Hikayeler yaşanmış veya yaşanması muhtemel olan durum ve olayların belirli kurallar çerçevesinde anlatılması durumuna denilmektedir. Hikayeler farklı dönemlerde farklı özellikler ile yazılmıştır. Bunlardan birisi de Cumhuriyet Döneminde yazılan hikayelerdir. Peki Cumhuriyet dönemi hikaye yazarları kimlerdir ve özellikleri nelerdir? Cumhuriyet dönemi yazarlarının eserleri hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca derledik.
#EğitimYaşanmış ya da yaşanması muhtemel olan durumların ve olayların, belli kurallar çerçevesinde anlatılmasına hikaye ismi verilir. Kişi, yer, olay ve zamandan oluşan dört yapı unsuru ile ortaya çıkarılan hikayeler olay ve durum olmak üzere iki çeşittir. Cumhuriyet dönemi hikaye özellikleri nelerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Cumhuriyet DönemiTarihçi akademisyen Prof. Dr. Zafer Toprak’ın ‘Türkiye’de Kadın Özgürlüğü ve Feminizm’ başlıklı kitabı Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki kadın mücadelesine odaklananlar için başvuru niteliğinde bir çalışma. Toprak’ın genişletilmiş makalelerinden oluşan kitap, dönemin kadın hareketinin öne çıkan meselelerini anımsatıyor.
#Türkiye'de Kadın Özgürlüğü Ve FeminizmFiravun imanı kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Sorusuna Tağrık Buğra cevabı verilmelidir. Tarık Buğra, Firavun imanı adlı eserinde, Kurtuluş savaşı Kuvâyı milliye ile Çerkez Ethem dönemlerini anlatmaktadır. Satılmışlar, çıkarcılar, üç kağıtçılarla vurguncularla cefakar yiğitlerin mücadelesini anlatmaktadır. Firavun imanın kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Özeti, türü, konusu ve özellikleri hakkında detayları derledik.
Edebiyatta birçok farklı dönem bulunmaktadır. Milli edebiyat dönemi ise ikinci meşrutiyet ile Cumhuriyet'in ilk yıllarını kapsamakta olan bir dönem olarak ifade edilebilir. Milli edebiyat döneminde yazılan birçok farklı eser bulunmaktadır. Milli edebiyat dönemi hikaye anlayışı özellikleri nelerdir ve yazarları kimlerdir? Milli edebiyat döneminde hikaye anlayışı ile ilgili tüm detayları derledik.
#EğitimSerim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşan olay yazılarına hikaye denir. Olay örgüsü, karakterler, zaman, anlatıcı ve mekan, hikayenin temel unsurları arasında yer alır. Ülkemizde 1940 ve 1960 arası ''Cumhuriyet Dönemi'' olarak adlandırılmıştır. Bu dönemde hem hikaye hem de roman alanında birçok yenilik yaşanmış, eserlerin hem niteliği hem de sayısı artmıştır. 1940 ve 1960 arası hikaye özellikleri ve konuları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimTürk edebiyatı belirli dönemlere ayrılmaktadır. İslamiyet öncesi Türk edebiyatı sözlü ve yazılı olarak iki kategoride incelenmektedir. İslamiyet kabulünden sonraki Türk edebiyatı ise divan, halk ve anonim olmak üzere incelenmektedir. Batı tesirindeki Türk edebiyatını da Tanzimat, Serveti Fünun ve Fecri Ati edebiyatı meydana getirmektedir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı da belirli bir zaman aralığını kapsamaktadır. Cumhuriyet dönemi yazarları kimlerdir, dönemin özellikleri nedir, Cumhuriyet dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimÇağdaş Türk romanında bir “zaman ustası” olarak değerlendirilen, ardında "Ölmeye Yatmak", "Bir Düğün Gecesi" ve "Fikrimin İnce Gülü"nün de bulunduğu çok sayıda unutulmaz eseri miras bırakan Adalet Ağaoğlu, 91 yaşında vefat etti
#Adalet AğaoğluRutinin koşturmacasına mola verme şansı yakaladığımız tatiller, sadece dinlenme ve eğlenme fırsatı değil; kitaplarla uzun uzun vakit geçirebildiğimiz o müthiş anlar aynı zamanda... Sene boyunca, hatta bazen uzun yıllar boyunca okumayı ertelediğimiz, kapağını kaldırmak için sabırsızlandığımız bir dizi kitapla baş başa kalabilmenin en güzel fırsatı. Eleştirmen, yazar ve kitap ekleri editörlerine ‘tatil çantasına atmalık’ kitapları sorduk. Klasiklerden güncel romanlara, şiirlerden eleştiri kitaplarına çeşit çeşit öneri çıktı ortaya. İyi tatiller ve uzun okumalar dileriz!
#YAZTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...