9. Kıyı Mühendisliği Sempozyumu başladı

Güncelleme Tarihi:

9. Kıyı Mühendisliği Sempozyumu başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2018 17:21

9. Kıyı Mühendisliği Sempozyumu başladı

Haberin Devamı

ADANA,(DHA) - İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi’nin düzenlediği 9. Kıyı Mühendisliği Sempozyumu Çukurova Üniversitesi yerleşkesinde başladı. Üç gün sürecek olan 9. Kıyı Mühendisliği Sempozyumu’nda, 18 oturumda 76 bildiri sunumu ve 4 genel oturum ile konuyla ilgili güncel bilgi ve deneyimler paylaşılacak, kıyı mühendisliğinin sorunları ve çözüm yöntemleri tartışılacak.
Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi’nde Adana Büyükşehir Belediye bandosunun renkli gösterisiyle başlayan sempozyumda, Adana’yı tanıtan bir sunum da gösterildi. Sempozyumun açılışında konuşan İMO Adana Şube Başkanı Zekeriya Turanbayrurt, sempozyumun Adana’da yapılıyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Böylesi kapsamlı bir sempozyuma ev sahipliği yapıyor olmamız, ülkemize olduğu kadar Adana, çevredeki il ve ilçelerimize de katkı sunacaktır. Bölgemiz, önemli doğal özellikleri olan bir kıyı şeridine, Türkiye’nin en büyük ve benzersiz deltası Çukurova Deltasına sahiptir. İskenderun Körfezi ile Mersin Körfezi arasında kalan bölgede, iki milyon yıl önce oluşan çökelti alanları, zamanla akarsuların getirdiği malzemelerle dolarak bu bereketli deltayı meydana getirmiştir.  Doğuda Ceyhan ırmağının, batıda Seyhan ırmağının ve Tarsus Berdan çayının alüvyonlarından oluşmuş Çukurova Deltası, lagünleri, kumulları ve sazlıklarıyla, binlerce yıldır nice canlıya ev sahipliği yapmıştır, yapmaya devam ediyor. 184 farklı kuş türü, 110 km kumsalı, Tuzla, Akyatan, Ağyatan ve Yumurtalık lagünleri, değerli bitkileri ile korunmasının titizlikle yapılması, el üstünde tutulması gereken önemdedir. Bu alanların korunması; ülkemizin, doğanın, insanlarımızın geleceğinin korunması demektir" dedi.

Sempozyum Onursal Başkanı ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Ergin, kıyıların ekonomik potansiyele katkısı ve kıyılarımıza sahip çıkmamız gerekliliğini belirterek, "Denizler ve kıyı alanları dünyanın en önemli ekonomik potansiyeline sahiptir. Deniz ulaşımından doğal kaynaklara, balıkçılıktan farklı gıda kaynaklarına, turizmden, yerel yerleşme alanlarına, ülke savunmasından yenilenebilir enerji kaynaklarına kadar çok geniş bir yelpazeyi kaplayan denizlerimizin ekonomik gücü Mavi Büyüme ve Mavi Ekonomi olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde denizlerimizi ve kıyı alanlarını ekolojik dengesini koruyarak doğru planlama, tasarım, uygulama, denetleme ile ülke ve kamu yararına kullanmak geleceğimizin güvencesi olacaktır" diye konuştu.
Sempozyum Başkanı, ODTÜ Öğretim Üyesi Dr. Işıkhan Güler; kıyıların çevre ve kamusal alan açısından önemine değinen konuşmasında, çevre hakkımızı savunmamız gerektiğini vurguladı. İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Başkanı Cemal Gökçe; iklim değişikliklerinin kıyılara olan etkilerinin araştırılarak bütünleşik bir kıyı alanları yönetiminin oluşturulmasının, İMO’nun öncelikleri arasında olduğunu ifade ederek, deniz ve kıyılarımıza yönelik yapılan çalışmaların, deniz ulaşımı ve deniz ticaretinin gelişmesine de katkı yaptığını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Ayşen Ergin’in oturum başkanlığında ilk oturuma geçildi. 3 gün sürecek olan sempozyuma; Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı İsmail Hakkı Çağatay, Ulaştırma ve Altyapı Yatırımları Bölge Müdürü Ecvet Doğan,  İMO Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Şükrü Erdem, Yönetim Kurulu Üyeleri Cem oğuz, Bülent Erkul ve Necati Atıcı, TMMOB Adana İKK Sekreteri Erol Salman, TMMOB’ye bağlı Odaların Adana Şube Başkanları, 26. Dönem Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Seyhan Belediye Başkan Yardımcıları Ulaş Toros ve Hıdır Çak ve çeşitli üniversitelerden bilim insanları katıldı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!