Yunus Emre Enstitüleri’nin kuruluşunda Atilla Koç, Kültür ve Turizm Bakanı’ydı. Herkesin hakkını teslim ettiği gibi çok okuyan, çok bilen bir kişiliktir. Yunus Emre Enstitüleri’nde prensip olarak enstitü memurlarının ve müdürlerinin dış ülkelerde yaşayan ve yetişen Türk gençlerinden olmasına karar verilmişti, faydası görüldü. Arap ülkelerinde, Almanya’da, Avusturya Viyana’sında çok etkili müdürler vardı ve faaliyetler tertiplendi.
#Yunus Emre EnstitüleriHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk'un 'Uzak Dağlar ve Hatıralar'ı kurgu dışı kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2022’nin kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#2022 En İyi KitaplarHürriyet Kitap Sanat’ın gelenekselleşen ‘Yılın En İyi Kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 20 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk’un ‘Veba Geceleri’ kurgu kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#Yılın En İyi Kitaplarıİtalyan Mutfağı Haftası, İtalyan şair Dante’nin yaşadığı dönemde var olan tariflerin yer aldığı dünyaca ünlü “Libro dello Cocina” adlı tarif kitabından ilham alınmış menü ile kutladı. İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği tarafından Casa d’Italia’da düzenlenen organizasyonda ünlü İtalyan Şef Claudio Chinali ile tanışma fırsatı da buldum.
#İtalyan Mutfağı HaftasıErich Auerbach’ın başyapıtlarından ‘Dante - Seküler Dünyanın Şairi’, 92 yıl sonra Türkçede. Auerbach’a göre, Dante’nin Aziz Thomas’ı derinlemesine kavramamış olması, onun, ortaçağ dünyasının içinde kalmasına mani olmuş, tarihsel doğruluğu keşfetmesi bakımından onu Avrupa’nın modern sesi haline getirmiştir. Kitabın ‘Dante’nin İkinci Dönem Şiiri’ başlıklı ikinci bölümünü, her bir genç şaire özellikle öneriyorum.
#Erich Auerbach700 yıl önce 14 Eylül 1321’de Dante Alighieri öldü. İtalya ve Avrupa demek Dante Alighieri’dir. Milli edebiyatlar devri, Şark’la Garb’ın bir arada mütalaası onunla başlar. Diğer büyük İtalyan 1527 yılı 21 Haziran’ında 58 yaşında ölen Niccolo Machiavelli’dir. Modern siyaset, devlet teorisi, Şark’la Garb’ın tarih açısından bu teorileri destek olarak incelemek de onun işidir.
#YAZARBatı’nın üç edebi temel eserinden olan Dante’nin ‘İlahi Komedya’sına Sevinç Elpida Kara ile Ayçin Kantoğlu’nun yaptığı yeni çeviriler, Dante’nin referanslarını ve göndermelerini dipnot olarak vermesiyle öncekilerden ayrılıyor. Çeviriye yapılan bu eleştirel katkı, metni anlamak bakımından vazgeçilmez.
#Danteİstanbul İtalyan Kültür Merkezi, Dante Alighieri’nin 700’üncü ölüm yıl dönümü kapsamındaki ‘Dante Yılı’ etkinliklerine başladı. ‘Dante İle Yaşam Yolunda’ etkinliğinin ilk okuması ‘Cehennem’in İlk Kantosu’ üzerine gerçekleştirildi. Webinar ortamında düzenlenen etkinliğe İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani de katıldı. Gaiani, “Türk halkının edebiyat geleneği çok eskiye dayanıyor. Bu yıl Dante ile başladık, Yunus Emre ile devam edeceğiz” dedi.
#DanteSinema eleştirmeni, tarihçisi, ansiklopedi yöneticisi sevgili dostum Rekin Teksoy, bir zamanlar TRT’de yayıncı arkadaşımız Raşit Çavaş’la birlikte film öncesi konuşma yapardı. Dante Alighieri’nin ‘İlahi Komedya’sını özgün dilinden çevirmişti. ‘İlâhi Komedya’nın benim yayıncılık tarihimde önemli bir yeri vardır.
#Rekin TeksoyDan Brown’un ‘Cehennem’ adlı romanını okuyan milyonlarca insan, üç şehrin sokak, cadde, meydan ve tarihi yapılarında geçen aksiyonu bol bir hikâyeye dahil oldu. Simge bilim uzmanı Robert Langdon, bizi Floransa’da gezdiriyor; Rönesans’ın başkenti Floransa’nın tarihi mekânlarına götürüyordu. Venedik’te ilerleyen yolculuk, İstanbul’da son buluyordu. Kitabın bu yıl filmi yapılacak ve izin alınabilirse İstanbul sahneleri Ayasofya ile Yerebatan Sarayı’nda çekilmesi planlanıyor. Ama biz şimdi gelin Dan Brown’ı konuşalım.
Ben öyle koskoca evrenin bizim için yaratıldığını iddia eden insan-merkezci megalo-dogmalara değil; ve hatta, “türler, insan denilen mükemmel varlığa erişmek için evrim geçirir” (Lamarck) türünden yobazlık korkusuyla sarf edilmiş çevir-kazı-yanmasın türünden beyanlara değil; aksine, insanın ‘bir evrim kazası’ olduğuna inananlardanım.