Türk sinemasının efsane filmi Hababam Sınıfı Güle Güle televizyon ekranlarında yayınlanmaya devam ediyor. Rıfat Ilgaz'ın eseri olan Ertem Eğilmez'in yönetmenliğini yaptığı film serinin son filmidir. Peki, Hababam Sınıfı Güle Güle konusu nedir? Hababam Sınıfı Güle Güle hangi yılda çekildi? İşte, filmle ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Hababam Sınıfı Güle Güle OyuncularıAbdullah Oğuz imzalı ‘Zaferin Rengi’, 1919’da işgal altındaki İstanbul’da verilen direniş mücadelesini Fenerbahçe’nin o dönem yabancı takımlarla oynadığı maçlar ve meşhur Harington Kupası’nda ortaya koyduğu mücadele eşliğinde anlatıyor. Filmin başrollerinde Kubilay Aka, Gülper Özdemir, Nejat İşler, Timuçin Esen, Yılmaz Bayraktar, Gonca Vuslateri, Yiğit Özşener ve Birce Akalay gibi isimler var.
#Uğur Vardan6 Ekim Cuma gününün tarihçesi vatandaşlar tarafından araştırılıyor. 6 Ekim özel bir gün mü? sorusu da bu bağlamda araştırılıyor. 6 Ekim İstanbul için oldukça önemli ve tarihi bir gündür. 6 Ekim 1923’te İstanbul düşman işgalinden kurtarılmıştır. Peki, 6 Ekim’de ne oldu? İşte 6 Ekim tarihçesi!
#6 Ekimİttihatçılar, II. Abdülhamit’i nasıl devirdi? Mustafa Kemal “Geldikleri gibi giderler” derken ne düşünüyordu? Çerkes Ethem hain miydi? Anadolu Ajansı nasıl kuruldu? Emrah Safa Gürkan ‘Cumhuriyet’in 100 İsmi’ ve ‘Cumhuriyet’in 100 Günü’ ile bu sorulara bir başka pencereden cevap veriyor.
#Emrah Safa Gürkan1 Kasım 1922’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 308 numaralı kararı kabul etmesiyle saltanat kaldırılmış, imparatorluk sona ermiştir. TBMM’nin hükümeti ve kurucu kadro, VI. Mehmed’in şahsında makam-ı saltanatın otoritesini ve saygısını yitirdiğine hükmetti ve Cumhuriyet’i ilan etmekte tereddüt etmedi.
#Mehmed VahdeddinBüyükşehir Belediyesi, Muhtarlık Dairesi kurdu. Bunu müspet bir girişim olarak karşılamak lazım. Çünkü muhtarların belediye ile günü gününe ilişki kurması gerekiyor. Bütçenin nasıl kullanılacağı, mahallelere nasıl nüfuz edileceği, nasıl beledi kontrol ve faaliyet kurulacağı ancak bu gibi eşgüdüm hizmetleriyle mümkün olur.
#IstanbulTÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, "Bin yıl önce olduğu gibi, 100 yıl önce de milletimiz en zor ve namüsait şartlardan, kurtuluş ve zafer inşa etmenin yolunu bulmuştur. Kimsenin zerre şüphesi olmasın ki; bundan sonra da bulmaya tam olarak muktedirdir" dedi.
#SİVASAtatürk'ün Samsun'a çıkışı, 19 Mayıs tarihinde gerçekleşen bir olay olarak bilinir. 1919 yılının 19 Mayıs tarihinde Samsuna çıkan Mustafa Kemal Atatürk, bu olay sonucunda Kurtuluş Savaşı'nı fiilen başlattığı anlamına gelmektedir. Peki, Mustafa Kemal neden ve ne zaman Samsun'a çıktı tüm detayları ile derledik.
Adnan Giz’in, ilk olarak 1988’de yayımlanan çalışması ‘Bir Zamanlar Kadıköy’ özenli tasarımıyla yeniden elimizde. Sanatçılar, edebiyatçılar, gazeteciler, sporcularla renkli bir galeri, Haldun Taner’in deyişiyle ‘Türkiye’nin en kültürlü kenti’ Kadıköy’ün 150 yıllık hikâyesi bu...
