Delta ovası, akarsuların taşıdığı malzemeleri denizin iç kısmında biriktirmesi ve zamanla bu maddelerin düzlükler haline gelmesi sonucunda oluşan ovalardır. Delta ovalarının oluşabilmesi için akıntının olmaması gerekir. Aksi takdirde akıntılar birikmiş olan alüvyonlar gider ve ovayı oluşturmayı sağlayacak birikinti kalmaz. Delta nedir ve nasıl oluşur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Delta Nedir Ve Nasıl OluşurIsparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Aydın, 20 yıl önce neslinin tükenmediğini ispat ettiği, kendi türündekileri yemesi ve kendi kendine üremesiyle dikkati çeken çekirgeyi, bilimsel çalışmalarıyla dünyaya anlatıyor.
#Gökhan AydınAdana, genellikle Çukurova ve engin düzlükler demek. Oysa Toroslar, birçok doğal güzelliği ve tarihi bağrında saklıyor. Şimdi onları keşfetmenin zamanı ve bunun en iyi yollarından biri de Aladağ Meydan Yaylası’ndan başlayan 19 kilometrelik ekoturizm parkuru.
#AdanaDünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü ve doğum günlerinde olduğu gibi 14 Şubat Sevgililer Günü'nü de kapsayan ve Türkiye'deki nesli tehlike altındakiler de dahil toplam 9 türle ilgili 'evlat edinme' kampanyası düzenledi. Kampanya kapsamında, Türkiye'de nesli tehlike altındaki türlerden saz kedisi, deniz kaplumbağası, yunus, orfoz ve turna bulunuyor. Ayrıca dünyada nesli tehlikede olan kaplan, kutup ayısı, orangutan ve panda da kampanya dahilinde evlat edinilebiliyor. İşte detaylar...
#Sevgililer Günü- Adana'daki Akyatan Lagünü'nde yapılan sayımda 285 bin 14 su kuşundan 89 bin 900'ünün "büyük flamingo" olduğu belirlendi- Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Boz: - "Akyatan Lagünü'nde yeryüzünde bugüne kadar bir alanda sayılan en yüksek 'büyük flamingo' sayısına ulaşıldı"- "Alanı gerek kendi ekiplerimiz gerekse hizmet alımı yoluyla oluşturulan ekiplerle koruyoruz. Bu korumanın da etkili olduğunu söyleyebiliriz"
- Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, WWF ve Brisa iş birliğiyle yürütülen proje çerçevesinde Çukurova Deltası'nda 10 bine yakın turnanın kışladığı belirlendi - WWF Türkiye Doğa Koruma Direktörü Kalem: "Anadolu'daki kayıp süreci hızlı şekilde sürüyor. Bu sene 179 türün nesli kaybolma tehlikesi altında"
Karadeniz, bozkır ve Akdeniz gibi farklı iklim kuşaklarına sahip olması; sıradağlar, ovalar, yaylalar, vadiler gibi çok çeşitli coğrafi özelliklere ev sahipliği yapması Anadolu’yu doğa açısından ayrıcalıklı ve eşsiz kılıyor. Bu ayrıcalığı yaşamanın en güzel yöntemiyse baharda yola düşmek. Bugünlerde rotanızı nereye çevirirseniz çevirin karşınıza çiçeklerle bezeli rengârenk kırlar çıkacak.
#GazetehaberleriAraştırma şirketi Big Cat Research 12 ilde 1.732 kişi ile yaptığı anket yüzde 68’lik bir oranla Türk halkının en çok görmek istediği kuşun flamingo olduğunu ortaya koydu. Siz istediniz, biz haritasını çıkardık.İşte flamingolar ve onları en iyi görebileceğiniz yerler...
#Yumurtalık Lagünü