Havaların ısınmasıyla birlikte deniz sezonu açıldı. Ancak deniz tatili planı yaparken bazı sağlık risklerini göz ardı etmemek gerekiyor. ABD’de Güney Carolina’da yaşanan ve bir kişinin deniz kabuğuna basarak ‘vibrio’ bakterisiyle enfekte olduğu olay, bu risklerin ne kadar ciddi olabileceğini bir kez daha gösterdi. Peki deniz ve plajlarda hangi zararlı bakteriler yaşıyor? Bu bakterilerden korunmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak ile mercek altına aldık.
#SağlıkSofra tuzundan içme suyuna, temizlik ürünlerinden kozmetiklere mikroplastikler kafamızı çevirdiğimiz her yerde. Bununla kalmıyor, artık vücudumuzu ele geçiriyorlar. Biliminsanları mikroplastiklerin obezite, diyabet, alzheimer gibi hastalıklara ve üreme sorunlarına neden olabileceği fikrinde. Bu küçük ama çok büyük sorunumuzu uzmanlarla konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkHava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi besin zehirlenmesi vakalarını da tetikledi. Bulantı, kusma, karın ağrısı, halsizlik ve ishal ile kendini gösteren besin zehirlenmeleri, her ne kadar hafif seyreden bir hastalık olsa da bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, çocuklarda ve yaşlılarda ölüme kadar götürebilecek tablolara neden olabiliyor.
#Buğra BuyrukcuKefir, sağlık trendlerinde yükselişte… Özellikle Avrupa’da perakende sektörü verilerine göre, kefir ilgisi giderek artıyor. Ünlü beslenme uzmanı Tim Spector da kahve ve süt yerine artık kefir gibi fermente süt ürünlerini tercih ettiğini açıkladı. Peki kefirin faydaları neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Pek çok içecek yerine sadece kefir tüketmek doğru mu?
#SağlıkTatilde çoğumuzun beslenme rutini ve alışkanlıkları değişir. İstisnalar olsa da ‘Nasıl olsa tatildeyiz eve dönünce düzene sokarız’ diye ipin ucunu kaçırıyor, normalde yemediğimiz şeyleri beslenmemize dahil ediyoruz. Tabii bu düzenin aniden değişmesi, vücudumuzun dengesini de bozuyor. Ayrıca hijyenik koşulların eksikliği, yetersiz su tüketimi, saklama koşulları gibi pek çok etken bağırsak floramızın dengesini bozabilir ve tatilimiz zehir olabilir.
#TatilTatil sezonundayız. Tatil deyince genelde diyetler bozuluyor, dışarıda yiyip içiliyor. Açık büfeler, çeşmeden doldurulan sınırsız içecekler, rengarenk dondurmalar bizi cezbediyor ama eğer dikkatli olmazsak tatilimiz yaşayacağımız mide-bağırsak hastalıkları yüzünden kâbusa dönebiliyor. Peki tatilde bağırsak sağlığı için nelere dikkat etmek gerekir? Bunu önlemek ve hastalandığımızda semptomları hızla hafifletmenin yolları neler?
#Gıda GüvenliğiBir çoğumuz evde vaktimizin büyük bir bölümünü mutfakta geçiriyoruz. En çok burası kirleniyor haliyle en çok da mutfakta temizlik yapılıyor. Peki temizlemeyi unuttuğunuz ya da görmezden geldiğiniz bazı yer ve nesnelerde zararlı mikropların gizlendiğini biliyor musunuz? New York Post, mutfakta en çok mikrop barındıran beş yere dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bu uyarıları ve alınacak önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Sağlıkİklim krizinin etkileri çoktan denizlerimize yansıdı. Ecem Kodak bu gerçeği çocuklarımıza anlatıp gelecek kuşaklara farkındalık kazandırmayı kendine misyon edinmiş, görsel yönetmenimiz Serhat Gürpınar’ın resimleri eşliğinde bir kitap yazmış. Hikâyenin kahramanları lüferler, kalkanlar, ahtapotlar ve hatta fitoplanktonlar olmuş. Bilimsel gerçekler pek parlak değil belki ama bu kitap çocuklara umut veriyor. Çünkü ne yapmaları gerektiğini anlatıyor.
