Kan basıncı dengesi sağlığımızın en önemli belirleyicilerinden ve garantilerinden biri. Bu nedenle kan basıncı rakamlarını normal sınırlar içinde tutabilmek sağlıklı yaşamın ve iyi yaşlanmanın daima ilk sıralarda yer alan önemli bir parametresi. Bilindiği gibi iki ayrı kan basıncı rakamımız var:
#MagnezyumPiyasadaki vitaminlerin çoğu ‘Gıda takviyesi’ ya da ‘Tıbbi cihaz’ kategorisinde, Tarım Bakanlığı onayıyla, reçete gerektirmediğinden, marketler ve internette satılıyor. İlaç kategorisinde olmadığı için reklamı da serbest. Belki de bu sebeple özellikle de COVID-19 dönemi ve kışın kapıda olduğu şu günlerde tam bir ‘takviye’, ‘vitamin’ çılgınlığı yaşanıyor. Ama kötü haber! Bu destekler sandığınız kadar masum değil. Fazlası hasta ediyor. Bazılarının düzenli kullanımı bağımlılık bile yapabiliyor. Prof. Dr. Tayfun Uzbay ile konuştuk.
#VitaminEczacılar Odası verilerine göre, 2 yıllık pandemi sürecinde vitamin takviyesi kullanımı 4-5 kat arttı. Ancak uyarayım: Daha sağlıklı, daha dinç olmak için avuç avuç içtiğiniz vitamin takviyelerinin sizi COVID-19, kanser, erken yaşlanma ya da kalp krizinden koruduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Dünyanın saygın tıp dergilerinden JAMA 2014’te yapılan vitamin takviyelerinin insan hayatındaki yeri araştırmasına 84 yeni çalışma daha ekledi. Sonuç: Eğer sağlıklı iseniz ekstra olarak A-C-D- E vitamini, B3- B6, kalsiyum, beta karoten ve selenyum takviyesi almanın hastalıklardan koruma, ömrü uzatmaya yararı olduğuna dair yeterli kanıt yok!
#Eczacılar OdasıUnutkanlık, odaklanma güçlüğü, kafayı kolay kolay toparlayamama, özellikle de dalgınlık yaygın bir sorunu olma yolunda. Bu kötü gidişin farklı nedenleri var. En önemlisi, beslenme hatalarımız. Beynimizin normal fonksiyonlarını yürütebilmesi için elzem bazı maddelere ihtiyacı olduğu kesin ve o maddeleri yeteri kadar bulamadığında gücü azalıyor.
HACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Selçuk Dağdelen, modern çağ hastalığı olarak ortaya çıkan D vitamini eksikliğinin toplumun üçte ikisinde görüldüğünü söyledi. Doç. Dr. Dağdelen, buna karşı haftada 2 kez deniz balığı tüketilmesi ve günde 15 dakika güneşlenme önerisinde bulundu.