Güncelleme Tarihi:
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Hastanesi’nde dünyada ilk kez gerçekleşen bir operasyondan sonra Şevket Çavdar’ın (27) yaşamını yitirmesi, “Hukuken uygun olsa da ameliyat etik ve bilimsel açıdan uygun mu? Riski bu kadar yüksek olan ameliyat kararının ardında mesleki rekabet mi var?” sorularını gündeme getirdi. Ankara Tabip Odası (ATO), konuyu etik açıdan incelemek üzere Bilim Kurulu oluşturma kararı aldı. ATO Başkanı Beyazıt İlhan, Çavdar’ın ölümü sonrasında başlayan tartışma üzerine, şöyle konuştu:
GEREKİRSE SORUŞTURMA
“Bilimsel Kurul oluşturuyoruz. Rapora göre gerekeni yapacağız. Tıbbi bir hata olduğu kanaatine varılırsa, cerrahinin sorumluluğunu alan doktorlar hakkında soruşturma başlatılacak. Soruşturmanın sonucuna göre, uyarı, kınama, meslekten geçici süre men cezası verilebilecek.”
İlhan, bilim çevreleri ve uzmanlık derneklerinden görüş alacaklarını da belirtti.
Henüz HÜ’den aydınlatıcı bir açıklama gelmediğini kaydeden İlhan, “Şevket Çavdar’ın denek olarak kullanıldığını söylemek, doktorları gereksiz yere töhmet altında bırakmak demektir” görüşünü savundu.
AİLE : MÜDAHALE TÜRKİYE ADINAYDI
Ahmet KORKMAZER / DHA
Dünyada ilk kez aynı anda çift kol ve çift bacak nakli yapılan, ancak dolaşım bozukluğu sonucu yaşamını yitiren Şevket Çavdar, Nevşehir’in Derinkuyu ilçesi Yazıhüyük beldesinde elektrik çarpması sonucu kaybettiği kol ve bacaklarının bulunduğu mezara gömüldü.
ŞİKAYETÇİ DEĞİLİZ
Burada gazetecilere açıklama yapan Şevket Çavdar’ın dayısı ve Yazıhüyük Belediye Başkanı Cengiz Çavdar hastaneye haksızlık edilmemesini söyledi:
“Operasyon başarısız oldu diye üniversiteye haksızlık etmek gerekmiyor. Büyük emekler harcandı, terler döküldü. Herkes üzüntülü. Hasta bizimdi ama yapılan müdahale Türkiye adınaydı, tıp adınaydı. Dün akşam bizim akrabalar, basın mensuplarıyla tartışma yaşamışlar. Özellikle yakınlarım adına özür diliyorum.” Çavdar’ın ağabeyi Mutlu Çavdar da “Herkes arıyor, şikâyetçi olup olmayacağımızı soruyor. Bir şey yapmayı düşünmüyoruz” dedi.
BELGELER BEKLENİYOR
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleşen iki kol iki bacak naklinin başarısız olması, Şevket Çavdar’ın yaşamını yitirmesi ve bakanlıkça doktorlar hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmayacağı ile ilgili olarak Hürriyet’e, “Prosedür gereği bu tarz nakilleri yapan hastaneler, nakillerle ilgili bir rapor hazırlarlar. Öncelikle ilgili üniversitenin hazırlayacağı raporu görmek gerekiyor” dedi. Akdağ, “Sizce dünyada ilk kez gerçekleşen böyle bir nakil için erken miydi?” sorusuna “Böyle bir şey söylenemez” yanıtını verdi.
ŞEVKET ÇAVDAR’IN İMZALADIĞI FORM
DENEYSEL OLDUĞUNU KABUL EDİYORUM
Hayati risk taşıyan ameliyatlar öncesinde hastalar, riskler konusunda bilgilendirilerek, bilgi onam formu imzalatılıyor. Çavdar’ın da imzaladığı formda özetle şunlar vurgulanıyor: “Bu operasyona girmeyi ve sonrasında takip edilecek klinik işlemleri, laboratuvar çalışmalarını ve psikiyatrik değerlendirmeyi kendi isteğimle kabul ediyorum. Dünyada da henüz başlangıç aşamasında olan gireceğim ameliyat ve takip eden tedavinin kısmen bir deneysel proje olarak da değerlendirilebileceği hakkında bilgilendirildim ve tamamen anladım.”
İYİLEŞTİĞİNDE ASKERE GİDECEKTİ
Komşuları Şevket Çavdar’ın hayat dolu bir insan ve Galatasaray tutkunu olduğunu anlattı: “Şevket, tekerlekli sandalyeyle dolaşıyor, televizyon seyredip internete takılıyordu. İlkokul mezunu olmasına rağmen kendisini iyi yetiştirmişti. En büyük arzusu askere gidebilmekti. Organ nakline de o nedenle sıcak baktığını söylemişti.”