Perasma’nın “All Things Become Islands Before My Senses” isimli yeni sergisi, Yunanistan’ın Leros adasında ziyarete açıldı. 17’den fazla uluslararası sanatçının eserleri adanın önemli noktalarında izleyicileri karşılıyor. Sergi, adını Cesare Pavese’nin “Yalnızlık Tutkusu” şiirinden alıyor.
#SergiOsmanlı coğrafyasında kadınların yüksek öğrenim ve iş hayatına katılımının kapılarını açan kişi olarak tanınıyor Nuriye Ulviye. Kafkasya’dan göçen ailesinin 6 yaşındayken yoksulluk nedeniyle Yıldız Sarayı’na gönderdiği, burada 13 yaşında II. Abdülhamid’in sütkardeşi Hulusi Bey ile evlendirilen Nuriye Ulviye, 20 yaşında dul kaldı. Nisan 1913’te ülkenin ilk kadın hakları dergisi olan ‘Kadınlar Dünyası’nı çıkardı. Bir ay sonra kurduğu Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadın Hakları Savunma Derneği) sayesinde kadınların üniversite eğitimi almasının önü açıldı. İlk kez kadınlar istihdama katıldı.
#OsmanlıBarselonalı influencer Aitana ve ABD’li genç şarkıcı Anna Indiana... İkisi de çok güzel, ikisi de yapay zekâyla yaratıldı. İnsan olmadıklarına inanmak çok güç. Aitana’ya DM’den çıkma teklif eden bile olmuş. Anna Indiana ise şarkılarından çok onu eleştirenlere verdiği ‘ayarla’ gündemde...
#Yapay ZekâOnları dinlerken tanışıp, evlenip yıllar sonra bu kez yanlarında çocuklarıyla konserlerine gidenler var. Kimi de kardeşine, yeğenine devretmiş bayrağı. Yeni albümü ‘Antroposen 002’yi yayımlayan maNga’yla bir araya geldik ve 20 yılın sonunda grup olarak dimdik ayakta kalmayı nasıl başardıklarını konuştuk.
#Meltem FIRATLI27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde düzenlenecek festival, Türkiye’den ve yurtdışından toplam 20 tiyatro, performans ve dans gösterisine evsahipliği yapacak. Biletler 8 Eylül Cuma günü genel satışa açılacak.
#27. İstanbul Tiyatro FestivaliGeçen yıl hayata veda eden usta sanatçı Balkan Naci İslimyeli’nin anısına düzenlenen ‘Ben’ başlıklı retrospektif sergi Bodrum Belediyesi Şevket Sabancı Kültür Merkezi’nde açıldı. Küratörlüğünü Prof. Dr. Kıymet Giray’ın üstlendiği sergi, sanatçının 1972-2022 tarihleri arasında ürettiği eserleri arasından kendisine ayırdığı koleksiyonundan bir seçkiyi izleyiciyle buluşturuyor. 21 Eylül’e kadar sürecek serginin küratörü Giray ile sergiye adını veren ‘Ben’ kavramını, eser seçimini ve Balkan Naci İslimyeli’nin sanat yaşamı hakkında konuştuk: “Konsept belirleken düşündüm de Balkan Naci’yi bir sanatçı olarak tek bir sözcükle tanımlamam gerekseydi bu sözcük kesinlikle ‘Ben’ olurdu. Öyle de oldu.”
#Balkan Naci İslimyeliAlman asıllı ABD'li bilgisayar bilimci Joseph Weizenbaum, bundan 57 yıl önce, dünyanın ilk sohbet robotunu geliştirerek teknolojide bir çığır açtı. Ancak ilerleyen zamanda Weizenbaum tam bir yapay zekâ karşıtına dönüştü. Peki tanınmış bilim insanının fikrini değiştirmesine sebep olan şey neydi? İşte ayrıntılar...
#Yapay Zekaİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinin akciğer kanserini erken aşamada tespit edebilecek biyosensör cihazı üzerinde yaptıkları çalışma, uluslararası düzeyde başarıya ulaştı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Rice University tarafından şubat ayında düzenlenen yarışmada İTÜ’lü öğrencilerin çalışması gümüş madalya kazandı.
#Erken Teşhis Ödül Getirdiİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Güler, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta yaptığı incelemelerde, binaların dayanıklılığını artıran ve göçme engelleyen perde duvar sisteminin eksik olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Güler, "Zayıf zemine inşa edilmiş 8-12 katlı binaların taşıyıcı sistemlerinde, yeterli oranda betonarme perde duvar kullanılmamış" dedi.
#Depremİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, "İstanbul'daki yapı stokunda ciddi bir sorunumuz var. Yapıların yüzde 80'i betonarme yapılardan oluşuyor, önemli bir bölümü de eski yönetmeliklere göre tasarlanmış ve inşa edilmiş yapılar. Diğer kalan yüzde 20'lik kısmı yığma binalar ve bunların bir kısmı tarihi binalar. Prefabrike, çelik ve ahşap binalar gibi binalar var. Her yapı grubu için farklı güçlendirme yöntemi seçilebilir. İstanbul'da en önemli sorun, insanların özellikle konut olarak kullandığı betonarme ve yaşlı binalar. Bunların bir kısmının elenip yenilenmesi gerekir" dedi.
#Prof. Dr. Oğuz Cem Çelikİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, "İstanbul'daki yapı stokunda ciddi bir sorunumuz var. Yapıların yüzde 80'i betonarme yapılardan oluşuyor, önemli bir bölümü de eski yönetmeliklere göre tasarlanmış ve inşa edilmiş yapılar. Diğer kalan yüzde 20'lik kısmı yığma binalar ve bunların bir kısmı tarihi binalar. Prefabrike, çelik ve ahşap binalar gibi binalar var. Her yapı grubu için farklı güçlendirme yöntemi seçilebilir. İstanbul'da en önemli sorun, insanların özellikle konut olarak kullandığı betonarme ve yaşlı binalar. Bunların bir kısmının elenip yenilenmesi gerekir" dedi.
#İstanbulİsa Özkocaman’ı Beni Sen Yaratmadın şarkısıyla çok sevdik çok dinledik. Hatta o zaman bu şarkıyı bestelerken ileriye yönelik kendisine bir söz vermiş. O sözün ne olduğunu da sorularımı yanıtlarken açıklıyor. “Tüm şarkılarım, kendi deneyim ve tecrübelerim. Hayatı algılama ve algıladıklarıma isyan etme/şükran duyma şeklim” diyen İsa Özkocaman bir Sezen Aksu klasiği olan Unuttun Mu Beni coverını dinleyicisiyle buluşturdu. Unuttun Mu Beni deyince benim için akan sular durur o kadar severim bu şarkıyı. İsa Özkocaman yorumu da şarkıya biraz daha isyankar bir hava katmış ki unutulmakla baş etmek kolay değil tabi. İşte bu şarkının yeniden yorumu vesilesi ile İsa Özkocaman sorularımı yanıtladı.
#İsa ÖzkocamanOkul öncesi dönem, çocukların çok hızlı bir değişim, gelişim ve zihinsel yapılanma gösterdiği bir süreçtir. Bu süreçte çocukların gelişimi, bütün duyularıyla doğaya hassas dokunuşlar gerektirir. Nesnelere dokundukça çocuğun duyuları gelişir ve her yeni dokunuşta aynı nesneden daha çok şey algılamaya başlar. Bu algılar çoğaldıkça, çocuklar için doğa ve yaşam daha anlamlı olur.
#Konuk YazırZorlu PSM 10'uncu sezonunu Fazıl Say’ın 'Hayat Ağacı' eseri ile açıyor. Yeni sezonda 700’den fazla etkinliğe ev sahipliği yapmayı planlayarak dünya çapındaki efsanevi müzisyenleri, dünyaca ünlü tiyatro, müzikal, dans, opera-bale gösterilerini, yerli yıldızları ve alternatif sesler ile genç sanatçıları ağırlamaya hazırlanırken bu sezonun yeni projelerini ve devam edecek projelerini duyurdu.
#Zorlu PSMAr-Ge, her geçen gün gelen yeniliklere uyum sağlamak ve yenilikler üretmek var olan bir tür birimdi. Araştırmaya dayalı bir sistem olması ile birlikte gelişim sürecinde de yer alır. Teknoloji ile yakından ilgilenen Ar-Ge, aynı zamanda bir adaptasyon süreci olarak da adlandırılır. Ar-Ge hakkında Arge ne demek ve açılımı nedir? Ar-Ge faaliyetleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#ArgeModern internetin hikâyesi çoğunlukla bugün hayatımızın merkezinde olan Google, Facebook, Amazon ve diğer devler üzerinden anlatılıyor. Ama onlardan önce boş zaman geçirmek için kurulan ve kısa süre içinde başarı hikayesine dönüşen başkası vardı. Üstelik bugünün devleri bu başarı hikayesinin çizdiği yoldan ilerleyerek bu noktaya vardı. İşte 90'lardan günümüze bir internet hikayesi...
