Konut piyasasını derinleşen bir krizden kurtarmaya ve ülke ekonomisinde zayıflayan büyümeyi artırmaya çalışan Çin Merkez Bankası önemli bir adım attı. Banka, ipotekli konut kredilerini fiyatlamak için kullanılan önemli bir gösterge olan borç verme faiz oranını düşürdü.
#ÇinBorsa İstanbul’da yeni yılın ilk günlerinden itibaren başlayan ralli devam ediyor. Yabancı yatırımcıların devam eden alımlarına yerli yatırımcıların da katılımıyla BIST100 Endeksi 9.000 puan seviyesine ulaştı. Yılbaşından bu yana yüzde 25 prim oluştu. Konut, döviz, faiz, altın gibi yatırım araçlarıyla karşılaştırıl-dığında BIST100 Endeksi’nin getirisi açık ara önde. Elbette henüz ‘zirve oluştu’ demek için erken ama Borsa İstanbul’da iyimserlik sürebilir.
#TCMBPiyasalar İsrail ve Filistin çatışmasına odaklandı. Son hamlelerle savaşın bölgeye yayılma riski biraz daha arttı. Ortadoğu’daki gerginlik piyasalarda ekonomik gelişmelerin de önüne geçti. Borsa İstanbul da yaşananlardan payına düşeni aldı. BIST100 Endeksi’nin 8.000 seviyesinin üzerinde tutunma çabası sürüyor.
#İsrailEkonominin başrolünde bir süredir para politikasını belirleyen merkez bankaları var. Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranını 25 baz puan arttırmasından sonra bu hafta da gözler Türkiye, Amerika ve İngiltere merkez bankalarında olacak. Merkez bankaları bir tarafta enflasyon, diğer yanda zayıflayan ekonomiler nedeniyle ikilem içerisinde. Bu durum doğal olarak stagflasyon söylemlerini de beraberinde getiriyor.
#Avrupa Merkez BankasıÇin’den son aylarda gelen veriler umut vermedi. Bazı analistlere göre deflasyondan çıkılmış olsa da iç talepte görülen yavaşlamanın ve emlak krizinin etkileri sürüyor. Çin’de iç talepteki düşüşün sürmesi durumunda satılamayan Çin malları başka pazarlara yönelecek. Bu durumun dünyadaki dengeleri değiştirmesinden, rekabet ve istihdamı etkilemesinden endişe ediliyor. Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu da The Financial Times’a yaptığı açıklamada Çin’de yavaşlayan büyümenin oldukça tehlikeli olduğuna dikkat çekti.
#ÇinMerkezi Kayıt Sistemi’nin Borsa İstanbul verileri yatırımcının borsaya ilgisini ortaya koyuyor. 31 Aralık’ta 3 milyon 794 bin 409 olan yatırımcı sayısı, 31 Ağustos itibarıyla 2 milyon 462 bin 6 kişi artarak 6 milyon 257 bin 415 oldu. Hisse senedi son dönemin popüler yatırım aracı. Bununla birlikte KKM’yi sonlandırma hazırlıkları da başladı. ‘KKM’den çıkacak para nereye yönelecek?’ sorusuna karşılık döviz, mevduat, borsa, konut seçenekleri tartışılmaya devam ediliyor.
#BORSA İstanbulBorsa İstanbul haftayı kar satışlarıyla kapattı. Bu gelişmede borsada oluşan yüksek primler ve dış borsalardaki düşüşler etkili oldu. Diğer yandan yılın ilk yarısına ait bilanço yayımlanma süreci yarın bitecek. Bilanço performanslarına genel olarak çok iyi demek zor. Bu açıdan hisselerde “seçicilik’’ artacak.
#Borsa İstanbulTürkiye’nin risk primindeki düşüş eğiliminin sürmesi, Moody’s’den gelen “Ortodoks politikalar sürerse Türkiye’nin kredi notu artabilir” açıklaması ve Borsa İstanbul’da yabancı alımlarının sürüyor olması Türkiye’ye dış finans çevrelerinin bakışı açısından olumlu gelişmeler. Borsa’da banka hisseleri derin ve likit olmalarından dolayı öne çıkıyor. Yabancıların da ağırlıklı olarak bu sektörde yer aldığını görüyoruz.
#Borsa İstanbulDezenflasyon tanımı, Merkez Bankası'nın açıklaması sonrası gündeme geldi. TCMB eylül ayı faiz kararını açıkladı. Piyasaları takip eden vatandaşlar dezenflasyon kelimesinin anlamını araştırıyor. Peki dezenflasyon nedir, ne anlama geliyor? işte deflasyon ve dezeflasyon arasındaki farklar
#Dezenflasyon NedirAvrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, son gelen verilerin devam eden ekonomik toparlanmaya işaret ettiğini belirterek, "Ekonomik toparlanmanın gücü, salgının gelecekteki gelişimine ve çevreleme politikalarının başarısına büyük ölçüde bağımlı kalmaya devam ettiği için önemli belirsizliklerle karşı karşıya kalıyor." dedi.
#Avrupa Merkez BankasıKüresel ekonomik krizin ardından merkez bankacılığında yaşanan paradigma değişimi, günümüzde doğal afet, salgın gibi öngörülemeyen her gelişme sonrasında etkisini yeniden hissettirirken, son olarak Çin'de ortaya çıkan koronavirüsün para politikalarına yansıdığı göze çarpıyor.
#Merkez BankalarıDünyaca ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Türkiye ekonomisinin, geçen yılın ikinci yarısında döviz krizi ve finansal baskılar sonucu meydana gelen durgunluk döneminden çıktığını belirterek, “İhracatın daha rekabetçi olmasıyla cari açık düştü. Türkiye'de ekonomik büyüme pozitif seyredecek ve önümüzdeki yıl için büyüme yüzde 3 civarında olacak.” dedi.
#Noureil RoubiniMerkez Bankası'nın "Enflasyonun Yapısal Unsurlarına Bir Bakış: Demografi" araştırmasına göre, enflasyonu düşürücü olarak nitelendirilebilecek çalışma çağındaki nüfusun toplam içindeki payı 2025'te zirve yaptıktan sonra oldukça yavaş bir şekilde gerilemeye başlayacak.
#Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası