Önce iflas etti, ardından eşini kaybetti. Geçirdiği zor zamanları geride bırakmak üzereyken gizemli bir biçimde yaşamını yitirdi. Dünya edebiyatının en tanınmış isimlerinden birinin ölümü, aradan geçen bunca yıla rağmen bir türlü aydınlatılamadı. Üstelik bu durum gizem, yazarın ününün katlanmasını sağladı. İşte 175 yıllık gizemin ayrıntıları...
#GizemKısa süreli uyku yoksunluğu bile nasıl göründüğümüzü, hissettiğimizi ve işlevlerimizi etkileyebilirken, uykusuz geçen uzun süreler hem kısa hem de uzun vadeli sağlığımız için daha dramatik sonuçlar doğurabiliyor. İşte 24, 36, 48 ve 72 saat boyunca uyanık kalırsanız olacaklar…
#Uykusuzluğun EtkileriTürkiye günlerdir aşırı yüksek derecelerin etkisinde... Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyenleri masaya yatırdık...
#Sıcak ÇarpmasıTürkiye günlerdir aşırı yüksek derecelerin etkisinde... Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyenleri masaya yatırdık...
#Güneş ÇarpmasıTürkiye dün itibari ile aşırı yüksek sıcaklıkların etkisine girdi. Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Peki ne yapacağız? İşte hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyen her şey...
#Afrika SıcaklarıAvustralya'da bir süpermarkette satılan kapalı paketlerdeki ıspanakları yiyen insanlar halüsinasyonlar görmeye başlayınca sağlık yetkilileri alarma geçti. Şimdiye kadar 9 kişi tedavi altına alınırken, hastaneye başvuranların bulanık görme, göz bebeklerinde büyüme, hızlı kalp çarpıntısı, halüsinasyonlar ve deliryum gibi ciddi şikâyetleri olduğu belirtildi.
#AvustralyaAnastomoz kaçağı, cerrahi bir prosedür olan anastomozun potansiyel olarak tehlikeli bir komplikasyonudur. Ancak pek çok hasta bu durumun farkına dahi varmaz. Peki, Anastomoz nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir detayları ile derledik.
#AnastomozKognitif bozukluk, bir kişinin aynı yaşta başka kişilere göre zihinsel yeteneklerinde (düşünme becerileri ve hafızada) fark edilebilir bir düşüş yaşanması durumudur. Bu durumdan etkilenen kişilerin, arkadaşlar tarafından ve aile üyelerinin fark edilebilecek kadar ciddi bilişsel değişiklikleri bulunur. Ama bundan etkilenen kişilerin günlük faaliyetlerini gerçekleştirme becerisi, dermana ve Alzheimer hastalığındaki gibi insanları ciddi derecede etkilemez. Kognitif nedir? Kognitif bozukluk neden olur sizler için derledik.
Agatha Christie’nin meşhur dedektif karakteri Hercule Poirot’un perdedeki yeni maceraları, “Nil’de Ölüm” ile devam ediyor. Kenneth Branagh’ın yönettiği ve Poiro’ya hayat verdiği filmin yıldızlarla dolu oyuncu kadrosunun en parlayanı Gal Gadot oluyor. Mia Hansen-Løve’ın ödüllü filmi “Bergman Adası” ve aynı adlı video oyun serisinden perdeye uyarlanan aksiyon “Uncharted”, sinemalarda haftanın diğer seçenekleri...
#Uğur YükselDeliryum, belirli dönemlerde gündeme gelen hastalıklar arasında yer almaktadır. Son dönemde Corona virüsü ile enfekte olmuş ve tedavi altındaki hastaların deliryum belirtileri göstermeleri, bu sendromu bir kez daha gündeme getirmiştir. İşte, ağır bir fiziksel veya zihinsel hastalık nedeniyle oluşan deliryum hakkında tüm merak edilenler...
#DeliryumKoronavirüsün temelde solunum yollarını etkileyen bir hastalık olduğu kabul edilse de virüsün vücudumuza verdiği hasar tümüyle anlaşılabilmiş değil. Kovid-19'a yakalanan bir kadının yaşadığı akılalmaz olaylar bir kez daha enfeksiyonun beyne zarar verip vermediği sorusunu gündeme getirdi.
#Koronavirüsİngiltere'de yapılan yeni bir araştırma, yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) atlatanların üçte birinin taburcu edilmelerini izleyen ilk 5 ay içinde solunum yolu rahatsızlıkları ve kardiyovasküler sorunlar nedeniyle hastaneye kaldırıldığını ortaya koydu.
