Covid-19 salgınında tehlike hala geçmiş değil... Salgından çıkış için en önemli araç aşılama. Çeşitli tıbbi problemler nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler için ise aşı konusu çok daha hassas. Bu konuda akıllardaki soruları uzmanlara birlikte masaya yatırdık...
#KoronavirüsHurriyet.com.tr'de sıcak gündemi size ulaştırdığımız gibi 'son dakika' telaşından uzak; dosya ve analizler içeren, ne olduğu kadar neden olduğunu da irdeleyen haberler üretiyoruz. İşte bugün 'gözden kaçmış' olabilecek haberlerden bazıları...
#Gözden KaçmasınÇoğu kişinin adını daha önce hiç duymadığı 'D-dimer değeri' Covid-19 nedeniyle hayatımıza girdi. Damar içi pıhtılaşmayı gösteren bu değerin adını bir şekilde duyuyor olsak da hakkında çok fazla bilgi sahibi değiliz, ama olmalıyız. D-dimer değerinin korona hastalarındaki takibinin neden hayati önem taşıdığını uzmanlarımız açıkladı...
#D-DimerÇin’den başlayarak kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan ve yüzbinlerce kişiyi etkileyen koronavirüs, solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olmasına rağmen vücudun pek çok sistemini vurabiliyor. Kalp, karaciğer, böbrek gibi organlarda yan etkilere neden olabildiği belirtilen koronavirüs nörolojik problemlere de yol açabiliyor. Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, koronavirüsün nörolojik etkileri hakkında bilgi verdi.
#Covid-19MIS-C sendromu ve Kovid-19 çocuklarda görülüyor mu sorusu koronavirüs salgının en başından beri merak edilen konulardan biri olurken, MIS-C tablosundaki son durum dünya gündeminde de sık sık konu oluyor. Bilim Kurulu toplantısının düzenlenen basın toplantısında, basın mensuplarından gelen soru üzerine Prof. Dr. Ateş Kara ülkemizde çocuklarda MIS-C sendromu hakkında son durumu açıkladı. İşte, ayrıntılar.
#Mıs-Cİngiltere’de yapılan araştırmalar koronavirüsün inme riskini 6 kat arttırdığını söylerken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko, inme ile birlikte kalp krizi ve kangren vakalarında artış gözlemlediklerini ifade etti. Kalko, kan sulandırıcıların koronavirüs tedavisinde hayati rol oynadığının altını çizdi.
#KoronavirüsDünyada 2019 yılının Aralık ayından, Türkiye’de ise 2020 Mart ayından bu yana milyonlarca kişide görülen Covid-19 virüsü, kişiler üzerinde farklı semptomlar yaratabiliyor. Peki, bilinen semptomlardan farklı olarak bu hastalık, diş kaybına neden olabilir mi? İmplantoloji alanında değerli çalışmaları olan Çene Cerrahisi Uzmanı, Prof. Dr. Serhat Yalçın konuyla ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu.
#COVID-19Amerikalı bilim insanları, geçtiğimiz hafta yeni bir çalışma ile kan sulandırıcı etkisi bulunan Aspirin’in hastanede yatan koronavirüs hastalarının ölüm riskini yaklaşık yüzde 50 oranında azalttığını ortaya koydu. Haber dünyada olduğu kadar Türkiye’de de karşılık buldu. Hemen hemen çevremdeki herkes ‘Virüsü önlüyormuş’ diyerek her gün bir Aspirin içmeye başladı. Oysa ortada büyük bir yanılgı var! Zira, Aspirin koronavirüsü engellemediği gibi bilinçsiz kullanımı hayatınızdan edebilir. Uzmanlar anlattı.
#YAZAREyüp Özgür GÜREL soruyor:Benim bakmak zorunda olduğum 13 yaşında bir kızım ve 65 yaşında bir annem var. Sokağa çıkma yasağından dolayı evdeler. Ancak ben her gün çalışmak ve işe gitmek için dışarı çıkmak durumundayım. Eve gelirken de “Acaba anneme bulaştırır mıyım?” korkusu içindeyim. Kendisinde yüksek tansiyon ve şeker hastalığı başlangıcı var. Evinde yaşlı kimsesi olanlar için de bir çare, sınırlama veya formül getirilebilir mi?
#Zenofobi