Kültürümüzün aktif faylarından geleneksel Türk müziği-klasik Batı müziği hattında keman kariyerine başlayan, solistlik ve eğitimciliğinde sürekli yeni arayışlara yönelip gençleri harekete geçiren Cihat Aşkın, Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nca yayımlanan nehir söyleşide Şeyma Ersoy Çak’a müzik serüvenini, atlattığı depremleri ve ilham kaynaklarını anlatıyor.
#Cihat Aşkın İle Konuşmalar"Ana ben gidiyom düşmana karşı" dizeleri Çanakkale Zaferi ile özdeşleşen "Çanakkale Türküsü"nün, Osmanlıca yazılmış iki farklı versiyonu, İÜ Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi sanatçıları tarafından çalınarak seslendirildi.
#Çanakkale TürküsüArabesk müziğin usta ismi Orhan Gencebay, son zamanlarda internet kullanıcıları tarafından merak edilmeye başlandı. Usta sanatçının hayatı sık sık magazin takipçilerinin sorguladığı konulardan birini oluşturuyor. Gerçek ismi Orhan Kencebay olan, ünlü müzisyen Orhan Gencebay'ın 67 milyon civarı plak ve kaset trajı olduğu biliniyor. İşte, arabesk müziğin usta sanatçısı Orhan Gencebay'ın hayatı ile ilgili bilinmeyenler...
#Orhan GencebayTürk keman ekolünün öncülerinden Seyfettin Asal, bestelediği operetlerle 1930’lar İstanbul’unun eğlence hayatını renklendirmiş, kurduğu orkestralarla İDSO’nun temelini atmıştı. Unutulmaya terk edilen Asal’ın altı eserini piyanist Gülru Ensari eşliğinde ‘Yüz Yıllık Serüven’ albümünde kaydeden kemancı Sevil Ulucan, “Müziğe, öğrencilerine verdiği emekle, bestelerinin kalitesiyle hatırlanmayı hak ediyor” diyor.
#Seyfettin Asal1916’da kurulan Darülelhan, Türkiye’deki modern konservatuvarların öncüsüydü. Birinci Dünya Savaşı, İstanbul’un işgali ve Cumhuriyet’in kuruluş sürecindeki zorluklara rağmen ilk 10 yılda gerçekleştirdikleri yüzyıl sonra bile geleceğe ışık tutuyor. ‘Nağmeler Evi’nin 100’üncü yılı 9 ve 11 Aralık tarihlerindeki özel program ve konserle değerlendirilecek.
#Kitap SanatMünip Utandı, kuruluşundan bu yana görev yaptığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’ndan emekli oldu. 3 Aralık’ta CRR’deki jübile konserinde koro Hüseyin Fahreddin Dede’nin Acemaşiran Ayin-i Şerif’ini icra edecek, Utandı ise 3. Selim, Ahmet Rasim, Sadi Işılay ve Rakım Elkutlu’nun şarkılarını yorumlayacak.
#MüzikCumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın, müzik üniversitesi kurulmasına ilişkin, "Türkiye'de şu anda 34 konservatuvar var. 35'inci konservatuvarı kurma çabası değil. Hedefimiz asla bu olmamalı. Bunun çok daha ötesinde, adeta Türkiye'de müzik eğitimi ile ilgili yeni bir paradigmanın başlangıcı olarak görmeliyiz. Bunu yapabilecek imkan ve kabiliyetlere sahip olduğumuza inanıyorum" dedi.
#Müzik ÜniversitesiKürk Mantolu Madonna, Kuyucaklı Yusuf, İçimizdeki Şeytan gibi kitapların efsane yazarı Sabahattin Ali'nin dünyaca ünlü müzikolog kızı Filiz Ali, Ulus Gazetesi'ne konuştu. Şiirler, yazılar ve düşüncelerle dolu hayatı ile Türk toplumunun belleğinde derin izler bırakan Sabahattin Ali'nin bilinmeyenleri hâlâ büyük bir merak konusu. İpek Esen, Berkay Sezer ve Efe Dinler'in gerçekleştirdiği röportajda Filiz Ali, babasının öldürülmesinden Köy Enstitüleri'nin kapatılmasına kadar birçok konuda merak edilenlere yanıt verdi.
#Sabahattin AliTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Türkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Tanburi Cemil’in öğrencisi, Türk Müziği’nin önemli bestecilerinden Refik Fersan, 27 Mayıs Darbesi sırasında 68 yaşındaydı. Radyoda sözleşmeli çalışıyor, Hamparsum notasıyla yazılmış eski eserleri günümüz notasına aktarıyordu. Radyonun yönetimindeki binbaşı, Fersan’ı çağırdı. “Sen ne iş yaparsın” diye sordu, galiz sözler söyledi. Odadan çıkan Fersan fenalaştı. Evine dönüp yattı ve bir daha iyileşemedi. O gün akciğerine kurşun gibi saplanan, beş yıl sonra pneumothorax’tan ölümüne sebep olan soruyu ve sonrasında yaşadıklarını eski yazıyla kaleme aldığı anılarına yazdı. Gazeteci Murat Bardakçı, günümüz Türkçesine aktardı. Arşivindeki bilgilerle zenginleştirdi, 1995’te yayımladı. Pan Kitap, ‘Refik Bey’in güncellenmiş ikinci baskısını geçen hafta piyasaya çıkardı. Kitapta Atatürk’ten Tanburi Cemil’e pek çok kişiyle ilgili gözlemler, anılar yer alıyor.
Müzikte 70 yılı geride bırakan Nevzad Atlığ (87) anılarını anlattı, Mehmet Güntekin kaleme aldı. ‘Tanıklarıyla Türkiye’de Musikinin Yakın Tarihi’ dizisinin ilk kitabında Atlığ, 1940’lardan bugüne yaşananlar, radyolarda Klasik Türk Müziği’nin yasaklanması, konservatuvar sanatçılarının gazinoya çıkma mücadelesi gibi konulara ışık tutuyor.
19’uncu yüzyılın sonunda Anadolu’yu adım adım gezip ilk halk müziği derlemelerini yapan besteci, müzikolog Gomidas doğumunun 140, ölümünün 75’inci yılında İstanbul’da ‘Bu Toprağın Şarkıları’ başlıklı konserle anılacak. 16 Aralık’taki konserde Gomidas’ın derlediği Türkçe, Kürtçe, Ermenice ezgileri Aynur, Şevval Sam, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, Cihat Aşkın Ensemble ve piyanist Şahan Arzruni’nin eşliğindeki şancılar seslendirecek.