#KoronavirüsAlzheimer hastalığının en sık görülen demans türü olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Şebnem Usta, özellikle pandemi döneminde Alzheimer hastalarının insanlarla iletişimi, azaldıkça hastalık süreçlerinin hızlanma eğilimi gösterebileceğini dile getirdi. Usta, “Hastanın yaşam alanı mümkün olduğunca değiştirilmemelidir” uyarısında bulundu.
#AlzheimerAlzheimer hastalığının en sık görülen demans türü olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Şebnem Usta, özellikle pandemi döneminde Alzheimer hastalarının insanlarla iletişimi, azaldıkça hastalık süreçlerinin hızlanma eğilimi gösterebileceğini dile getirdi. Usta, “Hastanın yaşam alanı mümkün olduğunca değiştirilmemelidir” uyarısında bulundu.
#Uzm. Dr. Şebnem UstaDemans hastalığının nadir olmakla birlikte çocuklarda da görülebileceğini söyleyen Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hülya İnce, “Demansın yeni doğan döneminde belirti vermesi ve etyolojisinde metabolik hastalıkların bulunması durumunda ölüm riski daha yüksek orandadır. Daha ileri ki yaşlarda ise kelime söylemeye başlayan çocuğun artık konuşamaması, yürüyebilen bir çocuğun yürüyememesi gibi kazanılmış becerilerin kaybedilmesi şeklinde belirtiler görülebilir. Bu durumda, mutlaka vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır” dedi.
#ÇocukEn sık görülen nöropsikiyatrik tablolardan biri olan 'Deliryum' kişide dikkat ve hafıza gibi bilişsel işlevler ile davranışlarda bozulma ile sonuçlanan, hızlı ve dalgalı seyirli bir tablodur. Sıklıkla ağır bir tıbbi hastalık nedeniyle hastanede yatmakta olan hastalarda ortaya çıkan bu durum, tıbbi hastalıkların tedavisini güçleştirebilir. Peki, deliryum nedir? Deliryum hangi durumlarda ortaya çıkar?
#Deliryum Nedir?Her yıl 1 Aralık Dünya AIDS günü olarak kutlanıyor. Peki, AIDS konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz? HIV ile AIDS arasındaki fark nedir? HIV virüsü nedir? HIV belirtileri nelerdir? HIV nasıl bulaşır? HIV tedavisine başladığında bir kişinin hayatı nasıl etkileniyor? HIV pozitif ya da AIDS olmak cinsel hayatı nasıl etkiliyor? Tüm sorularımızın yanıtını konusunda uzman isimlerden alıyoruz.
#Hiv PozitifŞarkıcı Banu Parlak, ziyaretine gittiği Mehmet Ali Erbil’in son halini paylaştı. 235 gün hastanede yaşam mücadelesi veren ünlü şovmen Mehmet Ali Erbil’in bir hayli kilo verdiği görülüyor. Mehmet Ali Erbil, yıllardır kaçış sendromu hastalığıyla mücadele ediyor.
#Mehmet Ali ErbilTifo hastalığı yüksek ateş, ishal ve kusmaya yol açan ve ölümcül olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Etken mikroorganizma genellikle Salmonella typhi isimli bakteridir. Enfeksiyon sıklıkla kontamine yiyeceklerden ve içme suyundan bulaşır ve el yıkamanın daha az olduğu yerlerde daha yaygındır. Peki Tifo hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
#TifoBulaşıcı bir hastalık olan tifo, insanlara su ve yiyecek yoluyla geçiyor. Tifo, özellikle temiz su sıkıntısının yaşandığı Güney Asya ve Afrika'da oldukça yaygın şekilde görülüyor. 'Salmonella Typhi' adındaki bir bakterinin yol açtığı tifo hastalığı, halk arasında 'kara humma' olarak da biliniyor. Peki, tifo nedir? Tifo hastalığının belirtileri neler?
#Tifo Nedir?Kemal Doğulu dün akşam merdivenlerden düşerek ağır şekilde yaralandı. Kemal Doğulu'nun son sağlık durumu hakkındaki bilgiyi oyuncu kardeşi Kadir Doğulu verdi. Kemal Doğulu'nun sağlık durumuyla ilgili Instagram sayfasında açıklama yapan Kadir Doğulu “Abimin durumu ciddiyetini koruyor, dua edin” dedi.
#Kemal DoğuluBu hafta Dünya Yaşlılar Haftası. Türkiye’de 65 yaş üstünde yaklaşık 5.5 milyon insan yaşıyor. Peki Türkiye giderek artan yaşlı nüfusa hazır mı? Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Geriatri Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ahmet Turan Işık, “Türkiye’de doğumdan itibaren yaşam beklentisi 74.5 yıl olarak hesaplanıyor. Ancak ülke bu nüfusun ihtiyaçlarını karşılamaya henüz hazır değil” dedi.