#Ecem KodakYavaş yavaş yaz sıcaklarını uğurlamaya başladık. Sonbahara girerken sebzeleri nasıl konservelik hazırlıyorsak vücudumuz için de bir kış hazırlığı yapmalıyız. Mevsim geçişlerinin halsizlik, yorgunluk, iştah artışı gibi etkilerinden kendimizi korumanın yolu aslında sandığımızdan daha basit...
#Sonbaharİzmir'de Foça sahillerinde büyüklü-küçüklü denizanası yoğunluğu dikkat çekti. Deniz girmek isteyen tatilciler tedirgin oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar ise bu artışın nedenini açıkladı.
#İzmirBazı vitamin ve gıda takviyeleri özellikle yaz aylarında bizi birçok sorundan koruyabilir. ‘Akılcı ve Bilimsel Takviye Rehberi Kitabı’ yazarı Dr. Mustafa Kalkan tatil öncesi ve tatil esnasında kullanabileceğimiz vitamin takviyelerini anlattı.
#Dr. Ecz. Metin UyarStalingrad Savaşı'nda binlerce askerin hayatını kurtaran 'faj terapisi' geleceğin tedavisi olabilir. Bilim insanları bakterileri enfekte eden virüsün antibiyotik direnci ve kanser tedavisinde umut olacağını düşünüyor...
#BakteriyofajŞu sıralar hemen herkesin çocuğu hasta! Çocukların bağışıklığını güçlendirmek içinse sağlıklı beslenme çok önemli. Tavuk suyu ekleyip çektirerek pişirince ya da üzerine tarhanadan sos yapınca makarna, anneler için besleyici hale gelen kurtarıcı bir yemeğe dönüşüyor. Gizem’le Melis faydalı besinleri çocuklarına nasıl yedirdiklerini anlattı. Siz değerli okurlarımızdan da benzer öneriler, tüyolar bekliyorlar...
#ÇocukTürk bilim insanları, Antarktika’da bulunan Ardley Adası’ndan alınmış göl suyu numunesinde yeni bir bakteri türü tanımladı. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adının verildiği bakteri, çevre kirliliğine karşı mücadelede çok önemli bir role sahip. Peki bakteri nasıl ortaya çıktı? Hangi sorunları çözecek? Araştırmayı yürüten beyin takımı ile konuştuk...
#SağlıkCOVID-19 virüsüne karşı havadaki virüs ve bakterileri yok eden otonom robotla TEKNOFEST 2021 İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması’nda ikincilik ödülü alan öğrenciler cihazlarını tanıtmak ve pazarlamak üzere bir şirket kurdu. Bilfen Üsküdar Fen Lisesi öğrencileri, önce Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın düzenlediği, 600’ü aşkın şirket arasında finale kalarak birincilik ödülünü alıp yılın girişimi seçildi. Ekip şimdi ise Estonya’nın Tallinn şehrinde 12 -15 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek olan Avrupa’nın en büyük girişimcilik festivali Gen-E’de yarışacak.
#COVID-19Yeryüzünde yaşayan canlılar hücre sayılarına, beslenme şekillerine ve yaşadıkları coğrafyaya göre pek çok türe ayrılır. Memeliler, balıklar, kuşlar, sürüngenler dışında tek hücreliler de canlılar aleminde bulunuyor. Tek hücreli canlılar da diğer türlerden farklı olarak beslenme ve hareket gibi yaşamsal faaliyetlerini aynı hücrede gerçekleştirir. Prokaryot canlılar nedir ve fotosentez yapar mı sizler için derledik.
Vücudumuzun kendi kendine üretemediği ve dışarıdan almak durumunda olduğu iyot, sağlığımız açısından çok önemli bir mineraldir. ‘İyot yararlı mı, yoksa zararlı mı’ sorusu ise en çok tartışılan konulardan biridir. Ancak yapılan araştırmalar, bu mineralin insan sağlığı açısından oldukça faydalı olduğunu ve iyot eksikliğinin de birçok hastalığı beraberinde getirdiğini gözler önüne sermiştir.
