Doğanın gücünü her bakışta hatırlatan felâket izleri... Zamanın içinde donup kalmış dokunaklı figürler... Oğlunu kucaklamış bir anne, birbirine sarılmış iki kız kardeş... Pompei'de bulunan bu kalıpların sırrı, Vezüv'ün püskürmesinden tam 1945 yıl sonra çözüldü. Meğer her şeyi yanlış biliyormuşuz...
#ItalyaEn büyük aslan popülasyonlarından birine ev sahipliği yapan Güney Afrika’nın Greater Kruger Ulusal Parkı’nda çalışan araştırmacılara göre vahşi hayvanlar insan sesi duyduklarında iki kat daha fazla kaçma eğilimi gösteriyorlar ve su birikintilerini yüzde 40 daha hızlı terk ediyorlar.
#Greater Kruger Ulusal Parkıİklim krizi sadece havayı, suyu, yaşamı değiştirmiyor, zengin ülkelerle yoksul ülkeler arasındaki çatlağı daha da derinleştiriyor. Yoksul ülkeler açlıkla mücadele ederken karar vericiler sorunun çözümüne ilişkin harekete geçmiyor. Son olarak İsveç, iklim kriziyle mücadeleden çekilme sinyalleri verdi.
#DoğaYaz aylarının en büyük sorunlarından biri sivrisinekler. Evde televizyon izlerken, gece uyurken, açık havada yürüyüş yaparken, sevdiklerimizle piknikteyken özetle her an her yerde bir sivrisinek ısırığına maruz kalabiliyoruz. Öte yandan bazıları sivrisineklerin deyim yerindeyse hücumuna uğrarken bazılarında tek bir ısırık bile olmuyor. Peki insanlar için en ölümcül hayvanların başında gelen sivrisinekler insanları neden ve nasıl ısırıyor? Isıracakları insanı neye göre seçiyorlar ve biz korunmak için gerçekten bir şeyler yapabilir miyiz?
#SivrisinekLudwig van Beethoven, müzik tarihinin en tartışmasız dehalarından biri. Genç yaşta kaybettiği duyma yetisine rağmen yarattığı eserler bugün bile müzik bilimcileri büyüleyen detaylar içeriyor. Yıllarca hastalıklarla mücadele eden ve 56 yaşında hayata gözlerini yuman Beethoven'ın ölüm nedeni de 200 yıl boyunca hep merak edildi. Dün yayımlanan bir araştırma bu konuda çok önemli detayları ortaya koydu. Beethoven'ın hayatına dair hiç bilinmeyen bir gerçek de bu araştırmayla ortaya çıktı. İşte tüm ayrıntılar...
#Ludwig Van BeethovenDünya Köpek Günü’nü geride bırakıyoruz. Bu konuda ülkece ne durumda olduğumuzu yakın geçmişteki haberlere bakarak görmek mümkün. Yaşam hakkının kutsallığına karşı çıkan ve çözümü yaşamı sonlandırmakta bulan oluşumların değil, yaşatmayı, güzelleştirmeyi amaçlayan insanların arttığı toplumu hayal ederek yaşayalım biz. Yaşam hakkına saygı duymayan insanlarla aynı düzlemde buluşup bir konuyu tartışmak ya da konuşmak mümkün değil zaten.
#Dünya Köpek GünüBilim insanları çevre kirliliğine sebep olan ve iklim krizine olumsuz etkisi olan sera gazlarıyla ilgili bilimsel araştırmalar yapmaya devam ediyor. Bunun en ilginç örneklerinden biri de geçtiğimiz günlerde Almanya'da yaşandı. Alman araştırmacılar ineklere tuvalet eğitimi verdi!
#İnekKüçücük boyları birkaç gramlık ağırlıklarıyla sinekkuşlarını çiçekten çiçeğe dolaşıp bal toplayan mutlu hayvanlar olarak düşünüyoruz ama gerçek çok başka. Taciz ve şiddet, dişi sinekkuşlarının da hayatını karartıyor. Buna karşı geliştirdikleri savunma mekanizması ise bilim insanlarını bile şaşırtıyor...
#Beyaz Boyunlu Jakoben SinekkuşuBize sevgiyle bakan köpeklerle binlerce yıldır hayatın her anını paylaşıyoruz. Onlarla vakit geçirmek ve onlar için bir şeyler yapmak 30 bin yıllık ortak tarihimizden genetik bir miras. Dünya Köpek Günü vesilesiyle kimsesiz dostlarımız için neler yapabiliriz; barınaklar ve sahiplenme; köpeklerin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri gibi konuları uzmanlarla konuştuk.
#Dünya Köpek GünüKuşların ötüş şekline hiç dikkat ettiniz mi? Meğer tıpkı insanlar gibi iletişim kuruyorlarmış! Yapılan bazı araştırmalar, ötücü kuşların insanlarla aynı konuşma kalıplarını kullandıklarını ortaya koydu. Detaylar haberimizde...
#Menzerath KanunuDüşünün ki çok derin bir uykudasınız, rüya görüyorsunuz ve dışarıdan sorulan soruları anlayabiliyor, doğru yanıt verebiliyorsunuz. Merak etmeyin, bilinçaltınızdaki sırlar hemen ortaya dökülmüyor. Çalışmalar oldukça başlangıç düzeyinde... Yine de bilimsel ortamda rüyaların içine ilk kez girilmesi önemli bir adım.
#YazarBir tarafta kanadına kurşun yemiş, suda çaresiz ölümü bekleyen flamingo... Diğer yanda yuvasından alınıp ormanda terk edilmiş baykuş yavrusu. Neyse ki bu hikâye, onları kurtaran ve evinde misafir eden Alper Tüydeş sayesinde hazin bitmiyor. Kısa süre de olsa aynı çatı altında yaşayan bir flamingo, bir baykuş ve bir kuş fotoğrafçısının öyküsüyle tanışın.
#Kış