#Bir Zamanlar KadıköyUsta oyuncuların yer aldığı Hababam Sınıfı Türk sineması film serisinin devamı olan Hababam Sınıfı Sınıfta kaldı yeniden ekranlara geliyor. Bu akşam Show TV'de yayınlanacak olan Hababan Sınıfı Sınıfta Kaldı kaç yılında çekildi, konusu nedir? İşte HAbabam Sınıfı Sınıfta Kaldı oyuncuları ve konusu...
#Hababam Sınıfı Sınıfta KaldıKuvayi İnzibatiye Osmanlı döneminde ortaya çıkmış olan bir ayaklanma ordusudur. Kuvayi İnzibatiye'nin tam olarak kim tarafından kurulduğunu ve hangi amaçla kurulduğu merak edilmektedir. Kuvayi İnzibatiye tam olarak iki kişi tarafından kurulduğu bilinmektedir. Kurtuluş savaşında ortaya çıktığı bilinmektedir. Peki Kuvayi İnzibatiye nedir? Kuvayi İnzibatiye hangi amaçla kurulmuştur? Kuvayi İnzibatiye ayaklanmasını kim bastırmıştır? İşte Kuvayi İnzibatiye ayaklanması ile ilgili tüm bilgiler.
#Kuvayi İnzibatiyeMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, 10 büyükelçinin Osman Kavala açıklamasına tepki gösterdi ve "Zalim bir üst akıl hem büyükelçileri hem de zillet ittifakını harekete geçirmiş, ağız birliğiyle konuşmalarını dayatmıştır. Şirret bir oyun, tehlikeli bir rol paylaşımı söz konusudur. İç ve dış işgal cephesinin makyajı dökülmüştür. Kavala, Soros'un kuryesidir, Gezi'nin kışkırtıcısıdır" dedi. Bahçeli, "Kavala ile ilgili önerimiz ise şudur; hüküm verilirse önce cezasını Türkiye'de çekmesi sonra da vatandaşlıktan çıkarılarak 10 büyükelçinin ülkesinden birine gönderilmesi artık milli bir zarurettir" ifadelerini kullandı.
#MHPYeşilçam'ın Damat Ferit'i Tarık Akan ölüm yıl dönümünde unutulmadı. "Bir daha dünyaya gelsem, yine kesin sinemacı ve oyuncu olurdum." diyen usta oyuncu yönetmen ve yazar Tarık Akan, vefatının 5. yılında, yad ediliyor. Peki, Tarık Akan ne zaman, neden öldü? İşte Tarık Akan'ın hayatı ve kariyeriyle ilgili bilgiler...
#Tarık Akan Ölüm Yıl Dönümü6 Ekim Türkiye için önemli günlerden bir tanesidir. 6 Ekimde yaşanan tarihi olaylar nelerdir? 6 Ekimde doğan yabancı ünlüler kimlerdir? 6 Ekimde dünyaya gelen Türk ünlüler kimlerdir? 6 Ekim hangi burçtur? 6 Ekim yükseleni nedir? 6 Ekimde doğan anime karakterler kimlerdir? Sizler için 6 Ekim ile ilgili merak edilenleri detayları ile derledik.
#6 Ekim Hangi Burç Ve Burcu Ne?“Yarabbi! Sen Türk ordusunu muzaffer et... Türklüğün, Müslümanlığın, düşman ayakları altında esaret zincirinde kalmasına müsaade etme!” Yaveri Muzaffer Kılıç’ın anlatımına göre, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, 26 Ağustos’ta Kocatepe’de, sabaha karşı saat 5’te topçu taarruzu başlarken böyle dua etmişti...