#Pierre OmidyarFransa'nın güneyinde küçücük bir köyde yıllardır hummalı çalışmalar yürüten bilim insanları, 4 ay önce Manş Denizi'nin diğer kıyısından gelen bir haberle iyice heyecanlandı. Fikir olarak 1930'larda gündeme gelen, 2000'lerin başından bu yana da ciddi bir ihtimale dönüşen sonsuz enerji üretiminde ipi göğüslemeye çok az kaldı. İşte tüm ayrıntılar...
#Nükleer Füzyonİlk kez 25 yıl önce gördüğüm Maldivler’e geçen günlerde üçüncü kez seyahat ettim. Bu süre zarfında her şey o kadar değişti ki... En lüks oteller dahi artık müşterilerini sundukları konfor ve hizmetle değil, doğaya saygı duruşu niteliğindeki projeleriyle tavlıyor.
#MaldivlerTate Modern’den Venedik Bienali’ne prestijli yerlerdeki ses heykelleriyle yer alan sanatçı Bill Fontana, İstanbul’un sesine kulak verdiği eseri ‘İo’nun Yeni Sesi’nin dünya prömiyeriyle Melih Fereli küratörlüğündeki 'Sesli Dizi' kapsamında Arter’e konuk oluyor. Boğaz’ın çeşitli noktalarından, Yerebatan ve Şerefiye Sarnıcı’ndan video ve ses kayıtları alan Fontana, “Sarnıçların ne kadar tınısal özellikleri olduğunu, adeta bir tapınak görevi gördüğünü anladım” diyor. 'Sesli Dizi'yi Arter'in kurucu direktörü MeliH Fereli'yle konuştuk...
#Bill FontanaBio-art sanatçısı Dilay Koçoğulları ve multimedia sanatçısı Ali Kanal’ın belirli bir bölgenin biyolojik çeşitliliği ve biyomun izlerini ortaya çıkardıkları “Tissue Lab” başlıklı sergi, 25 Şubat’a kadar İzmir’in Umurbey Mahallesi “1532 sok. No: 21” adresinde sanatseverlerle buluşuyor. Darağaç Kollektifi’nin olduğu bölgede konumlanan laboratuvar alanındaki sergiyi Dilay Koçoğulları’yla konuştuk.
#Tissue Lab10 bin 500 yıllık tarihe sahip Aşıklı Höyük, Orta Anadolu’nun bilinen en eski köyü. İlk beyin ameliyatının yapıldığı, koyun ve keçinin ilk kez evcilleştirildiği arkeolojik yerleşim yeri. Avcı toplayıcı dönemden yerleşik tarım düzenine geçişin hemen her aşaması burada izlenebiliyor. Şimdi ise Aşıklı Höyük Dostları Derneği’nin çabalarıyla 10 bin 500 yıllık tarih sanatla buluştu. Gary Sangster ve Fırat Arapoğlu’nun küratörlüğünü üstlendiği sergide 13 yerli ve yabancı sanatçının Aşıklı Höyük’ten ilhamla ürettikleri işleri izleyicilerle buluşuyor. ‘Kazı İzleri / Lines of Site’ sergisini Aşıklı Höyük Dostları Derneği Başkanı Ferhat Boratav, Kazı Başkanı Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran ve sergi küratörlerinden Fırat Arapoğlu ile konuştuk.
# Aşıklı HöyükOyun Erbaş, son günlerde pek çok kişinin kariyeri ve hayatı ile araştırdığı isimler arasında yer almaktadır. Tıp eğitimini psikiyatri alanında ilerleten Oytun Erbaş, Alzheimer gibi beyin hastalıkları üzerine de çalışmalar yapmıştır. Peki, Oytun Erbaş kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Oytun ErbaşSon yıllarda gerçekleştirdiği bilimsel ve teknolojik hamlelerle başta ABD olmak üzere batılı ülkelerin korkulu rüyası haline gelen Çin'den bir kez daha akılalmaz bir icat haberi geldi: Çin, gerçek güneşten beş kat daha sıcak bir yapay güneş yaparak dünyayı şaşkına çevirdi.
#Çin