Tek partili yılları da gördü, 1950’de çok partili hayata geçişi de… 27 Mayıs darbesi sonrasında yaşanan haksızlıklara isyan ederek Adalet Partisi’nin kurucuları arasında yer alıp TBMM’ye girdi. Demirel’in en yakın dava arkadaşlarındandı. 12 Eylül’de, yine bir darbe sonrası TBMM’den koparıldı. Karşımızda Türkiye’nin demokrasi tarihine tanıklık etmiş 97 yaşında bir delikanlı var; hukukçu, siyasetçi, yazar, şair, eski Sanayi, Çalışma ve Milli Eğitim Bakanı Ali Naili Erdem...
#Ali Naili ErdemSalt Galata’da açılan ‘Başka Kayda Rastlanmadı’ sergisi, tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu’nun ömrünü adadığı ‘İstanbul Ansiklopedisi’nin yayımlanmamış bölümlerine odaklanıyor. İstanbul’da yaşayan zenneler, hayat kadınları, yeniçeriler, sultanlar, hippiler, esnaf... Sergide izleyiciler, Koçu’nun hiçbir tarihyazımında kaydı olmayan kahramanlarıyla tanışıyor.
#Başka Kayda RastlanmadıTarihçi akademisyen Prof. Dr. Zafer Toprak’ın ‘Türkiye’de Kadın Özgürlüğü ve Feminizm’ başlıklı kitabı Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki kadın mücadelesine odaklananlar için başvuru niteliğinde bir çalışma. Toprak’ın genişletilmiş makalelerinden oluşan kitap, dönemin kadın hareketinin öne çıkan meselelerini anımsatıyor.
#Türkiye'de Kadın Özgürlüğü Ve FeminizmTürkiye, Hitler’den kaçan yüzlerce Alman biliminsanına kapılarını açmıştı. Atatürk’ün talimatıyla yeni kurulan İstanbul Üniversitesi’nde kadro verilen Alman akademisyenler, yıllar boyu yetiştirdikleri öğrencileriyle akademide iz bıraktılar.
#ATATÜRKKen'an Rifâî Büyükaksoy, 1867 yılında dünyaya geldi. Kenan Rifai, yirminci yüzyılın ilk yarısında yaşayan islâm âlimleri arasında önemli yeri olan bir mutasavvıftır. İslâmiyet'in ilk tarikatlarından biri olan Rıfâiyye'nin İstanbul kanadını kurmuş, tarikatın görüşlerini 20. yüzyılın modern hayat şartlarına göre yorumlamış, 1908 ile 1925 arasında tarikatın yapmıştır. Osmanlı döneminde olduğu gibi cumhuriyet döneminde de, Türkiye'de pek çok entelektüel, yazar, edebiyatçı, sanatçıyı etkileyen Kenan Rifâî, 1925'te tekke ve zaviyelerin yasaklanmasını "Hakk'ın tasarrufu" olarak yorumlamıştır. Peki, Kenan Rifai kimdir? İşte, o isim hakkında detaylı bilgiler
#Kenan RifaiSon dönemde mektuplardan oluşan kitapların sayısında hayli artış gözlemliyorum. Edebiyatçı, sanatçı mektuplaşmalarından tarihi kişiliklerin yazdıklarına kadar... Mektup hem edebi bir tür hem de tarihi belgedir. Mektupların yazı tarihimizdeki yerini hatırlatmakta fayda var.
#Namık KemalRemziye Hisar merak edilen isimlerden biri oldu. Özel günlerde doodle hazırlayan Google, 13 Aralık’ta Remziye Hisar’a özel doodle’ı yayınladı. Remziye Hisar'ın görselinin yer aldığı tasarım ana sayfaya taşındı. Bu gelişmenin ardından Remziye Hisar’ın buluşları, akademik çalışmaları merak edilmeye başlandı. Peki, Remziye Hisar kimdir? İşte merak edilenler
#Remziye HisarGazetelerin kitap yayını da yapmasının ilk örneklerinden biridir Vakit Kütüphanesi ya da Vakit Yayınları. Kurucuları Mehmed Asım Us ve Ahmet Emin Yalman’dı. İlk sayısı 22 Ekim 1917’de çıkan Vakit gazetesinin kitap yayıncılığı faaliyetinin yürütüldüğü bölümüdür. Kitaplarını sahaflarda bulabilirsiniz.
#Ahmet Emin Yalman1 Eylül gününün tarih sahnesinde ki yeri oldukça büyüktür. İnsanlar geçmişten günümüze 1 Eylül gününde neler olduğunu merak etmektedir. 1 Eylül günü tarihsel olaylar nelerdir? 1 Eylül hangi burçtur? 1 Eylülde doğan ünlüler kimlerdir? 1 Eylül ne günüdür? Sizler için 1 Eylülle ilgili merak edilenleri detayları ile derledik.