#YAZARİBB, yeni satın aldığı Cerrahpaşa’daki Bolulu Habip Bey Konağı’nı kültür merkezi yapmaya hazırlanıyor. İttihat Terakki Bolu Mebusu Habib Bey’in bulgur vurgunundan kazandığı paralarla yaptırıldığı için Bulgur Palas olarak anılan konağın ardında ise derin acılar yatıyor. İşte Bolu Mebusu’nun hazin hikâyesi...
#Bulgur PalasTehcirde ölen Ermenilerden sorumlu tutularak 10 Nisan 1919’da Beyazıt Meydanı’nda asılan Kemal Bey’in cenazesine binlerce kişi ‘Büyük şehit’ pankartıyla katılmıştı. 102 yıl önceki bu idam, bugün de en çok tartışılan konulardan biri...
#Kemal BeyCumhuriyetimizin 97’nci yılının sevincini yaşarken, tarihi, tarihçinin değerlendirmesini istedik ve bunun için çaldık IKG Enstitüsü’nün kapısını. Cumhuriyeti kendi değer yargıları içinde 40 yıldır Almanya Türkleri’ne müthiş bir heyecanla anlatan Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Latif Çelik ile çıkalım istedik tarihi seyir içerisindeki cumhuriyet yolculuğuna. Hür ve bağımsız bir Türkiye’ye giden yolda ödenen bedellerin adsız kahramanlarını adeta yaşayarak anlatan Dr. Latif Çelik, sorularımızı cevaplamadan önce “Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti idealleri ve vatan için can veren İstiklal Savaşı Gazileri’nin aziz hatıraları önünde saygı ile eğilmek gerek” diyerek başladı sözlerine...
#Avrupadan HaberlerOsmanlı Devletinin yükselme dönemi 1453 yılında İstanbul'un fethiyle başlayıp 16. yüzyılın sonuna kadar devam etti. Duraklama devri 1699 yılına kadar sürdü. 20. yüzyıl ise Osmanlı İmparatorluğunun ''dağılma dönemi'' olarak tanımlanmaktadır. 8. sınıflar için ''20.Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti'' konusunu detaylarıyla anlattık.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler 20. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti Konu AnlatımıKurtuluş Savaşı döneminde ülkemizin parçalanmasını isteyen yabancı ülkeler, Sevr antlaşması üzerinden bunu gerçekleştirmek istedi. Şimdi Sevr Anlaşması konusunda bilgi alalım ve maddelerini öğrenelim. İşte 8. sınıf sosyal bilgiler Sevr Antlaşması konu anlatımı.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Sevr Antlaşması Konu AnlatımıTürkiye’nin en önemli kent araştırmacılarından mimar Turan Akıncı 1918-1923 yılları arasında şehrin önce fiilen, sonra resmen işgal edildiği dönemi kaleme aldı. Yeni kitabı vesilesiyle konuştuğumuz Akıncı, “Bu süreci anlamayan cumhuriyeti anlayamaz” diyor.
#Gazetehaberleri13 Kasım 1918’de başlayıp 6 Ekim 1923’te Türk ordusunun şehre girişiyle sona eren İstanbul’un işgalinin öyküsü pek anlatılmaz, o yıllarda şehirde neler yaşandığı araştırılmaz. Art arda yayımlanan iki kitap; Turan Akıncı’nın ‘İşgal’i ile Prof. Nur Bilge Criss’in derlediği ‘100. Yılında İstanbul’un İşgal Günleri’ o yıllara ışık tutan önemli birer kaynak niteliğinde.
#İstanbul'un İşgali Kitapları15 Mart 1920, yani bundan 100 sene evvel Mondros hükümlerine göre müttefik devletlerin (Yunanistan dahil) İstanbul’u işgali zorba biçimde güçlendiriliyordu. 15 Mayıs 1919’da Yunanistan’ın İzmir’e çıkarılmasıyla Anadolu’nun her yerinde direniş hareketi cemiyetleri teşkil edildi ve bir noktadan sonra da Çukurova-Dörtyol’da olduğu üzere silahlı direniş başladı.
#YAZAR