme yapılması gerektiğini belirtti. Yıldırım, "Burada beton yüzeyinde yıpranmalar var. Yıpranma olan yerlerde açılmalar var, açılma olan yerlerde de demirlerin paslandığını görüyorum. Bu gibi köprülerin ne kadar varsa incelenip elden geçirilmesi, gerekiyorsa onarılması lazım" dedi. Jeofizik Yüksek Mühendisi Sarper Celasun ise, "Beton kalitesi oldukça düşük. Deniz kumu kabuğu olan yapılar zaten riskli" şeklinde konuştu.
#Maltepe Köprüsüİstanbul'da beklenen olası deprem köprü, üst geçit ve viyadüklerin sağlamlığını da gündeme getirdi. Kritik noktada bulunan Maltepe kavşak köprüsünün betonunda ortaya çıkan midye kabukları tedirgin etti. İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Sorumlusu İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, köprünün incelenip iyileştirme ve güçlendirme yapılması gerektiğini belirtti. Yıldırım, "Burada beton yüzeyinde yıpranmalar var. Yıpranma olan yerlerde açılmalar var, açılma olan yerlerde de demirlerin paslandığını görüyorum. Bu gibi köprülerin ne kadar varsa incelenip elden geçirilmesi, gerekiyorsa onarılması lazım" dedi. Jeofizik Yüksek Mühendisi Sarper Celasun ise, "Beton kalitesi oldukça düşük. Deniz kumu kabuğu olan yapılar zaten riskli" şeklinde konuştu.
#İstanbulSesimi duyan var mı... Acıyı, umudu, çaresizliği bir arada hissettiren bu cümle günlerdir kulağımızda çınlıyor. 85 milyon deprem bölgesine yardım için seferber olurken, bir yandan da ülkenin yapı stokunun ne durumda olduğu tartışılıyor. Uzmanlar, geçmiş afetlerde olduğu gibi “Deprem değil bina öldürür” diyor. Bugünlerde deprem bölgesindeki o binalarda yoğun bir çalışma var. Havadan ve karadan kalan yapılar için risk tespiti yapılıyor. Diğer illerde ise vatandaş tedirgin. Çünkü uzmanlar başta İstanbul olmak üzere birçok il için uyarıyor. Deprem senaryoları konuşuldukça akıllara şu soru geliyor: ‘Benim binam ayakta kalır mı?’ Bu sorunun yanıtı ve sonrasındaki süreçler için rehber hazırladık.
#DepremMenekşe plajı ülkemizde bulunan kaliteli ve denizi plajlar arasında yer almaktadır. Menekşe plajı İstanbul ilinde yer almakta olup bu ilin yakınlarından gelen yerli pek çok kişi için deniz ve serinleme ihtiyacını karşılayan bir plaj olmaktadır. Bu yüzden ile menekşe plajını sizler için araştırdık. Menekşe Plajı hakkında bilgi, menekşe plajı nerede? Menekşe plajına nasıl gidilir? Menekşe plajı giriş ücreti ne kadardır? Detaylı bir şekilde araştırdık ve sizlere derledik.
#Menekşe PlajıDün yaşanan depremle yürekler ağza gelirken, en büyük teselli yıkımların yaşanmaması oldu. Düzce’de yapıların yüzde 75’inin kentsel dönüşümle yenilenmesi olası bir felaketi engelledi. Depremin hissedildiği İstanbul ve Ankara gibi birçok ilde ise eski yapılarda yaşayanlar ‘Evim en kadar güvenli?’ sorusunu sormaya başladı. Deprem kuşağında yer alan ülkemizde birçok acı tecrübe yaşadık ve her defasında ‘Deprem değil bina öldürür’ sonucuna vardık. İşte bu nedenle riskli yapıların yenilenmesi hayati önem taşıyor. Peki kentsel dönüşüm sürecinde bizleri neler bekliyor. Risk tespitinden tahliyeye, yıkımdan devlet desteklerine kadar adım adım yol haritası hazırladık...
#DepremÜlkenin ikinci en büyük gölü olan Maggiore muhteşem doğası ve sükûnetiyle İtalya’da farklı rota arayanlar için iyi bir alternatif. Tablo güzelliğindeki kıyıları ve içindeki minik adalarıyla sanatçılara ilham veren bu büyülü göle kıyısı olan Verbania’da ne yenir-içilir, nerelere uğranır; pratik bir rehber hazırladık.
#SeyahatBodrum yarımadasının Fener burnundan sadece 10 mil uzaklıkta olan Kalimnos adasına ilk gittiğimde rüzgarlı bir gündü... Saçım başıma karışmış, kalacak otel bulana kadar rüzgardan serseme dönmüştüm. Rüzgarın aslında ada için ne kadar önemli olduğunu, ada insanını ne kadar etkilediğini, insanların yüz hatlarına kadar etki ettiğini ilk günün akşamı keşfettim diyebilirim. Kos adasından bindiğim hızlı katamaran ile adaya yaklaşırken sağda solda gördüğüm yalnız kayalıklar ile beni dağlık ve çorak bir adanın beklediğini anladım.
#Bursa