#AnkaraSon yıllarda balık ölümleri ve suyunun renginin zaman zaman değişmesiyle gündeme gelen Küçükçekmece Gölü'nün biyolojik yöntemle kurtarılabilmesi için proje hazırlandı. Proje kapsamında, gölün çeşitli yerlerinden ve su kaynakları giriş noktalarından alınan su ve çamur örneklerine 'Yararlı' olarak nitelendirilen bakteriler bırakılarak nasıl tepki alınacağı araştırılacak.
#Küçükçekmece GölüSon yıllarda balık ölümleri ve suyunun renginin zaman zaman değişmesiyle gündeme gelen Küçükçekmece Gölü'nün biyolojik yöntemle kurtarılabilmesi için proje hazırlandı. Proje kapsamında, gölün çeşitli yerlerinden ve su kaynakları giriş noktalarından alınan su ve çamur örneklerine 'Yararlı' olarak nitelendirilen bakteriler bırakılarak nasıl tepki alınacağı araştırılacak.
#IstanbulGeçtiğimiz yıl Marmara Denizi'ni kaplayan müsilaj görüntüleri, yoğun önlemlerin ardından etkisini kaybetmişti. Ancak Maltepe sahilinde yeniden gözlemlenen müsilaj tedirginlik yarattı. Peki, müsilaj nedir, neden olur, zararlı mı? İşte müsilaj (deniz salyası) hakkında bilgiler...
#MüsilajDenizlerde görülen ve bazı virüslerle bakterileri kendisine çekebilen deniz salyası nedir, neden oluşur merak ediliyor. Daha çok Akdeniz sularında sıklıkla görülen deniz salyası bir örtü olarak yayılabiliyor. İşte deniz salyası nedenleri ve merak edilen bilgiler...
#Deniz SalyasıSoğuk algınlığı, üst solunum yollarında ortaya çıkan viral bir enfeksiyon. Genellikle kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı, halsizlik, öksürük gibi belirtilerle kendisini gösteriyor. Bazı kişilerde hafif C, E vitamini içeren meyveler ve kalsiyum destekli bazı takviye besinler hastalığı olumlu yönde etkiliyor. Bu nedenle soğuk algınlığına iyi gelen bitkisel çaylar ve yiyecekler sayesinde doğal yollarla evde çözüm bulunabilir. Peki soğuk algınlığı nasıl geçer? Evde soğuk algınlığına ne iyi gelir? İşte evde soğuk algınlığını doğal ve bitkisel yollar...
#Soğuk Algınlığı Nasıl GeçerSıcaklığın azaldığı dönemlerde grip vakaları da artıyor. Özellikle yaşlılarda ve altta yatan kronik hastalığı olanlarda ciddi sonuçlar doğurabilen grip, ciddiye alınması gereken bir sağlık problemi olarak dikkat çekiyor. Ayrıca griple birlikte baş ağrısı, kas ağrısı, burun tıkanıklığı ve öksürük de görülebiliyor. Gribe iyi gelen bitkisel içecek ve yiyecekler yardımıyla doğal yollarla evde çözüm bulunabilir. Peki grip nasıl geçer? Evde gribe ne iyi gelir? İşte gribi hemen kesen öneriler...
#Gripİstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi, Marmara Denizi yüzeyindeki müsilajı doğal ortamında deniz bakteri izolatlarıyla temizlemeyi başardı. Yüzeyde yer alan müsilaj 5 günde yok oldu. Dip temizliği için de ‘Bakteri ile Müdahale’ denemelerine başlanacak. Prof. Dr. Gülşen Altuğ, ''72 saatte bir analizlerle takip edelim diye düşünüyorduk ama neredeyse 72 saatte sonuç aldık. 3-4 uygulama sonrasında yüzeydeki müsilajın tamamen uzaklaştığını gördük'' dedi.
#İstanbul Üniversitesi