"Cumhuriyete Mektuplar" sitesi binlerce kişinin duygu, düşünce ve hayalleriyle doldu taştı! Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl coşkusu yaşanıyor. Cumhuriyet’e Mektuplar etkinliği kapsamında Cumhuriyetin kuruluşunu, anlamını ve önemini belirten cümleler “Cumhuriyetemektuplar.com” adlı siteye gönderiliyor. Cumhuriyete mektuplar nedir, kimler yazabilir? sorusu da bu bağlamda merak ediliyor. Cumhuriyet’in 100. yılında “Ulus, Cumhuriyet’ine sesleniyor” sloganıyla Doğan Kitap’ın başlattığı ‘Cumhuriyet’e Mektuplar’ projesi kapsamında dileyen herkes, Cumhuriyeti’nin anlamı ve başardıkları üzerine yazıp toplumla paylaşabiliyor. Proje kapsamında, yazılan mektuplardan derlenecek, 100. Yıl coşkusunu belki de sonraki nesillere güzel bir anı ya da kaynak olarak bırakabilecek bir kitabı da yayımlanacak. Peki, Cumhuriyete Mektuplar kitap mı olacak, kimler yazdı? İşte Cumhuriyete mektup örnekleri…
#Cumhuriyete MektuplarTürkiye genelinde 7 eğitim parkı, 30 öğrenim birimi ve 18 gezici ‘ateşböceği’ tırıyla çocuklara eğitim desteği sunan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 28’inci yaşını kutladı. Faaliyetlerine başladığı 1995 yılından bu yana yaklaşık 100 bin gönüllü desteğiyle 3 milyondan fazla çocuğa uzanan TEGV, 2022 yılında gerçekleştirdiği etkinlikleri ve 2023 yılı projelerini paylaştı. TEGV bursiyeri çocukların Cumhuriyetin 100’üncü yılı temasıyla yaptıkları resimler satışa çıkarıldı. Bu resimlerden elde edilen kazanç öğrencilere burs olarak geri dönecek.
#TEGVCHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, "Ilıcak, Altan, Bulaç'ın isimlerini Adana mitinginde hangi mantıkla okuyup, kitleye alkışlatmaya çalışıyorsunuz? Benim için artık bardağı taşıran son damlaydı. Artık CHP, oraya buraya savrulan, hiçbir konuda net duruşu olmayan, hiçbir krizi yönetemeyen bir duruma geldi" dedi.
#Tanju ÖzcanKeşke seni ölmeden görebilseydim ve Mustafa Kemal Amca diyebilseydim. Pamuk gibi elini öpebilseydim. Yaptığınız devrimler olmasaydı çok üzülürdüm. Yazmayı çok seviyorum. Arapça yazılar olsaydı sevmezdim. İyi ki doğmuşsun, iyi ki önderimiz olmuşsun. Sıkıntılı günlerde maviş gözlerinin ışığını hissediyoruz.
Osmanlı coğrafyasının genişliği, yaygınlığı konusunda bölük pörçük rakamlar, bilgiler belleğimizde dağınık biçimde varolmuştur. Ama bunların hangi kıtalarda hangi kentleri, hangi idari birimleri kapsadığı konusu, toplu biçimde Necdet Sakaoğlu’nun 20. Yüzyıl Başında Osmanlı Coğrafyası kitabında sergileniyor.
Ankara'da doğdu, eğitimini İstanbul’da tamamladı, İzmir’de yaşamaya karar verdi. Tarihle yoğurduğu belleği yıllar sonra meyve verdi. Bir bir yayınlandı kitapları. İlginç araştırmalar ve iddialar. Çok konuşuldu. Son kitabı da konuşulacağa benziyor. Araştırmacı, yazar Cahit Ülkü ile söyleştik.
Nilgün Yerli Gürel adını duymamış olabilirsiniz. Ama Hollanda’da kitapları 500 binden fazla satmış bir yazar, Singapur, Dubai, Hong Kong ve İstanbul’da sahneye çıkmış, Hollanda Kraliyet Ailesi’nin isteğiyle özel gösterim sunmuş bir tiyatrocu, Hollanda’nın en önemli gazetelerinde köşe yazarı olduğunu öğrenince şaşıracaksınız. Laleler arasında farkını gösteren bir orkideyi tanıtacağım.