#1 Eylül Hangi Burç Ve Burcu Ne?Astroloji geçmiş devirlerden günümüze kadar önemli bir yer tutmaya başladı. Arkeolojik kalıntılar ve eski eserler de aslında bunu belgeliyor. Çeşitli gökyüzü olayları, burçlar ve yıldızlar geçmişte olduğu gibi günümüzde de insanları cezbetmeyi sürdürüyor. 28 Haziran hangi burç ve burcu ne? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#28 Haziran Hangi Burç Ve Burcu Ne?Türk Edebiyatının gelişmesinde; Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde yaşamış, Batı edebiyatından etkilenmiş pek çok sanatçının büyük katkısı olmuştur. Bir nevi geçiş dönemi olan bu süreçte yaşamış ve çok sayıda eser vermiş edebiyatçılardan biri de Ahmet Mithat Efendi'dir. İşte, Ahmet Mithat Efendi kimdir, edebi kişiliği, romanları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Ahmet Mithat Efendi Kimdir?Başımıza bir olay geldiğinde, altından kalkamadığımız durumlarda, halledemeyeceğimiz hukuksal süreçlerde aklımıza ilk gelen hukuk insanları avukatlardır. Günümüzde kadına şiddetin artması ile kadın avukatlar sıklıkla araştırılmaktadır. Peki, İlk kadın avukat kimdir? İlk Türk kadın avukat Süreyya Ağaoğlu'nun hayatına dair bilgileri sizin için derledik.
#İlk Kadın Avukat Kimdir?Google dün, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın tıp doktoru Safiye Ali’nin 127’nci yaş gününe özel bir doodle hazırladı. Kız çocuklarının okumasının bile lüks sayıldığı bir dönemde Almanya’da tıp eğitimi alan Safiye Ali, anne-çocuk sağlığı üzerine yaptığı çalışmalarla alanının öncü isimlerinden biri oldu.
#Gazetehaberleri1966 yılında, Ankara’da Sanatseverler Derneği’ndeki tiyatro eleştirilerinde tanıdım. Sakin bir üslupla eserlerin hassas noktalarına değiniyordu. Düzenli, kayıtlarıyla konuşan bir tiyatro eleştirmeniydi. Ankara’da doğdu, Ankara’da yaşadı. Atilla Sav, Cumhuriyet başkentinin çağdaşlaşmasını yaşayan, o çevrede bir dünya adamı olan aydınlardandır. Toplumumuzda hâlâ nadir aydın simalardandır.
#YAZARDiyarbakır'da dönemin Valisi Faiz Ergun'un talimatıyla 1930 yılında 'Sur içine hava girmiyor, bulaşıcı hastalıklar yaygınlaşıyor, hava sirkülasyonu olsun' diye top atışlarıyla yıkılan 250 metre uzunluğundaki surlar ve Dağkapı yeniden inşa edilecek.
#DiyarbakırHukuk fakültelerinin ders içerikleri arasında Ceza Hukuku, Adli Tıp ve Özel Borç İlişkileri yer alıyor. Medeni yargılama, hukuki metin yazma ve Avrupa Birliği Hukuku da bu fakültelerin müfredatında yer alan derslerdir. Merak edenler için Türkiye'nin ve dünyanın en ünlü 10 hukuk fakültesini derledik.
#Hukuk FakültesiIslahatın kelime anlamı yeniliktir. Osmanlı Devletinde birçok padişah eğitim, yönetim ve kültür alanında ıslahatlar gerçekleştirmiştir. İlk ıslahatlar ise I. Ahmed tarafından hukuk alanında yapılmıştır. 7.sınıflar için Osmanlı Devletinde ıslahat hareketlerini anlattık.
#7. Sınıf Sosyal Bilgiler Osmanlı Devleti'nde Islahat Hareketleri Konu AnlatımıAsker Saime, Kılavuz Hatice, Tayyar Rahmiye ve daha adını bilmediğimiz çok sayıda kadın kahraman... Ulu Önder Atatürk’ün ‘O ulvi, o fedakâr, o ilahi Anadolu kadınları’ sözleriyle övdüğü Türk kadını, 30 Ağustos’taki şanlı zaferin kazanılmasında büyük paya sahip.Kimi eline silah alıp oğlu ve eşiyle omuz omuza düşmanla çatıştı, kimi cepheye sırtında mühimmat taşıdı, kimi de zekâsını kullanıp işgal güçlerini ateşe attı... İşte bugünümüzü ve geleceğimizi borçlu olduğumuz kahraman ninelerimiz...
#Gazetehaberleri